Στην ΕΡΤ μίλησε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τις ενεργειακές ανατιμήσεις αλλά και τα επίκαιρα ζητήματα, όπως η ακρίβεια.

«Βοηθάμε τον ευάλωτο πολίτη, εκείνον που έχει πραγματικά ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι «σημαντικά μειωμένος», καθώς και ότι θα επεκταθεί σε εστίαση αλλά και μεταφορές. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση, σχεδιάζουμε εθνικές λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε όσο είναι εφικτό».

Για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ακόμη ότι: «Τα εκκαθαριστικά που θα πάρουν οι πολίτες την μεθεπόμενη εβδομάδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι περαιτέρω μειωμένα για το 80%, κατά 350 εκατ. ευρώ».

Σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «δημιουργήθηκε ένας επαρκής δημοσιονομικός χώρος που εν πολλοίς έχει αξιοποιηθεί ήδη. Αυτά που θα χορηγηθούν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι απόρροια του δημοσιονομικού χώρου που εκτιμούσαμε ότι έχουμε».

Όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι επικεντρωμένα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.«Πρέπει να έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 προκειμένου να επεκτείνουμε τον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές».