∆ιαβάζω εδώ και κάµποσο καιρό αυτά που γράφει ο Κουρτάκης σε σχέση µε την ενδεχόµενη µετακίνηση του Μητσοτάκη σε κάποια από τις ευρωπαϊκές θέσεις, αν και η µόνη που θα του ταίριαζε είναι αυτή του προέδρου της Κοµισιόν.

Προσωπικά, δεν έχω απολύτως καµία πληροφορία επί του συγκεκριµένου ζητήµατος και δεν θα µπορούσα να έχω, αφού δεν είµαι από αυτούς που µπορούν να αποκωδικοποιήσουν τις τυχόν δεύτερες σκέψεις που κάνει τα βράδια ο πρωθυπουργός. Απεναντίας, εκείνο που κάνω καλά (µε την όση µετριοπάθεια µου έχει αποµείνει) είναι να παρακολουθώ τα όσα εκτυλίσσονται δεξιά κι αριστερά. Για παράδειγµα, ακούγοντας τον Κυριάκο να διαψεύδει όσα γράφονται και λέγονται επί του θέµατος, σκέφτηκα ότι µετά τις «κρίσεις» σε επίπεδο ευρωπαϊκών αξιωµάτων ακολουθεί η επιλογή του επόµενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση τα προβλεπόµενα, η διαδικασία θα ξεκινήσει το ’27 και η θητεία του επόµενου Ευρωπαίου τραπεζίτη θα ξεκινήσει να µετρά από το ’28. Μιλάµε για µια θέση που κατά κοινή παραδοχή θα «πήγαινε κουτί» στον Μητσοτάκη, αφήστε που θα συγχρονίζονταν και µε το πέρας της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Με δεδοµένο το βιογραφικό του Ελληνα πρωθυπουργού, βλέποντας όσους έχουν καθίσει στον συγκεκριµένο θώκο, αισθάνοµαι σαν να έχει φτιαχτεί η θέση για να έρθει κάποια στιγµή στο πέρασµα των χρόνων να στρογγυλοκαθίσει ο Κυριάκος.

Ο Economist και η Κοµισιόν

Πάντως, µετά τον Κουρτάκη, χθες και το έγκυρο βρετανικό περιοδικό «Economist»,αναφέρθηκε και σε ενδεχόµενο ευρωπαϊκό ρόλο του προέδρου Μητσοτάκη. Αυτό που διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, αλλά κανείς (ούτε καν οι Αγγλοι) δεν πιστεύει τις διαψεύσεις του. Λογικό, αφού δεν θα περίµενε κανείς να βγει ο πρωθυπουργός έναν µήνα πριν από τις εκλογές και να απευθυνθεί στους πολίτες λέγοντάς τους ότι έχω να µυστικό και θέλω να σας το εξοµολογηθώ. «Θέλω να πάω στην Ευρώπη, γι’ αυτό δώστε µου όσο µεγαλύτερη εκλογική δύναµη, για να απογειωθώ µία ώρα νωρίτερα».

Επειδή αυτά δεν προαναγγέλλονται, θα αρκεστώ στην αναπαραγωγή του επίµαχου κοµµατιού που φιλοξενήθηκε στον «Economist» που κυκλοφορεί: «Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν ο υποψήφιος που προτείνουν οι ηγέτες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος; Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα δηµοσιοποιήσει σύντοµα µια έκθεση για το µέλλον της ευρωπαϊκής οικονοµίας, που είναι πιθανό να συµβαδίζει µε το οµοσπονδιακό όραµα του Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που ψάχνουν για µια ισχυρή φυσιογνωµία. Οµως, είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Αλλοι της Κεντροδεξιάς, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αντιµετώπιζαν ανάλογα ερωτήµατα µε εκείνα που αντιµετωπίζει η απερχόµενη πρόεδρος. Γι’ αυτόν τον λόγο η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αλλά ο δρόµος για µια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιµετωπίσει πολλά προβλήµατα»