Για τις εξελίξεις στο πεδίο της Οικονοµίας και τις τελευταίες παρεµβάσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόµενος ταυτόχρονα στην επικείµενη, νέα αύξηση στον κατώτατο µισθό και τη συνεχιζόµενη µάχη της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση της ακρίβειας.

Σύντομα ανακοινώνετε τη νέα αύξηση του κατώτατου µισθού. Είναι αρκετή για να ενισχύσει τους µισθωτούς απέναντι στο κύµα ακρίβειας;

Θυµίζω κατ’ αρχάς ότι πήγαµε τον κατώτατο µισθό από τα 650 ευρώ το 2019 στα 780 ευρώ σήµερα. Η αύξηση αυτή κατά 20% είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισµού -κατά 14%- το ίδιο χρονικό διάστηµα. ∆εν περηφανευόµαστε γι’ αυτό. Αλλά αυτά είναι τα στοιχεία. Και ο κατώτατος µισθός «τρέχει» γρηγορότερα από τον πληθωρισµό, διότι «τρέχει» συνολικά η ελληνική οικονοµία. Μόλις την Πέµπτη ο «Economist» έδωσε το «χρυσό µετάλλιο» στη χώρα µας, διότι σηµείωσε τη µεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηµατικό περιβάλλον ανάµεσα σε 82 χώρες τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Αυτό δεν ήταν µόνο µία εκκωφαντική απάντηση σε όσους επιµένουν να καταστροφολογούν. Είναι και µια ιδιαίτερα σηµαντική διαπίστωση και για τους ίδιους τους εργαζόµενους, διότι η βελτίωση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν νέες και καλύτερες δουλειές. Προχωρούµε, λοιπόν, συνδυάζοντας αποτελεσµατικότητα και κοινωνική ευαισθησία!

Ο Οίκος Moody’s δεν προχώρησε σε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Για ποιον λόγο ο οίκος αξιολόγησης κατατάσσει την ελληνική οικονοµία σε µη επενδυτική βαθµίδα;

Κάποιοι λένε ότι η εξέλιξη αυτή είναι ασύµβατη µε την κατάταξη του «Economist». Οχι, δεν είναι. Οποιος περίµενε αναβάθµιση από τη Moody’s δεν είναι πολύ εξοικειωµένος µε το πώς λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης. Θυµίζω ότι η ίδια η Moody’s µας είχε αναβαθµίσει -και µάλιστα κατά δύο βαθµίδες- το περασµένο φθινόπωρο. Είναι τελείως ασυνήθιστο µέσα σε ένα τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα να έρθει ένας οίκος και να κάνει ακόµη µία αναβάθµιση. Αλλωστε, αν διαβάσει κάποιος τις αξιολογήσεις της Moody’s -την τωρινή και του περασµένου Σεπτεµβρίου- είναι περίπου ίδιες. Μιλάνε µε πολύ θετικό τρόπο και, µάλιστα, στα περισσότερα σηµεία µιλάνε µε τον τρόπο που µιλάω εγώ για την ελληνική Οικονοµία.

Και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που επισηµαίνουν ότι πρέπει να γίνουν, αυτές αυτή τη στιγµή προωθούνται. Πιο χαρακτηριστική όλων είναι η προσπάθεια επιτάχυνσης απονοµής της ∆ικαιοσύνης. Επίσης, µην ξεχνάτε ότι έχουµε ήδη πάρει την επενδυτική βαθµίδα από όλους τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης. Αυτό αντανακλάται στο κόστος δανεισµού της Ελλάδας που είναι χαµηλότερο από της Ιταλίας, πλησιάζει της Ισπανίας και απέχει περίπου µόλις µία µονάδα από της Γερµανίας. Και αυτό φάνηκε από το πώς αντέδρασαν οι αγορές µόλις την περασµένη Τετάρτη -µετά δηλαδή την αξιολόγηση της Moody’s- που το Ελληνικό ∆ηµόσιο βγήκε στις αγορές και δανείστηκε µε πολύ θετικούς όρους!

Πώς προχωράει το έργο της διασύνδεσης των ταµειακών µηχανών µε τα POS;

Το πρώτο βήµα -η αναβάθµιση των συστηµάτων POS και ταµειακών µηχανώνέχει ολοκληρωθεί. Προχωρά τώρα το δεύτερο βήµα µε περίπου 100.000 επιχειρήσεις να έχουν συνδέσει τις ταµειακές µε τα POS, µε τους ρυθµούς να έχουν αυξηθεί και να συνδέονται περί τις 4.000 επιχειρήσεις την ηµέρα. Συνεχίζει, βεβαίως, να ισχύει η προθεσµία της 31ης Μαρτίου. Και µόνο όσοι δεν βρουν ραντεβού µέχρι τότε -διότι δεν υπάρχουν αρκετοί τεχνικοί στην αγορά- αλλά µέχρι τις 31 Μαρτίου κλείσουν ραντεβού για τον επόµενο µήνα, θα µπορούν να κάνουν τη διασύνδεση µέχρι τις 30 Απριλίου.

Το έργο λοιπόν προχωρεί ικανοποιητικά. Και θα ολοκληρωθεί πάση θυσία! Οχι µόνο διότι είναι ενταγµένο ως ορόσηµο στο Ταµείο Ανάκαµψης και δεν έχουµε την πολυτέλεια να διακοπεί έστω και µερικώς η χρηµατοδότηση της χώρας... Αλλά και διότι είναι άδικο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που συνδέθηκαν να υπάρχουν άλλες που δεν είναι συνδεδεµένες.

Παρουσιάσατε το νέο νοµοσχέδιο για την αναµόρφωση του Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας. Τι προβλέπει;

Το θέµα µπορεί να ακούγεται τεχνικό, αφορά ωστόσο τη φορολογική καθηµερινότητα των πολιτών, τις σχέσεις τους µε την Εφορία, την ίδια τους την τσέπη! Μεταξύ άλλων: Καταργούµε την υποχρέωση προσκόµισης βιβλίων στην Εφορία για επιτηδευµατίες και µικρές επιχειρήσεις, εφόσον όλα τα στοιχεία διαβιβάζονται στο myDATA.

Εισάγουµε την αυτόµατη οριστικοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήµατα αποκλειστικά από µισθούς και συντάξεις (τα οποία είναι άλλωστε εκ των προτέρων γνωστά στην Εφορία). Θέτουµε συγκεκριµένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να µη χρονίζουν. Ενώ αξιοποιούµε πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες στην επικοινωνία. Η ΑΑ∆Ε θα επικοινωνεί πλέον µε τους φορολογούµενους αποκλειστικά ψηφιακά. Αλλά και οι φορείς του ∆ηµοσίου θα επικοινωνούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά µε την ΑΑ∆Ε, ώστε διαδικασίες που έως σήµερα γίνονταν µέσω εγγράφων και καθυστερούσαν -π.χ. φορολογική ενηµερότητα- να γίνονται στο εξής γρηγορότερα. Με τις ρυθµίσεις αυτές επιχειρούµε να µειώσουµε τη γραφειοκρατία, να ενισχύσουµε τη διαφάνεια και να βελτιώσουµε την εξυπηρέτηση των πολιτών, αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες!

Η ΑΑ∆Ε απέκτησε την εφαρµογή myAADEapp. Τι θα κάνει αυτή η εφαρµογή;

Είναι ακόµη ένα ψηφιακό εργαλείο που θα βελτιώσει την καθηµερινότητα των πολιτών! Θα λειτουργεί ως φορολογικό «ηµερολόγιο», αλλά και ως φορολογικό «ξυπνητήρι». Ο µέσος πολίτης θα έχει πλέον στο κινητό του τηλέφωνο την «ακτινογραφία» των φορολογικών του υποχρεώσεων. Και θα µπορεί να κάνει µια σειρά
από ενέργειες, όπως η έκδοση φορολογικής ενηµερότητας, η εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, να ενηµερωθεί για επιστροφές φόρων, να λάβει ειδοποιήσεις για προθεσµίες πληρωµών κ.λπ. Η εφαρµογή εντάσσεται στο πλαίσιο µιας ευρύτερης προσπάθειας αναβάθµισης της εξυπηρέτησης µέσω των ψηφιακών τεχνολογιών.

Μόλις σας µίλησα για σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του νοµοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας. Αλλες είναι: Το νέο τηλεφωνικό κέντρο που
ετοιµάζεται κατά τα πρότυπα του 1555. Το chatbot που, µε τη χρήση Τεχνητής Νοηµοσύνης, θα απαντά σε ερωτήµατα των φορολογουµένων. Η νέα, πιο χρηστική
ιστοσελίδα της ΑΑ∆Ε. Ενώ, θυµίζω, ότι στην κατεύθυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισµού κινήθηκε και ο νόµος για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής: Η καθολική εφαρµογή του myDATA. Η επέκταση των ηλεκτρονικών τιµολογίων. Η διασύνδεση των POS µε τις ταµειακές µηχανές.

Ανακοινώσατε αλλαγές και στην Golden Visa. Ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο και τι επιδιώκετε;

Είπα προηγουµένως ότι η ελληνική Οικονοµία ανεβαίνει. Και µαζί της έχει ανεβεί και η αγορά ακινήτων. Η αλήθεια, όµως, είναι ότι τα ακίνητα έχουν ανεβεί περισσότερο από τον πληθωρισµό. Αυτό είναι προς όφελος των ιδιοκτητών, αλλά εναντίον των ενοικιαστών. Γι’ αυτό κάναµε ήδη µία παρέµβαση τον ∆εκέµβριο για το
Airbnb που είναι βασικός λόγος στρεβλώσεων στην αγορά, µε την υπαγωγή π.χ. σε ΦΠΑ της βραχυχρόνιας µίσθωσης τριών διαµερισµάτων και πάνω. ∆εν είναι, όµως, µόνο το Airbnb. Είναι και η Golden Visa, η οποία αφορά περίπου το 7% των συναλλαγών ακινήτων.

Γι’ αυτό καταθέσαµε τροπολογία στη Βουλή µε την οποία ανεβάζουµε το όριο παροχής Golden Visa σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά στα 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές πάµε στις 400.000. Ενώ κρατάµε χαµηλότερα τα όρια (250.000) στα διατηρητέα, τα οποία έχουν ανάγκη από επενδυτικά κεφάλαια. Εισάγουµε επίσης κίνητρα για µετατροπή κτιρίων σε κατοικίες και θέτουµε ρητή απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων της Golden Visa ως Airbnb. Στόχος µας µε αυτές τις ρυθµίσεις -και χωρίς να ξεχνάµε ωστόσο την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα- είναι η εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους τους πολίτες.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής