Με ψήφους 159 κατά και 141υπέρ (σύνολο 300) καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για το δυστύχημα των Τεμπών. Ο Χάρης Κατσιβαρδάς, ανεξάρτητος βουλευτής καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας, πέρα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θέση η οποία επιδοκιμαστηκε από το συνολο των παραγοντων της ΝΔ. Εξερχόμενος μάλιστα από τη Βουλή, ο προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδας δήλωσε «ανεξάρτητος και ελεύθερος». Σημειώνεται οτι ο ίδιος ήταν μέλος της ΔΑΠ στη νομική Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης διήρκησε περισσότερο από 40 ώρες ενώ μίλησαν συνολικά 163 ομιλητές. Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της επομένης. Η δεύτερη άρχισε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα της επομένης. Η τελευταία συνεδρίαση άρχισε επίσης το πρωί σήμερα Πέμπτη, και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, περί τις 11μμ. Αναλυτικά, στις τρεις ημέρες της συζήτησης, μίλησαν 118 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννιά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τασούλας παρατήρησε επίσης, ότι πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκησε χρονικά περισσότερο από κάθε άλλη.

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.


6167815
6167817
6167821
6167830

Μητσοτάκης: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλησαν να μετατρέψουν τον πόνο σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης θέλησαν να μετατρέψουν τον πόνο σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες. «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες και όλους ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας. «Θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και με το μυαλό. Δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε σε ένα αύριο ενωμένοι με λιγότερες σκιές σαν αυτές που οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μη πιστεύουν κανένα και τίποτα. Γι’αυτό ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων. Χωρίς και να πιστέψω ποτέ ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους», σημείωσε.

Φάμελλος: Στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας τον ότι "υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών και πρόσθεσε ότι καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε την οποία είχατε προσβάλει με την απουσία σας την προηγούμενη εβδομάδα".

Εξήγησε την συνυποβολή της πρότασης μομφής λέγοντας: "Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνησή σας. Δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Και δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να επιτελέσουμε το δημοκρατικό και συνταγματικό μας καθήκον. Στην κοινωνία απολογούμαστε, όχι σε εσάς". 

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας πρόσθεσε: "Αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνετε και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη δική σας, προσωπική κύριε Μητσοτάκη. Στην κοινωνία υπάρχει επίσης αντίδραση για τη χθεσινή εμφάνιση του αμετανόητου κ. Καραμανλή και του χυδαίου κ. Φλωρίδη, που έθιξαν πρώτα από όλα τους συγγενείς και τους γονείς".

Ανδρουλάκης: Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας στη συζήτηση για την πρόσταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ πώς «Είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ»

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αρνείται να δεχτεί το συνεχές μοτίβο Διαφθοράς, Συγκάλυψης και Ατιμωρησίας σε μια σειρά από νοσηρές υποθέσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει.Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ' ό,τι έχετε σχεδιάσει».

Απέρριψε με σκληρή γλώσσα τις κατηγορίες της κυβέρνησης πώς κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε: « Διαπλοκή με ποια μίντια και ποια οικονομικά συμφέροντα;Αυτά που το πρωί καταγγέλατε ότι θέλουν να σας αποσταθεροποιήσουν και το βράδυ δύο από τους πιο στενούς σας συνεργάτες ο κ.Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος έπιναν ποτάρες μαζί τους; Τελικά τους στείλατε να καπνίσουν πούρα κ. Μητσοτάκη ή την πίπα της ειρήνης;».

Κωνσταντοπούλου: «Αφαιρέσατε τη ζωή από 57 ανθρώπους»

«Κύριες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκη, που είστε μεγάλος απών ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες από την έναρξη της συζήτησης που συνδέεται με πράξεις συγκάλυψης, δικές σας προσωπικά, για το έγκλημα των Τεμπών, χάθηκαν 57 άνθρωποι», ανέφερε κατά την ομιλία της από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αφαιρέσατε τη ζωή από 57 ανθρώπους», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ζητούν δικαίωση οι γονείς, οι οικογένειες, οι τραυματίες «θύματά σας».

Στην συνέχεια εξαπέλυσε κατηγορίες, ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κόπηκαν 60 ομιλητές από τον κατάλογο των ομιλητών και αποφάνθηκε εναντίον του προέδρου της Βουλής λέγοντας «ο κ. Τασούλας αποφάσισε να κόψει 60 ομιλητές των κομμάτων χωρίς να συνομιλήσει με κανέναν από τους αρχηγούς που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας όπως επίσης αποφάσισε να κλείσει αρον αρον την συζήτηση που από τον Κανονισμό της Βουλής θα τελείωνε στις 12 τα μεσάνυχτα».

«Κρύβατε τις ευθύνες σας και κρύβατε τα στοιχεία που οδηγούν στις ευθύνες σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους», συνέχισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αναφέροντας «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αποψινή σας ψήφος είναι ψήφος που θα σας συνοδεύει για πάντα, όπως για πάντα έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι», είπε και συμπλήρωσε «Υπόλογος και ποινικά υπεύθυνος ο Κώστας Καραμανλής. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική σας ομάδα ανέλαβε την ευθύνη της συγκάλυψης. Ήταν ιερό σας καθήκον να υπερασπιστείτε αυτούς τους ανθρώπους, ήταν καθήκον σας να μην πετάξετε τις υπάρξεις τους».

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δυστύχημα των Τεμπών

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος.  Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Νατσιός: Ανίκανος σε βαθμό κακουργήματος ο Καραμανλής

Ανίκανο σε βαθμό κακουργήματος αποκάλεσε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού αντλεί την αλαζονεία του ο κ. Καραμανλής», τόνισε ο κ. Νατσιός, καταδικάζοντας τη στάση που κράτησαν οι βουλευτές της ΝΔ κατά την ομιλία του πρώην υπουργού.

«Ο πολίτης που χρήζει ιατρικής περίθαλψης, έχει στο μυαλό του πώς θα καταφέρει να πληρώσει το φακελάκι. Είναι απεγνωσμένος ο πολίτης», ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. Είστε το κόμμα που ώθησε ξένες εφημερίδες να πανηγυρίζουν γιατί ηττήθηκε η Ορθοδοξία και η Εκκλησία», συνέχισε ο πρόεδρος της Νίκης συμπληρωνοντας

Στίγκας: Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, τονίζοντας ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Χαρίτσης: Να ζητήσει ο Μητσοτάκης σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Παρωδία χαρακτήρισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, διερωτώμενος «γιατί διαφωνήσατε με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής;»

«Η Δημοκρατία δεν απειλείται από φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος, η Δημοκρατία απειλείται από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει τους πολίτες ότι η Δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Γι' αυτή την κρίση στη Δημοκρατία η κυβέρνηση της Δεξιάς έχει ευθύνη», τόνισε ακόμη ο Αλέξης Χαρίτσης. «Πολλά τα επεισόδια που κλωνίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», συμπλήρωσε ακόμη.

«Έγινε έγκλημα στα Τέμπη, χάθηκαν 57 άνθρωποι», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Σε δεινή θέση για τα Τέμπη βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι ο πόνος έγινε οργή για την τραγωδία στα Τέμπη.