Το παρασκήνιο της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριλάβει τον Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια ανατροπή που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει τελικά την απόφαση να είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας ένας εκ των 42 υποψηφίων της ΝΔ. Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλινε προς το να μην τον συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις Γεραπετρίτη και Παπαδοπούλου πως το αντίθετο θα διατάρασσε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να ενημερώσει την οικογένεια Μπελέρη την Παρασκευή περί της πρόθεσης να συμπεριληφθεί ο υιός του, Πέτρος, στο ψηφοδέλτιο, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε. Τελικά, έγινε η ανατροπή και μέσα στο Σαββατοκύριακο - μετά και από τις προσπάθειες Βορίδη, Νέζη και Παπασταύρου να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση - ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις από τον Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε στους συγγενείς του Μπελέρη πως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας θα ενταχθεί στην ευρωλίστα του κυβερνώντος κόμματος.

Η στήλη Big Mouth αποκαλύπτει και το περιεχόμενο ενός τηλεφωνήματος ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρομπέρτα Μέτσολα (κατόπιν πρωτοβουλίας της δεύτερης). Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της σε σχέση με το αν ο Φρέντι Μπελέρης θα μπορεί να ορκιστεί ευρωβουλευτής, καθώς παραμένει προφυλακισμένος. Όμως, όπως αναφέρεται στη στήλη, το γεγονός ότι συνεχίζεται η προφυλάκισή του μέχρι σήμερα δεν δημιουργεί ζητήματα, καθώς επίκειται να εκδικαστεί το αίτημα να αρθεί η προφυλάκιση, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει εκτίσει το 1/3 της ποινής του, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να ορκιστεί κανονικά, εφόσον εκλεγεί.

Τι αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth

-Επειδή όμως ο Μπελέρης ανακοινώθηκε, άρα αποδεσμεύομαι από τις πηγές μου, για να γράψω για το σχετικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της απόφασης Μητσοτάκη, που ομολογώ ότι στο τέλος κάνει πάντα την πολιτικά ορθή επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός είχε πειστεί κυρίως από τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ότι η υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα διατάρασσε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Την Παρασκευή, λοιπόν, ο υπουργός Βορίδης φέρεται να εξουσιοδοτήθηκε προκειμένου να μεταφέρει μήνυμα του αρχηγού Κυριάκου προς την οικογένεια του προφυλακισμένου ομογενούς. Και το μήνυμα αφορούσε την απόφαση του πρωθυπουργού για τη συμμετοχή του υιού Πέτρου στην ευρωλίστα της ΝΔ. Αν και απέφυγα να ρωτήσω τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ή οποιονδήποτε άλλον στο Μαξίμου, ο νεότερος Μπελέρης αρνήθηκε με το άκουσμά της την πρόταση. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Βορίδης, Νέζης και περιφερειακά ο Παπασταύρου, προσπάθησαν να ρίξουν γέφυρες προκειμένου να βρεθεί λύση. Κάπου εκεί προς το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα φώναξε τον γιο και τον αδερφό του προφυλακισμένου δημάρχου, για να τους ανακοινώσει την απόφασή του, για την συμμετοχή του Φρέντι στο ευρωψηφοδέλτιο.

-Ανάμεσα στα πολλά που διημείφθησαν τις προηγούμενες μέρες πριν ο πρόεδρος Μητσοτάκης λάβει την απόφαση για τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του Μπελέρη, ήταν όπως μαθαίνω και ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο, η τελευταία φαίνεται να διατύπωσε έναν εύλογο προβληματισμό σε σχέση με τη δυνατότητα του προφυλακισμένου δημάρχου να ορκιστεί ευρωβουλευτής εφόσον φυσικά εκλεγεί. Με δεδομένο ότι μέχρι τότε το αλβανικό δικαστήριο θα δικάσει ένα πρώτο αίτημα (προς τον Ιούνιο) για την άρση της προφυλάκισης, ενώ τον Σεπτέμβριο ο Μπελέρης θα έχει εκτίσει το 1/3 της ποινής, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως θέμα σε σχέση με την ορκωμοσία του. Επίσης εκείνο που προφανώς είχε ξεχάσει η Μέτσολα είναι ότι προσφάτως το ΕΛΚ είχε εκδώσει ψήφισμα υπέρ του υποψηφίου (πλέον) ευρωβουλευτή. Όλα αυτά και κάτι ακόμη που έφτασαν στ΄ αυτιά μου έχουν ελάχιστη (πιστέψτε με) σημασία μπροστά στο γεγονός της απολύτως ορθής απόφασης Μητσοτάκη.