Οι οκτώ λύσεις για µικρότερο φόρο βάσει τεκµηρίων - Ποια ποσά δικαιολογούνται
3.000 € για τον άγαμο (5.000 € για συζύγους) η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης
Πάνω από 1.500.000 πολίτες κάθε χρόνο πέφτουν στην παγίδα της εφορίας λόγω πλασµατικών εισοδηµάτων
Μπλόκο στον έξτρα φόρο από τα τεκµήρια διαβίωσης µε οκτώ κινήσεις µπορούν να στήσουν οι φορολογούµενοι, για να µην πιαστούν στο δίχτυ µε τις τεκµαρτές δαπάνες της εφορίας. Κάθε χρόνο πάνω από 1.500.000 φορολογούµενοι καλούνται να πληρώσουν φουσκωµένο φόρο, καθώς το εισόδηµά τους δεν καλύπτει τα τεκµήρια και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Σύγκριση δαπανών
Το πρώτο βήµα που πρέπει να κάνουν οι φορολογούµενοι είναι να υπολογίσουν τις τεκµαρτές και τις πραγµατικές δαπάνες και να συγκρίνουν το συνολικό ποσό µε το εισόδηµα που θα δηλώσουν στην εφορία. Σε περίπτωση που το τεκµαρτό εισόδηµα είναι υψηλότερο από το πραγµατικό, υπάρχει η δυνατότητα να µπλοκάρουν τη διόγκωση του φορο-λογαριασµού είτε συµπληρώνοντας τους ανάλογους κωδικούς στο έντυπο Ε1 είτε να επικαλεστούν πραγµατικά περιστατικά και στοιχεία. Ειδικότερα, το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η απενεργοποίηση των τεκµηρίων γίνεται µε τους ακόλουθους τρόπους:
1. Πραγµατικά εισοδήµατα που αποκτήθηκαν το 2023, στα οποία συµπεριλαµβάνονται η αποζηµίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, οι ειδικές ενισχύσεις, τα επιδόµατα και οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες.
2. Χρηµατικά ποσά που αποκτήθηκαν εντός του 2023 και δεν θεωρούνται εισόδηµα, όπως -για παράδειγµα- το εφάπαξ για όσους βγαίνουν στη σύνταξη, οι αποζηµιώσεις από ασφαλιστική εταιρεία και άλλα.
3. Εισοδήµατα παρελθόντων οικονοµικών ετών που δηλώνονται στον ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 για «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» και αφορούν αποταµιεύσεις που µπορεί να φθάνουν σε βάθος 10, 20 ή και περισσότερων ετών.
4. Έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων - ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών αντικειµένων µεγάλης αξίας κ.ά. Επισηµαίνεται ότι η εφορία δεν αναγνωρίζει ολόκληρο το ποσό των εσόδων, καθώς από το τίµηµα πώλησης ενός ακινήτου αφαιρεί το κόστος απόκτησής του. Παράδειγµα, για φορολογούµενο που πούλησε ακίνητο έναντι 300.000 ευρώ το 2023, το οποίο είχε αγοράσει 200.000 ευρώ, το ποσό που λαµβάνεται υπόψη για την κάλυψη του τεκµηρίου είναι 100.000 ευρώ.
5. Χρηµατικά ποσά που εισήχθησαν στην Ελλάδα σε ευρώ ή συνάλλαγµα, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή τους στο εξωτερικό.
6. ∆άνεια εντός του 2023 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Για την απόδειξη σύναψης δανείου απαιτείται συµβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο. Από την ηµεροµηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2023 και πριν από την πραγµατοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.
7. Ποσά από δωρεές ή γονικές παροχές εντός του 2023 που αποδεικνύονται από πιστοποιητικό ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η ∆εκεµβρίου 2023.
8. Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Τι περιλαμβάνεται
Η λίστα περιλαµβάνει:
-Κύριες κατοικίες, µε τα ποσά ανάλογα µε το εµβαδόν να κυµαίνονται από 40 ευρώ έως 400 ευρώ το τ.µ.
-Επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα, µε το τεκµήριο να διαµορφώνεται σε 4.000 ευρώ µέχρι και 1.200 κ.ε., ενώ για µεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και µέχρι 2.000 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
-Για µηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου -ταχύπλοα και µη- µήκους µέχρι 5 µέτρα 4.000 ευρώ και για πάνω από 5 µέτρα το ποσό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το µέτρο.
-Για εξωτερικές δεξαµενές κολύµβησης το ποσό είναι 60 ευρώ ανά τ.µ. µέχρι τα 60 τ.µ. και 320 ευρώ ανά τ.µ. άνω των 60 τ.µ.
-Τα ποσά που καταβλήθηκαν για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
-Οι δαπάνες για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
-Τα ποσά για την αποπληρωµή δανείων, πιστωτικών καρτών, για δωρεές άνω των 300 ευρώ σε ιδιωτικούς φορείς και για αγορές ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 10.000 ευρώ.
*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή