Καλά νέα για τους Έλληνες οδηγούς που ακριβοπλήρωσαν τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης τις ηµέρες του Πάσχα. Από χθες διαφαίνεται µια πρώτη αποκλιµάκωση των τιµών των καυσίµων, οι οποίες µειώνονται µε πολύ αργούς αλλά πάντως σταθερούς ρυθµούς.


Η πρώτη αποκλιµάκωση των τιµών των καυσίμων

Στο χθεσινό γέµισµα των πρατηρίων, πρώτο µετά το Πάσχα, τα τιµολόγια των διυλιστηρίων ήταν µειωµένα κατά 5 λεπτά/λίτρο (προ φόρων)
  • Οι µέσες τιµές πανελλαδικά των υγρών καυσίµων διαµορφώθηκαν ως εξής: Αµόλυβδη (95 οκτανίων) 1,975 €/lt, αµόλυβδη (100 οκτανίων) 2,15 €/lt, ντίζελ κίνησης 1,679 €/lt και υγραέριο 0,876 €/lt.
  • Με τιµές σταθερά πάνω από τα δύο ευρώ παραµένουν τα νησιά και αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ενδεικτικά, τη µεγαλύτερη µέση τιµή της αµόλυβδης βενζίνης εµφανίζουν τα πρατήρια στους Νοµούς Κυκλάδων 2,209 €/lt, ∆ωδεκανήσων 2,136 €/lt, Κεφαλληνίας 2,056 €/lt, Λευκάδας 2,051 €/lt, Λέσβου 2,031 €/lt και Ρεθύµνης 2,027 €/lt.
  • Όµως και στην ηπειρωτική χώρα, στα µεγάλα αστικά κέντρα, η τιµή της αµόλυβδης δεν λέει να πέσει κάτω από τα δύο ευρώ.


«Η αποκλιµάκωση της τιµής των καυσίµων, ειδικά στα νησιά, θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού»

«Πρωταθλητισµό» κάνει το Καρπενήσι, αφού η µέση τιµή στον Νοµό Ευρυτανίας παραµένει στα 2,042 €/lt και ακολουθούν οι Νοµοί Φωκίδος 2,012 €/ lt, Γρεβενών 2,01 €/lt, Μαγνησίας 2,005 €/lt, Λακωνίας 2,003 €/lt και Αρκαδίας 2 €/lt. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο των πρατηριούχων Αττικής, Νίκο Παπαγεωργίου, η αποκλιµάκωση της τιµής των καυσίµων, ειδικά στα νησιά, θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού.

«Προς το τέλος Μαΐου θα αρχίσει να διαφαίνεται µια πρώτη αποκλιµάκωση, αλλά τα νησιά θα µπουν στο καλοκαίρι µε τιµές πάνω από δύο ευρώ, γιατί στις περιοχές αυτές καθυστερούν να παραλάβουν καύσιµα. Παραλαµβάνουν µία ή δύο φορές τον µήνα, ανάλογα µε τη ζήτηση», εξηγεί στην «Απογευµατινή».

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυριανή νέα παραλαβή θα περιλαµβάνει µία ακόµη µείωση (η αµόλυβδη θα πέσει στο 1,95 ευρώ το λίτρο) και µέχρι τη ∆ευτέρα η µέση πανελλαδική τιµή της βενζίνης 95 οκτανίων θα βρίσκεται στο 1,92 ευρώ/ λίτρο. Σύµφωνα µε τον κ. Παπαγεωργίου «διαφαίνεται παροδική η µείωση των τιµών των καυσίµων, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή διατηρούν την αβεβαιότητα στην αγορά των καυσίµων».

Όπως εξηγεί στην «Απογευματινή», η πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να εισβάλει στη Ράφα δεν είναι κάτι που επηρεάζει τη συγκεκριµένη αγορά, επικρέµεται όµως πάντα η απειλή των αποφάσεων του Ιράν. Άλλωστε και σε διεθνές επίπεδο το µπρεντ σηµείωσε µικρή πτώση χθες, φτάνοντας τα 85 δολάρια το βαρέλι, όµως παραµένει η αστάθεια, παρόλο που δεν έχει σηµειωθεί σηµαντική διακοπή των προµηθειών αργού πετρελαίου σε µια περίοδο που γενικά η διακίνηση των εµπορευµάτων είναι επισφαλής.

Το ερώτηµα είναι πόσο θα επηρεάσουν οι υψηλές τιµές των καυσίµων την καθηµερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Το Πάσχα πέρασε, αφήσαµε πίσω τις αργίες και η αγορά από χθες τροφοδοτείται εκ νέου µε τρόφιµα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που στην τιµή τους θα «κουβαλήσουν» και το υψηλότερο µεταφορικό κόστος.