Τα έχουν δει όλα με τα αλλεπάλληλα φορολογικά τρικ οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που τα νοικιάζουν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Το τελευταίο «κρούσμα», που ενέχει στοιχεία φορολογικού παραλογισμού, είναι ο διαχωρισμός που επιχειρείται μεταξύ των εταιρειών οι οποίες έχουν ολόκληρες πολυκατοικίες με Airbnb και εκείνων που έχουν διάσπαρτα διαμερίσματα. Οι πρώτες προβλέπεται ότι θα πληρώνουν μόνο ένα τέλος επιτηδεύματος, ακόμη κι αν διαθέτουν 30 διαμερίσματα σε ένα μόνο ακίνητο, οι δεύτερες όμως θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για κάθε ακίνητο που διαχειρίζονται σε κάθε διαφορετική περιοχή, επειδή κάθε διαμέρισμα θα θεωρείται ξεχωριστό υποκατάστημα.


Σοβαρά ζητήματα ισονομίας

Οι αντιδράσεις στη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ πιθανόν να φέρουν «διορθωτικές» κινήσεις. Αυτό θα το δούμε εντός των ημερών, αλλά νομίζω πως ο διαχωρισμός δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ισονομίας. Γιατί δηλαδή εγώ που έχω μια εταιρεία με 20-30 Airbnb σε ένα ενιαίο κτίριο να πληρώνω 1.000 ευρώ μόνο, κι εσύ που νοικιάζεις 4-5 διαμερίσματα στον Κολωνό, το Ηράκλειο, την Κηφισιά και τον Πειραιά να πληρώνεις 600 ευρώ ανά «υποκατάστημα»; Δεν θέλω να υιοθετώ ακραία σενάρια, αλλά με τέτοιες ρυθμίσεις μιλάμε για το τέλος του μικρο-Airbnb στην Ελλάδα υπέρ των κινεζικών, ισραηλινών και λοιπών εταιρειών, οι οποίες αγόρασαν ολόκληρα κτίρια και τα μετέτρεψαν σε συγκροτήματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Η αποστολή στην Ουάσινγκτον του Κωστή Χατζηδάκη

Σε «ειδική αποστολή» στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αύριο, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, θα συναντηθεί με τη «σιδηρά κυρία» του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στελέχη του ΔΝΤ αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων. Ο Χατζηδάκης συνοδεύεται από την ελληνική task force, συγκεκριμένα τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργο Χριστόπουλο, και τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρη Τσάκωνα.


Πώς θα πείσει για το αναπτυξιακό αφήγημα της Ελλάδας

Με το ΔΝΤ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Με τους επενδυτές όμως έχουμε. Ο στόχος είναι διπλός: να πείσει για το αναπτυξιακό αφήγημα της Ελλάδας και να παρουσιάσει τη χώρα μας ως ιδανική «αμυντική» επιλογή στην Ευρωζώνη, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα και υψηλές αποδόσεις χαμηλού ρίσκου. Σε όσους -και είναι πολλοί αυτοί ενόψει ευρωεκλογών- αμφισβητούν την πολλή και καλή δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα με το Ταμείο Ανάκαμψης, να πούμε ότι χθες η χώρα μας υπέβαλε το αίτημα για το πρώτο μέρος της 4ης δόσης του ΤΑΑ, το οποίο αφορά την εκταμίευση δανείων 2,3 δισ. ευρώ. Εντός των ημερών θα ακολουθήσει και αίτημα εκταμίευσης για επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.


Μέρισμα στην Ελλάκτωρ

Σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2023 η Ελλάκτωρ. Έτσι, 13 χρόνια μετά οι μέτοχοι της εταιρείας θα ξαναδούν χρήμα στις τσέπες τους. Στη γενική συνέλευση της 31ης Μαΐου αναμένεται να εγκριθεί μέρισμα, αλλά και επιστροφή κεφαλαίου από τα περίπου 650.000.000 ευρώ που έχει η εταιρεία στο ταμείο της. Αναμένονται κι άλλες πολύ σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις μεταξύ των μεγαλομετόχων Reggeborgh (45%) και Motor Oil (35%).


Ρεκόρ για Βακάκη

Η γκρίνια γκρίνια, αλλά τα ρεκόρ ρεκόρ για τον Απ. Βακάκη. Η Jumbo τίναξε την μπάνκα στον αέρα το 2023, με τις πωλήσεις να σπάνε το φράγμα των 1,081 δισ. ευρώ (+13,9%), τα λειτουργικά κέρδη 398.100.000 ευρώ και τα καθαρά κέρδη 303.000.000 ευρώ (+21,88%). Η εταιρεία πάει για μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή (136.000.000 ευρώ)!


Μέρισμα και από ΤτΕ

Σήμερα «κόβει» μέρισμα 0,672 ευρώ η ΤτΕ. Μην τρομάξετε αν τη δείτε να γράφει απώλειες άνω του 4%.

Αδύναμη αντίδραση

Αδύναμη η ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, μετά την καταιγιστική πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων από τα επίπεδα των 1.425 στις 1.360 μονάδες. Το κύμα πωλήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ήδη δημιουργούνται ευκαιρίες βραχυπρόθεσμα.