Άνοδο σημειώνει η τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη πτώση των εθνικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 84,21 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,75%, με το αμερικανικό αργό να διαπραγματεύευεται στα 79,66 δολάρια κινούμενο ανοδικά κατά 0,85%.


Μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Κατά 1,36 εκατ. βαρέλια μειώθηκαν τα συνολικά αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα, αν και τα αποθέματα επεκτάθηκαν στον κόμβο αποθήκευσης Cushing και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.

Το πετρέλαιο σημειώνει πτώση από τις αρχές του Απριλίου, αφού όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν μειωθεί. Επιπλέον, η προσφορά του ΟΠΕΚ+ βρίσκεται στο επίκεντρο, με τη Ρωσία να αντλεί πάνω από τον στόχο της, προτού το καρτέλ συνεδριάσει τον επόμενο μήνα για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει τους περιορισμούς.

Σε σημείωμά του οι αναλυτές ανέφεραν ότι η Goldman Sachs δεν αναμένει πλέον πως ο όμιλος θα ανακοινώσει μερική άρση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής του τον Ιούνιο. Όπως σχολίασαν: «Αναμένουμε χαμηλότερη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε την τιμή που είναι διατεθειμένη να πληρώσει για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης της χώρας. Το υπουργείο Ενέργειας θα πληρώσει έως και 79,99 δολάρια το βαρέλι και θα είναι η πρώτη φορά που τίθεται ρητό ανώτατο όριο.

Ο market strategist της IG Asia Pte, Yeap Jun Rong, δήλωσε: «Αφού βρέθηκαν σε ύφεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου προσπαθούν να σταθεροποιηθούν». Τέλος επισήμανε: «Η αδιέξοδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού προσφέρουν λόγους για να χαλαρώσει λίγο το πτωτικό κλίμα».