«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας του κάθε πολίτη. Μετά τις 27 Απριλίου και ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών θα αποφασιστεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας του κάθε πολίτη για αυτό το λόγο έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις μέχρι τις 27 Απριλίου».

«Θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και των πραγμάτων τι θα γίνει κατά τις 27 Απριλίου. Είναι κρίμα ότι έχουμε χτίσει μέχρι τώρα να το γκρεμίσουμε οπότε θα πρέπει να παραμείνουμε μέχρι τις 27 Απριλίου συνεπείς στις αποφάσεις και ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα μας πουν οι ειδικοί να αποφασίσουμε σχετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός να γίνουν μαζικά test, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «υπάρχει ένας σχεδιασμός, υπάρχει μια στρατηγική βεβαίως η στρατηγική αυτή θα εξελίσσεται σταδιακά ανάλογα με την ομάδα του πληθυσμού που θα επανέρχεται το πόσο υψηλού κινδύνου, το πόσο ευπαθής είναι αυτή η ομάδα. Έτσι θα ξετυλιχτεί η στρατηγική μας και οι αποφάσεις μας σε ότι αφορά τον έλεγχο του πληθυσμού».

Αναφορικά με τις θεωρίες συνομωσίας, ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε πως «δεν κρύβεται τίποτα, δεν υπάρχει καμία υπερβολή ίσα-ίσα όσο λιγότερα κρούσματα υπάρχουν τόσο πιο αποτελεσματικά έχουμε καταπολεμήσει τη νόσο. Επομένως η στρατηγική μας πετυχαίνει, οι αποφάσεις μας δικαιώνονται δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία θεωρία συνομωσίας από πίσω ή οτιδήποτε άλλο».

Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι ένα άλλο Σύστημα Υγείας την επόμενη ημέρα και μετά την κρίση θα το βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο, θα το κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό».

«Το σύστημα είχε, έχει στρεβλώσεις, ελλείψεις, καταφέραμε και σε μικρό χρονικό διάστημα και πήραμε αποφάσεις έτσι ώστε να αλλάξουμε την εικόνα του ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό», διευκρίνισε.

«Ουσιαστικά σε πολύ λίγο χρόνο εφαρμόσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα γιατί ήταν μέσα σε αυτό να ανοίξουμε ΜΕΘ, να πάρουμε περισσότερο προσωπικό, να εκσυγχρονίσουμε με καινούργιο εξοπλισμό το Σύστημα Υγείας... Επομένως κερδίζουμε το στοίχημα, έχουμε την εμπειρία, έχουμε αποκτήσει γνώση σε ότι αφορά τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων και το σύστημα υγείας σίγουρα θα είναι διαφορετικό την επόμενη μέρα προς όφελος του κάθε πολίτη», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα μονιμοποιηθεί το νοσηλευτικό προσωπικό και αν θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, απάντησε πως «είναι δέσμευση του πρωθυπουργού την οποία βεβαίως και θα υλοποιήσουμε μετά την κρίση, και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να καλύψουμε τα κενά στο Σύστημα Υγείας θα το κάνουμε, όχι μόνο για να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για ενδεχόμενη δυσμενή εξέλιξη της νόσου ή για ένα νέο κύμα την επόμενη περίοδο».

Τέλος ερωτηθείς για τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, ανέφερε ότι «δοκιμάζονται κάποια θεραπευτικά σχήματα, γίνονται κλινικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετέχει και η Ελλάδα στο δίκτυο αυτών των κλινικών δοκιμών και μελετών και αισιοδοξούμε γιατί χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να βρουν τη θεραπεία και το εμβόλιο».

«Είμαι αισιόδοξος ότι η επιστημονική κοινότητα θα τα καταφέρει», κατέληξε.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα