Κώστας Σκρέκας - Produce e-Green: «Η στήριξη παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία αποδεικνύει ότι επιχειρείν και Πράσινη Μετάβαση συνυπάρχουν»
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η προκήρυξη της δράσης Produce e-Green - Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων από 30/05/2023
Μια νέα πρωτοβουλία, που αφορά στην ηλεκτροκίνηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές και σε προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας τίθεται σε λειτουργία από το ΥΠΕΝ, καθώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η προκήρυξη της δράσης Produce e-Green, με προϋπολογισμό 199.700.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η πλατφόρμα της δράσης (https://producegreen.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων από 30/05/2023.
Ο βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση δαπανών για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους κλάδους της οικονομίας, νέες ή και υφιστάμενες, θα έχουν την δυνατότητα να επιδοτηθούν με ποσοστό έως και 70% για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή και την συναρμολόγηση μερών τους, για την παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών ή και ανακύκλωσης αυτών, για την παραγωγή ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (δικύκλων,τρικύκλων,ποδηλάτων), φωτοβολταϊκών panel, μερών ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρικών θερμοσιφώνων κ.λπ.
Η δράση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή ή και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή και επέκταση–εκσυγχρονισμού υφισταμένων, για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, για την προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής, για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων, για την προμήθεια λογισμικών, κ.α.Οι δικαιούχοι και τα ποσοστά της ενίσχυσης
Δικαιούχοι της δράσης είναι νέες ή υφιστάμενες εταιρίες, κάθε νομικής μορφής (ΟΕ/ΕΕ/ΙΚΕ/ΕΠΕ/ΑΕ) και μεγέθους, που ασκούν ή θα ασκήσουν παραγωγική δραστηριότητα διαθέτοντας ως κύρια δραστηριότητα μια εξ’ αυτών που περιγράφονται στο ΦΕΚ B' 3156.
Τα ποσοστά ενίσχυσης για αυτή την κατηγορία εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια /Περιφερειακή Ενότητα) εγκατάστασης της επένδυσης, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας (μεγάλη/πολύ μικρή/μικρή/μεσαία/μεγάλη) που αποτελεί δικαιούχο της δράσης.
Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 30η Νοεμβρίου 2023 ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.
Τι δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το καινοτόμο πρόγραμμα Produce e-Green, αξιοποιούμε τους υψηλούς ρυθμούς για την Πράσινη Μετάβαση που η χώρα μας έχει επιτύχει, για να ενισχύσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε νέους βιομηχανικούς κλάδους σχετιζόμενους με αυτή, οι οποίοι θα παράγουν εξοπλισμό και προϊόντα ελληνικής κατασκευής. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την εθνική βιομηχανία και δημιουργούμε θέσεις εξειδικευμένης εργασίας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη υλοποιεί οκτώ προγράμματα που οδηγούν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, δηλαδή το Produce e-Green και τα Εξοικονομώ Αυτονομώ, Κινούμαι Ηλεκτρικά, Πράσινα Ταξί, Φορτίζω Παντού, Εξοικονομώ - Αλλάζω Συσκευή, Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, καθώς και εκείνα που εντάσσονται στο πρόγραμμα- ομπρέλα «Σπίτι μου» κι αφορούν στη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2030 για την μείωση των ρύπων, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και στον μεγάλο στόχο της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας το 2050».
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά: «Η δημοσίευση της δράσης Produce e-Green είναι ένα ορόσημο για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχοντας ήδη υποστηρίξει την ηλεκτροκίνηση αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας με πολλά προγράμματα, σήμερα ανακοινώνουμε ακόμα ένα, που πλέον θα υποστηρίζει την παραγωγή και την βιομηχανία.
Επιδιώκουμε έτσι να δημιουργήσει η χώρα μας συνθήκες για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών ή και ανακύκλωσης αυτών, για την παραγωγή ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (δικύκλων, τρικύκλων, ποδηλάτων), φωτοβολταϊκών panel, μερών ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρικών θερμοσιφώνων κ.λπ.
Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην πρωτοπορία της κλιματικής ουδετερότητας και της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, που θα την καθιστά πόλο για την έρευνα και την καινοτομία στους κλάδους της ενέργειας».