Χάρη στη συμβολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας της ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσίασε για το 2023 αυξημένα κέρδη προ φόρων, διαμορφούμενα σε 268,5 εκατ. ευρώ, έναντι 243,3 εκατ. ευρώ το 2022. Μάλιστα, στη χρήση 2023 η κατασκευαστική δραστηριότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αυξημένα έσοδα κατά 38% έναντι του 2022 και αυξημένα κέρδη κατά 63%.

Στα πλεονεκτήματα της ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνεται και το γεγονός πως σχεδόν το 70% του ανεκτέλεστου στα τέλη του 2023 (5,3 δισ. ευρώ, που σήμερα προσεγγίζει τα 7,3 δισ. με τις προσθήκες του ΒΟΑΚ κ.λπ.) αφορά έργα για λογαριασμό άλλων εταιρειών του ομίλου ή/και παραχωρήσεων.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διπλασιασμός των χρηματοοικονομικών μεγεθών στο επόμενο διάστημα

Για τις επόμενες περιόδους αναμένεται ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης διαφόρων έργων του χαρτοφυλακίου που ολοκληρώνονται (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, έναρξη παραχώρησης Εγνατίας Οδού και Αττικής Οδού), καθώς και της συνεισφοράς του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα για το σύνολο του 12μήνου.

Αντίστοιχα, αναμένεται και η μεγέθυνση του ισολογισμού του ομίλου από την ενσωμάτωση των νέων έργων. Υπενθυμίζεται ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (επόμενη 5ετία) και υπολογίζοντας μόνο τις συμβάσεις που έχει ήδη αναλάβει ο όμιλος έως αυτήν τη στιγμή, αναμένεται διπλασιασμός των χρηματοοικονομικών μεγεθών του.

Βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη

gek_terna_megethi

Πρωταγωνιστικός ρόλος στον τομέα των υποδμών

Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει την προετοιμασία και τη συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών και έργων, που αναμένονται στην αγορά τις αμέσως επόμενες περιόδους. Ενδεικτικό είναι ότι το ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του για τον κατασκευαστικό κλάδο υπολογίζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων σε κατασκευές ανά την επικράτεια στα επίπεδα των 52 δισ. ευρώ σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεδομένης της ισχυρής τεχνογνωσίας, της καθετοποιημένης δομής και της εύρωστης χρηματοοικονομικής θέσης του, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τομέα των υποδομών, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.

Όσο για τα συνολικά έσοδα του ομίλου κατά τη διάρκεια του 2023, αυτά διαμορφώθηκαν σε 3.499,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3.938,3 εκατ. ευρώ την περίοδο του 2022, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και αυξημένων εσόδων από τους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων. Η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 585,5 εκατ. ευρώ, έναντι 661,8 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο έτος.

Τα καθαρά κέρδη, αποδιδόμενα στους μετόχους, προσαρμοσμένα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα, ήταν 133,3 εκατ. ευρώ, έναντι 174,4 εκατ. ευρώ για το 2022. Σημειώνεται ότι, εξαιρουμένης της συνεισφοράς του τομέα παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας συμβατικής ενέργειας (η κερδοφορία του οποίου είχε επηρεαστεί από την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών ενέργειας το 2022), τα προσαρμοσμένα EBITDA για το 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυξημένη κατά 25% η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους

Δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων και της υγιούς κεφαλαιακής διάρθρωσης, αλλά και της πρόβλεψης για περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου, το Δ.Σ. θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή, αυξημένη κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά και κατά τους πρώτους μήνες του 2024, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε να ενισχύει την ηγετική του θέση στην αγορά, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό του με νέες, εμβληματικές συμβάσεις, όπως η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για την Εγνατία Οδό, αλλά και οι προς υπογραφή συμβάσεις παραχώρησης της Αττικής Οδού και του τμήματος Ηράκλειο - Χανιά του ΒΟΑΚ.

Παράλληλα, συνέχισε την εκτέλεση των έργων που έχει αναλάβει και που αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά σε λειτουργία, όπως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, διατήρησε την κερδοφορία για το 2023 σε υψηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μεγέθυνσης της συνεισφοράς του τομέα υποδομών (παραχωρήσεις - κατασκευές) σε επαναλαμβανόμενη βάση, παρά την αναμενόμενη χαμηλότερη συνεισφορά από το κομμάτι της συμβατικής ενέργειας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»