«Κερκόπορτα» για fast track νομιμοποίηση 30.000 παράτυπων μεταναστών μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν ελλείψεις σε εργατικά χέρια κυρίως στον πρωτογενή αγρο-κτηνοτροφικό τομέα, ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνει στα 3 χρόνια, αντί των 7 ετών που ισχύει σήμερα, το χρονικό διάστημα της νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών και ερμηνεύεται από πολλές πλευρές ως ένδειξη αλλαγής σε σχέση με την κεντρική πολιτική, σύμφωνα με την οποία οι ανάγκες για εργατικά χέρια καλύπτονται κατά κύριο λόγο μέσα από προσωρινές διακρατικές συμφωνίες.

Διαβάστε εδώ: Τροπολογία για μετανάστες: Η αποκάλυψη του parapolitika.gr, η διαφωνία Σαμαρά, η απάντηση Μαρινάκη, Καιρίδη και Γεωργιάδη - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η τροπολογία των υπουργών Δημήτρη Καιρίδη - Άδωνη Γεωργιάδη ερμηνεύεται από κάποιους ως «κλείσιμο του ματιού» στην παράνομη μετανάστευση, καθώς παρά τις σχετικές δικλίδες ασφαλείας ανοίγει παράθυρο για μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών στο μέλλον με στόχο να εργαστούν και να διαμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα - παρότι ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η ρύθμιση θα είναι άπαξ με ισχύ ενός έτους και το σημερινό πλαίσιο των επτά ετών δεν αλλάζει.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες

Μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «η δήλωση Σαμαρά είναι σεβαστή αλλά είναι δική μας δουλειά ως κυβέρνηση να νομοθετούμε». Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει βήματα πίσω στη μέχρι σήμερα τακτική της, ανάλογα με τις ανάγκες και την έκδοση κάρτας εργασίας, καθώς δίνει τα δικαιώματα για πλήρη και υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση σε όσους μετανάστες τρίτων χωρών διέμεναν, αυτοί και οι οικογένειές τους, τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, συνδέεται με το γεγονός ότι υπάρχει πίεση για εργατικά χέρια, κυρίως για εργάτες γης αλλά και εργατικά χέρια στις κατασκευές, στον τουρισμό και αλλού. Παράλληλα, μειώνεται σε 60 ημέρες από 6 μήνες το χρονικό διάστημα αναμονής προκειμένου αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Τα βασικά σημεία για την άδεια διαμονής

Βασικά σημεία για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία αποτελούν η ύπαρξη δήλωσης προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, καθώς και η διαμονή στη χώρα μας έως τις 30/11/2023 χωρίς άδεια διαμονής επί τουλάχιστον τρία συναπτά έτη. Να σημειωθεί ότι η «Α» είχε αποκαλύψει στις 8 Απριλίου ότι θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με τα αιτήματα των Περιφερειών ο αριθμός αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, σύμφωνα με υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι άδειες για εργασία για τα έτη 2023 και 2024. Την τρέχουσα διετία μπορούν να απασχοληθούν νόμιμα 167.925 αλλοδαποί, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των Περιφερειών. Από τις 167.925 θέσεις οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»