Mastercard και Visa. Οι δύο γίγαντες των τραπεζικών καρτών αποτελούν και τα δύο μεγάλα ερωτήματα για το αν και πόσο θα μειωθούν τελικά οι προμήθειες στις μικροσυναλλαγές των 5-10 ευρώ μέσω POS στην Ελλάδα. Μέχρι χθες οι δύο πολυεθνικές διοχέτευαν «στοιχεία» ότι οι χρεώσεις τους είναι χαμηλές και σκέφτονται να τις αυξήσουν. Από χθες ακούω ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που τις έχει απειλήσει με κάτι σαν «πλαφόν» στις χρεώσεις.


Σύσκεψη στο υπουργείο

Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για το θέμα των χρεώσεων στο ΥΠΟΙΚ. Δεν ξέρω τι θα προκύψει. Κάνω όμως δύο υποθέσεις: ότι η κυβέρνηση θα το πάει μέχρι τέλους, για να ρίξουν τις υπερβολικά υψηλές χρεώσεις τους. Και ότι, για να το πετύχει, οι πληροφορίες μου λένε, θα έρθουν ο Κωστής ο Χατζηδάκης και ο Κώστας ο Σκρέκας μαζί με μεγαλοστελέχη των δύο εταιρειών καρτών στη λαϊκή της Καλλιθέας τη Δευτέρα, για να αγοράσουν δυο μαρούλια κι ένα μπρόκολο -σύνολο 2,5 ευρώ- με χρεωστική από τον κύριο Φάνη, που ταξιδεύει αξημέρωτα φορτωμένος (γενικώς) από την Κόρινθο. Σήμερα δημοσιεύει την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία η Standrard & Poor’s. Ο πήχυς των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλά…


Πρωταγωνιστής η Mytilineos

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών, για να καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες, φιλοδοξεί να παίξει η εταιρεία Mytilineos. O επικεφαλής της μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας, που οδεύει ολοταχώς για παράλληλη εισαγωγή και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αποκάλυψε χθες ότι έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για επιχορηγήσεις 350.000.000 ευρώ, με στόχο να επενδύσει στην εξόρυξη και αξιοποίηση κυρίως γαλλίου (πρώτη ύλη για τα «τσιπάκια»), αλλά και βωξίτη και αλουμινίου. Μαζί δε με το γερμάνιο (τι ονομασίες κι αυτές!), το γάλλιο είναι ένα από τα μέταλλα στα οποία η «χώρα του δράκου» έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές.


Αυτονομία

Εξού και ο πρόεδρος Ευάγγελος (της φερώνυμης εταιρείας, αλλά και της Eurometaux) «φωνάζει» εδώ και καιρό ότι η Ευρώπη πρέπει να παράσχει διαφόρων ειδών ενισχύσεις στη βιομηχανία της, ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από την Ασία και να αποκτήσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και αυτονομία.


Ανταγωνιστικά μπαίνει η Παγκρήτια Τράπεζα

Ανταγωνιστικά στη μάχη της προσέλκυσης προθεσμιακών καταθέσεων μπαίνει η Παγκρήτια Τράπεζα με δύο νέα προϊόντα 6-12 μηνών που προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις μικρότερες τράπεζες -οι οποίες φιλοδοξούν να μεγαλώσουν σύντομα- να προσφέρουν υψηλά επιτόκια. Στην προκειμένη περίπτωση, τα δύο νέα προθεσμιακά προϊόντα που έχουν προνομιακό αυξανόμενο επιτόκιο, με μηνιαία καταβολή τόκων, προσφέρονται κατά τη διάρκεια της κατάθεσης με μέγιστο επιτόκιο στην 6μηνη διάρκεια το 3%, ενώ στη 12μηνη το 2,75%. Το ελάχιστο ποσό ξεκινά από 10.000 ευρώ ενώ οι καταθέτες έχουν δυνατότητα για πρόωρη ολική ή μερική ανάληψη, χωρίς ποινή, εφόσον πραγματοποιείται κατά την ημερομηνία απόδοσης των τόκων.


Η Ελλάκτωρ στον δρόμο του bonus προς τους μετόχους

Με διαθέσιμα 352.000.000 ευρώ στο ταμείο -αλλά καθαρά ρευστοποιήσιμα στοιχεία 521.000.000 ευρώπορεύεται η Ελλάκτωρ στον δρόμο του bonus προς τους μετόχους της, δηλαδή στην ολλανδική Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν και τη Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που έχουν και τα πολλά, για να ακριβολογούμε. Το επιβεβαίωσε χθες και ο Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ότι φέτος θα βρέξει λεφτά έπειτα από μια δεκαετία και πλέον «ανομβρίας», μέσω επιστροφής κεφαλαίου -αγνώστου ύψους- που θα αποφασιστεί στις 31 Μαΐου. Μέρισμα δεν προβλέπεται να δοθεί, πιθανολογώ για φορολογικούς λόγους, αλλά και επειδή η εταιρεία βαρύνεται από δάνεια 601.400.000 ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 1 δισ. ευρώ... Στα σκαριά είναι και η πώληση της Ηλέκτωρ (διαχείριση απορριμμάτων) στη Motor Oil, για την οποία διενεργείται due diligence. Το 2023 έκλεισε για την Ελλάκτωρ με καθαρά κέρδη 116.000.000 ευρώ από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.