Μια «δύσκολη», διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκινά σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες, με το βλέμμα των 27 ηγετών στραμμένο στα δύο πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και του Ισραήλ, αλλά και στις ευρωεκλογές που απέχουν πλέον λιγότερο από δύο μήνες.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων, με βάση την επίσημη ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι στόχοι στη Σύνοδο Κορυφής - Τι θα πει για Ισραήλ, Τουρκία, Κυπριακό 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επαναλάβει στην τοποθέτησή του την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Στη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση άλλωστε της συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.

Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., αυτό σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.