Πένθος για την οικογένεια του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά. Την περασµένη Τρίτη έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, εξαιτίας πτώσης από µεγάλο ύψος στην περιοχή της Ερέτριας, ο αγαπηµένος του θείος και αδελφός του πατέρα του, ∆ιονύσης Χαρδαλιάς, ο µικρότερος ηλικιακά από τα πέντε αδέλφια της οικογένειας. Ο ίδιος ήταν ο τελευταίος γενικός διευθυντής Πληροφορικής της Ολυµπιακής Αεροπορίας, ενώ, όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνάδελφοί του, ήταν εκείνος που... γύρισε τον διακόπτη από το Ελληνικό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Νυχτοπερπατήματα

Μπορεί το συνέδριο της Ν.∆. να µην είχε εντάσεις και λιστοµαχίες, έδωσε ωστόσο µια καλή αφορµή στα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης για να απολαύσουν τις οµορφιές της αθηναϊκής νύχτας. Πολλά µαγαζιά πέριξ του Ζαππείου, σε Κολωνάκι και Παγκράτι, πληµµύρισαν από Νεοδηµοκράτες. Οπως για παράδειγµα έκαναν το Σάββατο το βράδυ η υπουργός Εργασίας ∆όµνα Μιχαηλίδου, που συνέφαγε στο Brunello στο Κολωνάκι µε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Εισπήδηση έκαναν οι Νεοδηµοκράτες και στο κεντροαριστερό στέκι Mystique Café στο Παγκράτι, το οποίο τίµησαν, µεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Ζέττα Μακρή και ∆ιονύσης Σταµενίτης. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε κι ένα πέρασµα από το γνωστό «γαλάζιο» στέκι Μαντζάρου 3, όπως και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στον ίδιο χώρο εθεάθησαν επίσης η Ελενα Ράπτη και ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης..


Παπανδρεϊκό μπλοκ

Για τα καλά λειτουργεί εντός του ΠΑΣΟΚ το «παπανδρεϊκό µπλοκ», όπως προκύπτει και από τις επιλογές που κάνουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές όσοι έχουν αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου. Για παράδειγµα, ο φέρελπις Μανώλης Χριστοδουλάκης στηρίζει σκληρά τον Νίκο Παπανδρέου και τον Φίλιππο Σαχινίδη. Βεβαίως, και άλλοι βουλευτές του κόµµατος έχουν τις προτιµήσεις τους, όπως ο Στέφανος Παραστατίδης, που στηρίζει τον επιστήθιο φίλο του Γιώργο Τσούµα.


Αγαπητός

Οταν µίλησε στη Βουλή ο Κώστας Αχ. Καραµανλής εισέπραξε το παρατεταµένο χειροκρότηµα των «γαλάζιων» βουλευτών. ∆ιαπίστωσα, ωστόσο, πως ο βουλευτής Σερρών και πρώην υπουργός είναι πάρα πολύ αγαπητός και µεταξύ των στελεχών και των φίλων της Ν.∆. Πώς; Μα από τον τρόπο που τον αντιµετώπισαν στο συνέδριο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόµµατος, όταν οι πάντες πήγαιναν να του πουν µια ζεστή κουβέντα...


Οι γενναίοι του Βορρά

Σας τα έχουµε πει ότι η προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού ενόψει ευρωκάλπης θα έχει πολύ... Βορρά. Ετσι, αµέσως µετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραµµατίσει ακόµη µία εξόρµηση στη Θεσσαλονίκη (τη δεύτερη διαδοχική, µετά την πρόσφατη εκδήλωση για το bullying, όπου µίλησε σε σχολείο της συµπρωτεύουσας), µε αφορµή αυτή τη φορά την αποδέσµευση κονδυλίου ύψους 12 εκατοµµυρίων ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί κατά βάση στον τοµέα καθαριότητας της πόλης. Στο ενδιάµεσο θα βρεθεί εκ νέου στην Αττική, πιθανότατα στη δυτική πλευρά της, ενώ θα επισκεφθεί τόσο τη Λέσβο όσο και τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία, µε φόντο την ολοκλήρωση ακόµη ενός σηµαντικού κοµµατιού του Ε65. Βλέπετε, µε δεδοµένο ότι ο πρωθυπουργός συνιστά αφενός το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και αφετέρου σε Μακεδονία και Θράκη εντοπίζονται τα πλέον σοβαρά εκλογικά ζητήµατα για τη Ν.∆. σε αυτή τη συγκυρία, ο ίδιος αναµένεται να οργώσει κανονικά το βόρειο τµήµα της χώρας. Σε αυτό βεβαίως το µέτωπο θα έχει τη συνδροµή του Μάκη Βορίδη, ο οποίος όσο πλησιάζουµε προς την εκλογική αναµέτρηση θα... κατασκηνώσει στην περιοχή, αφού το µεγαλύτερο πρόβληµα (και εκεί, αλλά και γενικότερα) εµφανίζεται ως γνωστόν στα δεξιά κοινά.


Μπερδεύτηκε

Κι όµως, ακόµη κι ένας Παπανδρέου µπορεί να µπερδευτεί. Μιλάµε για τον υιό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και νυν ευρωβουλευτή, Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος στην ψηφοφορία που πραγµατοποιήθηκε στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, µπερδεύτηκε και ψήφισε κατά. Αποτέλεσµα αυτής της σύγχυσης ήταν να προχωρήσει αργότερα σε επίσηµη ανακοίνωση, µε την οποία ξεκαθάριζε ότι είναι «αυτονοήτως υπέρ» και ότι η ψήφος του κατακυρώθηκε αρχικώς αρνητική εξαιτίας ενός τεχνικού λάθους, µε τον ίδιο να προβαίνει στις προβλεπόµενες διαδικασίες για τη διόρθωση αυτής της ανορθογραφίας. Ολα αυτά σε µια περίσταση όπου κατά κοινή οµολογία η ελληνική πλευρά, µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, άφησε ιδιαιτέρως ισχυρό στίγµα.


Οι κορυφαίοι υπουργοί μπαίνουν στα βαθιά της προεκλογικής εκστρατείας

Στο τελευταίο κατοστάρι για την εκλογική της προετοιµασία, µε φόντο τις ευρωκάλπες, εισέρχεται η Ν.∆., µε το Μαξίµου και την Πειραιώς να προετοιµάζουν το κεντρικό πλάνο της εκστρατείας. Κεντρικό βεβαίως πρόσωπο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οργάνωση των εξορµήσεων του οποίου φέρει την υπογραφή του επί χρόνια στενού του συνεργάτη, Θανάση Νέζη, που µε τη σειρά του έχει τη συνδροµή του Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου. Η Κύρα Κάπη αναλαµβάνει το κοµµάτι της επικοινωνίας και της προώθησης της γενικότερης δραστηριότητας του πρωθυπουργού, ενώ τον συντονισµό του συνόλου της καµπάνιας και των παράπλευρων παραµέτρων έχει κατά βάση η οµάδα της Πειραιώς. Ο λόγος για τη γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής Μαρία Συρεγγέλα, τον γενικό διευθυντή Γιάννη Σµυρλή, τον γραµµατέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, τον αναπληρωτή γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής Χριστόφορο Μπουτσικάκη και τους Νίκο Ρωµανό και Χάρη Χατζηχαραλάµπους, εκπρόσωπο Τύπου και διευθυντή του Γραφείου Τύπου αντίστοιχα. Η οµάδα αυτή είναι σε ανοιχτή γραµµή µε τις κοµµατικές οργανώσεις και ταυτόχρονα θα πρωταγωνιστήσει στην εµπλοκή των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην προεκλογική περίοδο, τόσο στο πεδίο των περιοδειών, που θα χρεωθεί ο καθένας εξ αυτών, όσο και στο κοµµάτι των εµφανίσεών τους στα media. Μάλιστα, το µήνυµα το οποίο εκπέµπει το Μαξίµου είναι πως οι επιδόσεις σε αυτό το κρίσιµο διάστηµα θα έχουν κοµβική σηµασία σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή τους από τον πρωθυπουργό, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται και µε δεδοµένο ότι οι ευρωεκλογές µοιραία θα σηµατοδοτήσουν το άνοιγµα µιας νέας σελίδας για τη «γαλάζια» διακυβέρνηση. Βλέπετε, κατά κοινή οµολογία, κάποιοι έχουν µείνει πίσω σε ό,τι έχει να κάνει µε τη δηµόσια υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου. Πόσο Μαρινάκη, Βορίδη και Γεωργιάδη να δούµε ακόµη;