Με «αναστάσιμες» τιμές-στόχους που ζαλίζουν επέστρεψε η χρηματιστηριακή της Eurobank για τις ελληνικές τράπεζες. Οι αποδόσεις που οι αναλυτές της Eurobank Equities εκτιμούν ότι θα δώσουν οι τραπεζικές μετοχές αποκαλύπτουν την πρόθεσή τους να κάνουν ζάπλουτους τους επενδυτές. Αν πέσουν μέσα, λαμπάδα στο μπόι τους θα ανάψουν. Αν δεν... ε, δεν θα είναι και η πρώτη φορά. Για την Πειραιώς, που είναι και η κορυφαία επιλογή τους, βάζουν τον πήχυ στα 5,4 ευρώ ή 38% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Για την Εθνική, ο στόχος μπαίνει στα 10,37 ευρώ με περιθώρια ανόδου 35% και για την Alpha Bank στα 2,41 ευρώ ή 49% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο. Τώρα γιατί τέτοια αισιοδοξία; Η χρηματιστηριακή την αποδίδει στα μερίσματα που από φέτος θα αρχίσουν να ξαναμοιράζουν οι ελληνικές τράπεζες (έως και 50% των κερδών τους το 2025) και στις χαμηλές αποτιμήσεις τους, καθώς οι μετοχές των τραπεζών τελούν σε διαπραγμάτευση 6 φορές τα κέρδη τους και 0,7 φορές τη λογιστική αξία τους.


Ο μεγαλύτερος παίκτης στις υποδομές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το πρώτο τρίμηνο τα είδατε. Μιλάμε μακράν για τον μεγαλύτερο παίκτη στις υποδομές και στην ενέργεια. Οσονούπω έρχονται και οι συμφωνίες που ψήνονται τόσο καιρό.


Τι γίνεται με τον τουρισμό

Τα θυμάστε κάτι παιχνίδια «τρελές πτήσεις» που κυκλοφορούσαν προ ετών. Μου ήρθαν στο μυαλό εξ αφορμής των οικονομικών επιδόσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο. Δεν θα σταθώ στα 115.000.000 ευρώ των εσόδων (+15,3%) και τα 28.500.000 ευρώ των καθαρών κερδών (+29,8%) σε σύγκριση με πέρυσι. Κρατάω την απογείωση της επιβατικής κίνησης κατά 16,5% σε 5.200.000 επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, που εποχικά είναι η ασθενέστερη της χρονιάς. Αν ξεκίνησε έτσι ο χειμώνας για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», υποθέτω ότι το καλοκαίρι θα γίνει χαμός και το ρεκόρ ο τουρισμός το έχει στο τσεπάκι.


Η στρατηγική των market makers στο χρηματιστήριο

Στρατηγική «τσούκου τσούκου» σε νέα υψηλά εφαρμόζουν οι market makers στο χρηματιστήριο. Το οποίο αυτές τις ημέρες είναι «ειδικών συνθηκών», υπό την έννοια ότι, με τις αργίες που συσσωρεύονται, πραγματική αγορά δεν υπάρχει. Μεγάλη Τετάρτη αργία. Μεγάλη Παρασκευή αργία. Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα αργίες. Οπότε εκτός από τίποτα «μικρομεσαίες» μετοχές, όπου μπορεί να δούμε βεγγαλικά στις λίγες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν, στόχος είναι η διατήρηση στις 1.450- 1.455 μονάδες και των 100 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.


Οριστικό διαζύγιο μεταξύ ΕΨΑ και Βίκος

Σε οριστικό διαζύγιο οδηγούνται δύο παραδοσιακές εταιρείες αναψυκτικών, η ΕΨΑ και η Βίκος, σπάζοντας τη μετοχική και επιχειρηματική συνεργασία τους, που διαρκούσε επί σχεδόν μια δεκαετία. Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, γνωστή στο καταναλωτικό κοινό ως Βίκος, αποφάσισε να αποεπενδύσει από την ΕΨΑ, πουλώντας το 25% της συμμετοχής που διατηρούσε στο fund του πρώην τραπεζίτη και σημερινού επικεφαλής του SMERemediumCap, Βασίλη Καραμούζη. Παρότι οι δύο πλευρές μιλούν για συναινετικό διαζύγιο και δίνουν ραντεβού για το μέλλον, ήταν από καιρό γνωστό στην αγορά ότι η πρόσφατη είσοδος του fund του Β. Καραμούζη στην ΕΨΑ, με σημαντικό ποσοστό, δεν είχε γίνει δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από την οικογένεια Σεπετά, που ελέγχει την γιαννιώτικη Βίκος.


Φήμες για μεγάλα deals

Αυτό τώρα που η αγορά πασχαλιάτικα έχει πλημμυρίσει με φήμες για μεγάλα deals από τις εισηγμένες του Ομίλου Κόκκαλη (Intracom, Ιntralot, Κλουκίνας Λάππας κ.λπ.) μέσα στον μήνα που έρχεται, να το πάρω στα σοβαρά; Αν κρίνουν από το ράλι στο ταμπλό, κάποιοι το πιστεύουν ακράδαντα.


Για Σκρέκα

Ως καταναλωτής -και όχι ως στήλη- οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα, και στους συνεργάτες του για την αναβάθμιση της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών e-katanalotis. Καλά τα πρόστιμα και οι βόλτες στις αγορές, αλλά μόνο με εργαλεία που αποκαλύπτουν τον ελλιπή ανταγωνισμό και εκθέτουν όσους παίζουν με την τσέπη μας πέφτουν, ή τουλάχιστον δεν ανεβαίνουν άλλο, οι τιμές.