Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει τελευταίος τον λόγο, θα κλείσει απόψε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι έντονη όπως ήταν και η χθεσινή (27/03/2024) κατά την οποία ξεχώρισε η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα γίνει αργά το βράδυ. 

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επιμεληθεί προσωπικά την παρέμβαση που θα κάνει, θα ανέβει στο βήμα λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ και σχεδιάζει να μιλήσει για «μύθους και αλήθειες» γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών, μιλώντας ωστόσο και σε τόνο συναισθηματικό: Ως πολίτης δηλαδή και ως πατέρας, απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, θα δεσμευθεί για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στο τραγικό αυτό συμβάν.

Ιδιαίτερα σκληρή θα είναι η τοποθέτησή του απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, που είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας, μετά από έναν «παραπλανητικό τίτλο εφημερίδας», όπως σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξει, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Ακόμα πιο σκληρή, ωστόσο, θα είναι η κριτική που θα ασκήσει στον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως «επικίνδυνο» μετά τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη παρουσίας διεθνών παρατηρητών στις επόμενες εκλογές, κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και της δημοκρατίας.

Συνολικά αναμένεται επίσης να κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρώτον για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας και δεύτερον για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και κομματική εκμετάλλευση του δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς υποκριτικά όπως θα πει φωτογραφίζονταν θλιμμένοι δίπλα στον τόπο της σύγκρουσης ή πλάι στους συγγενείς των θυμάτων, όταν στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν τα Τέμπη στην πολιτική συναλλαγή τους και σε πλήρη συντονισμό – μια σαφής αναφορά στα όσα είπε χθες το βράδυ ο Νίκος Παππάς – και με μόνο στόχο να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Τέλος, ο βασικός πυρήνας της παρέμβασης του πρωθυπουργού, όπως εξάλλου έχει τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ειδικά δε των σιδηροδρόμων, που ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των παλιών δημόσιων οργανισμών.

Νατσιός: Ανίκανος σε βαθμό κακουργήματος ο Καραμανλής

Ανίκανο σε βαθμό κακουργήματος αποκάλεσε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός κατά την ομιλία του για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΊΝΗΜΑ.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού αντλεί την αλαζονεία του ο κ. Καραμανλής», τόνισε ο κ. Νατσιός, καταδικάζοντας τη στάση που κράτησαν οι βουλευτές της ΝΔ κατά την ομιλία του πρώην υπουργού.

«Είναι υπεύθυνος για τον θάνατο των 57 ανθρώπων στα Τέμπη», είπε και πρόσθεσε: «Μήπως θέλετε να σας ζητήσει και συγγνώμη ο ελληνικός λαός;».

«Ο πολίτης που χρήζει ιατρικής περίθαλψης, έχει στο μυαλό του πώς θα καταφέρει να πληρώσει το φακελάκι. Είναι απεγνωσμένος ο πολίτης», σημείωσε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Είστε το κόμμα που ώθησε ξένες εφημερίδες να πανηγυρίζουν γιατί ηττήθηκε η Ορθοδοξία και η Εκκλησία», συνέχισε ο πρόεδρος της Νίκης», συμπλήρωσε

«Το δικαίωμα στην οικογένεια έχουν τα αγαπημένα ζευγάρια των ομοφυλόφυλων», πρόσθεσε ο κ. Νατσιός, καταδικάζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης.

«Καταντήσατε τα σχολεία κέντρα αγραμμάτων», σημείωσε, τονίζοντας: «Στις παρελάσεις φορούν κέρατα και φούστες και όχι τις παραδοσιακές μας στολές».

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ.Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης "δημοκρατικού τόξου". Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των "Σπαρτιατών", για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;». Και προσέθεσε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ.Στίγκας: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας>.

Επίσης, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

Χαρίτσης: Να ζητήσει ο Μητσοτάκης σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Παρωδία χαρακτήρισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, διερωτώμενος «γιατί διαφωνήσατε με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής;»

«Η Δημοκρατία δεν απειλείται από φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος, η Δημοκρατία απειλείται από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει τους πολίτες ότι η Δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Γι' αυτή την κρίση στη Δημοκρατία η κυβέρνηση της Δεξιάς έχει ευθύνη», τόνισε ακόμη ο Αλέξης Χαρίτσης. «Πολλά τα επεισόδια που κλωνίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», συμπλήρωσε ακόμη.

«Έγινε έγκλημα στα Τέμπη, χάθηκαν 57 άνθρωποι», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Σε δεινή θέση για τα Τέμπη βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι ο πόνος έγινε οργή για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Κάποιοι φρόντιζαν παρασκηνιακά για τη διαχείριση αυτής της τραγωδίας», είπε ο κ. Χαρίτσης. «Δεν υπάρχουν λέξεις για το έγκλημα. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγετε από τα αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Θα ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη να πει ότι κινδυνεύει να πέσει από τα οικονομικά συμφέροντα; Αλήθεια τώρα; Η κυβέρνηση που έχει τη μεγαλύτερη ασυλία; Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει σύσταση πρανακριτικής επιτροπής», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , Αλέξης Χαρίτσης.

Η κυβέρνηση συκοφαντεί δημιουργεί ένα πλέγμα αδιαφάνειας και το μόνο που καταφέρνει είναι να βυθίσει την xώρα στην ανασφάλεια, είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει ανέφερε ο κ. Χαρίτσης που σχολίασε πως «Το μόνο αισιόδοξο είναι πως δημιουργείται μια κοινωνική αντιπολίτευση που πρέπει αν μετατραπεί σε κοινωνική δύναμη για να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας μας».

Κωνσταντοπούλου: Υπόλογος και ποινικά υπεύθυνος ο Κώστας Καραμανλής

«Κύριες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκη, που είστε μεγάλος απών ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες από την έναρξη της συζήτησης που συνδέεται με πράξεις συγκάλυψης, δικές σας προσωπικά, για το έγκλημα των Τεμπών, χάθηκαν 57 άνθρωποι», ανέφερε κατά την ομιλία της από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αφαιρέσατε τη ζωή από 57 ανθρώπους», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ζητούν δικαίωση οι γονείς, οι οικογένειες, οι τραυματίες «θύματά σας».

Στην συνέχεια εξαπέλυσε κατηγορίες, ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κόπηκαν 60 ομιλητές από τον κατάλογο των ομιλητών και αποφάνθηκε εναντίον του προέδρου της Βουλής λέγοντας «ο κ. Τασούλας αποφάσισε να κόψει 60 ομιλητές των κομμάτων χωρίς να συνομιλήσει με κανέναν από τους αρχηγούς που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας όπως επίσης αποφάσισε να κλείσει αρον αρον την συζήτηση που από τον Κανονισμό της Βουλής θα τελείωνε στις 12 τα μεσάνυχτα».

«Κρύβατε τις ευθύνες σας και κρύβατε τα στοιχεία που οδηγούν στις ευθύνες σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους», συνέχισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αναφέροντας «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αποψινή σας ψήφος είναι ψήφος που θα σας συνοδεύει για πάντα, όπως για πάντα έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι», είπε και συμπλήρωσε «Υπόλογος και ποινικά υπεύθυνος ο Κώστας Καραμανλής. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική σας ομάδα ανέλαβε την ευθύνη της συγκάλυψης. Ήταν ιερό σας καθήκον να υπερασπιστείτε αυτούς τους ανθρώπους, ήταν καθήκον σας να μην πετάξετε τις υπάρξεις τους».

Βελόπουλος: Να απαλλαγεί ο τόπος από την επάρατη ακρονεοφιλελεύθερη παράταξη

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση εδώ μέσα θα σας ξεσκεπάζουμε ό,τι κι αν κάνετε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε ότι «υπουργοί της ΝΔ με εντολή του πρωθυπουργού επισκέφτηκαν το σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να μη σας κάνει κριτική». Τόνισε ότι «είναι τραγική ειρωνεία να πίνεις καφέ με έναν ολιγάρχη και μετά να τον καταγγέλλεις για fakenews» (εννοεί δημοσίευμα του «Βήματος» της προηγούμενης Κυριακής για τα Τέμπη).

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» καθώς όπως είπε αυτή την περίοδο καταρρέει δημοσκοπικά. «Στηρίξατε την κυβέρνηση με αυτή την πρόταση δυσπιστίας, γιατί συσπειρώσατε μία παραπαίουσα κυβέρνηση;» ανέφερε. «Πείτε μας, αν πραγματικά θέλατε να ρίξετε την κυβέρνηση, γιατί δεν καταψηφίσατε το ν/σ για το γάμο των ομοφυλοφίλων; Γιατί δεν μιλήσατε για το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος; Εμείς μιλήσαμε για όλα αυτά από την πρώτη στιγμή. Και εσείς δεν μας στηρίξατε ποτέ! Όλοι μιλάτε με γρίφους, αλλά κανείς δεν μιλά με ονόματα!», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον ρώτησε αν γνωρίζει γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής για τα Τέμπη. «Δεν ξέρετε ε; Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα τελικά. Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν. Έχουν θέμα ακοής, όρασης αλλά στα θέματα συγκάλυψης, εκεί τα ξέρουν καλά», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη. «Έχετε το θράσος και να διαμαρτύρεστε. Τέλος τα παραμύθια για την ιστορία των Τεμπών. Μόνο αλήθεια, όχι παραμύθια», δήλωσε.

Συμπλήρωσε: «Εμείς λέμε στους Έλληνες την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε εξαρτημένοι από ολιγάρχες όπως εσείς. Δεν είμαστε ίδιοι με εσάς. Εμείς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Στις 9 Ιουνίου δίνουμε με τους Έλληνες ραντεβού, δίνουμε ραντεβού με το μέλλον».

Ανδρουλάκης: Η απιστία είναι διαφθορά κ. Καραμανλή, που έχετε το θράσος να το παίζετε και θύμα

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από βήματος Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας στη συζήτηση για την πρόσταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη». «Το αδίκημα της απιστίας σημαίνει διαφθορά κ. Καραμανλή», τόνισε στη συνέχεια.

«Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης», διερωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και στη συνέχεια πρόσθεσε πως, «δεν μπορείτε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι δεν τρέχει τίποτα, όπως κάνατε στις υποκλοπές. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι. Ποιος έδωσε την εντολή στις 4 η ώρα το πρωί να πάρει υπάλληλος του ΟΣΕ τις συνομιλίες και να τις δώσει».

«Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλός ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ισχυρίστηκε πως οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν ότι έχουν μηδενική ενσυναίσθηση, χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή στην χθεσινή του ομιλία.

«Έχει το θράσος να το παίξει και θύμα. Ο άνθρωπος που έλεγε ότι είναι ντροπή να λέτε ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας στα τρένα», είπε επίσης για τον κ. Καραμανλή. Ο λαός μας διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε να εξηγήσει πως δεν είναι μόνο η συγκάλυψη της αλήθειας που μας κάνει να νιώθουμε ντροπή για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην χώρα μας. «Πρόσφατα μάθαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο της νέας Δημοκρατίας», είπε.


Δείτε ζωντανά


Πρόταση δυσπιστίας: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να εμφανιστεί με έναν ψύχραιμο και ώριμο λόγο, με στόχο να άρει κάθε σκιά γύρω από τις συνθήκες του δυστυχήματος, έπειτα και από τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, με αναφορές στο τραύμα που προκάλεσε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας η πολύνεκρη σύγκρουση, έχει επιλέξει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα μηδενικής ανοχής προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην επιχείρηση εργαλειοποίησης της τραγωδίας.

Είναι άλλωστε σαφές ότι το Μαξίμου στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση έχει υιοθετήσει τη γραμμή επίθεσης, εγκαταλείποντας την αμυντική στάση που τηρούσε για το θέμα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα της υπόθεσης των Τεμπών είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, καίτοι είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν επέλεξε να το κάνει, καθώς εκτιμήθηκε ότι ίσως μια τέτοια ενέργεια να εξέπεμπε λάθος μήνυμα.

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Για αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια λοιπόν δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη θλιβερή επέτειο από την τραγωδία, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα συνεχίσει να ακολουθεί απέναντι στην τραγωδία, κάτι που θα υπερτονίσει εκ νέου στη σημερινή ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας, με την οποία ολοκληρώνεται ένα τριήμερο μεγάλης πολιτικής όξυνσης.