Σε αλλαγή του µοντέλου ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας προχωρά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις παρεµβάσεις που έγιναν τους τελευταίους µήνες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα δύο «εργαλεία» εξόδου της αγοράς από την ύφεση τα προηγούµενα χρόνια και προσέλκυσαν περί τα 10 δισ. ξένων επενδύσεων, όπως αναφέρουν στελέχη της κτηµαταγοράς. Ο λόγος για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις και την Golden Visa, που πλέον άρχισαν να λειτουργούν επιβαρυντικά. Στο πλαίσιο αυτό, πλέον η βραχυχρόνια µίσθωση υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ και επιβάλλεται η έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας για τους κατόχους τριών ακινήτων και πάνω. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος που επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύµατος στα νοµικά πρόσωπα για καταλύµατα τύπου Airbnb, καθώς τα ακίνητα που διαχειρίζονται νοµικά πρόσωπα θα λογίζονται ως υποκαταστήµατα και θα καταβάλλουν τέλος επιτηδεύµατος για καθένα από αυτά. Αντίστοιχα, στο «µέτωπο» της Golden Visa πλέον αυξάνεται το ελάχιστο όριο επένδυσης στα 800.000 ευρώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και στα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων. Ακόµη, σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο αυξάνεται από τα 250.000 στα 400.000 ευρώ. Οι επενδυτές θα πρέπει µάλιστα να αγοράζουν ακίνητα ελάχιστης επιφάνειας 120 τ.µ., ενώ απαγορεύτηκε και η αξιοποίηση των ακινήτων µέσω βραχυχρόνιας µίσθωσης.


Οι επιτυχημένες κινήσεις και η αύξηση των εσόδων

Οι βραχυχρόνιες µισθώσεις απελευθερώθηκαν πλήρως το 2015, σε µια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να ενισχύσει τα εισοδήµατα των ιδιοκτητών ακινήτων. Λίγο νωρίτερα, στα µέσα του 2014, τέθηκε σε ισχύ και το πρόγραµµα της Golden Visa, µε την προσδοκία να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Αµφότερες οι κινήσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχηµένες, καθώς στην πράξη οι ξένοι επενδυτές λειτούργησαν ως «υποκατάστατα» της ρευστότητας. Αντίστοιχα, τα έσοδα από τη διαµονή σε καταλύµατα που αξιοποιούνται µε βραχυχρόνιες µισθώσεις έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, τόσο το 2022 όσο και το 2023, µετά την πτώση του 2020 και του 2021, λόγω της πανδηµίας. Οπως µάλιστα τονίζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, οι βραχυχρόνιες µισθώσεις δεν θα πρέπει να «δαιµονοποιούνται» για την έλλειψη κατοικιών από την αγορά, καθώς πολλά από αυτά τα ακίνητα ήταν στο παρελθόν κλειστά και επαναλειτούργησαν λόγω της ασφάλειας που προσφέρει το µοντέλο αυτό στους ιδιοκτήτες, που στο παρελθόν είχαν χάσει χρήµατα εξαιτίας χρεών που άφησαν πίσω τους οι ενοικιαστές που αποχώρησαν. Συµπληρώνουν δε ότι ένας πολύ σηµαντικός αριθµός από τα περίπου 700.000 ακίνητα, που είναι σήµερα κλειστά, ανήκει πλέον σε τράπεζες και επενδυτικά funds, ενώ άλλα σε ιδιοκτήτες που αδυνατούν να τα ανακαινίσουν.


Προβλήµατα

Ωστόσο, δεν έχουν λείψει και τα προβλήµατα, καθώς τα καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης έχουν στερήσει από την αγορά κατοικίας σηµαντικό αριθµό διαµερισµάτων. Το πρόβληµα φαίνεται πως είναι πολύ πιο έντονο στις πόλεις της περιφέρειας µε σηµαντική τουριστική κίνηση και ταυτόχρονα φιλοξενούν πανεπιστηµιακές σχολές. Αντίστοιχα, στα δηµοφιλή τουριστικά νησιά παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις για τους εργαζόµενους ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα. Ταυτόχρονα, η Golden Visa φαίνεται πως έκανε «κακό», κυρίως σε επίπεδο νοοτροπίας, καθώς «εκπαίδευσε» αρκετούς ιδιοκτήτες στη λανθασµένη αντίληψη ότι θα βρουν κάποιον «κουτό ξένο», να του πωλήσουν το παλιό τους σπίτι, έναντι 250.000 ευρώ. Πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς υπολόγισε ότι από την ελληνική αγορά ακινήτων απουσιάζουν σήµερα 212.000 κατοικίες. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, ο κύριος λόγος για τη µειωµένη προσφορά είναι ότι 170.000 ακίνητα χρησιµοποιούνται πλέον ως καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης, εκ των οποίων περίπου 130.000 - 140.000 λειτουργούν 3-4 µήνες τον χρόνο στην περιφέρεια και όχι στα δύο µεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρούνται και τα µεγαλύτερα προβλήµατα.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»