Τη συνταγή της επιτυχίας του διπλού εκλογικού θριάµβου του καλοκαιριού του 2023 επαναφέρει η Νέα ∆ηµοκρατία στον δρόµο προς το κρίσιµο ορόσηµο της 9ης Ιουνίου, επιστρατεύοντας πολύπειρα κοµµατικά στελέχη σε καθεµία από τις 13 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, ούτως ώστε να µεταφέρουν πόρτα πόρτα τις θέσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών και να στείλουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το µήνυµα του πρωθυπουργού για σταθερότητα και συνέχεια.

Με τη διαπίστωση ότι στις 50 ηµέρες προεκλογικού αγώνα που αποµένουν ο βασικός εχθρός της Ν.∆. είναι η αντιµετώπιση της κάλπης µε χαλαρότητα και η ψήφος διαµαρτυρίας από δυσαρεστηµένους ψηφοφόρους, η Ν.∆. βάζει στο παιχνίδι µια οµάδα µαθηµένων στις δύσκολες εκλογικές αναµετρήσεις στελεχών, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη να «οργώνουν» τη χώρα, πραγµατοποιώντας επαφές µε τοπικά στελέχη και πολίτες και καταγράφοντας τα προβλήµατα που τους απασχολούν, αναλύοντας παράλληλα τα δηµοσκοπικά ευρήµατα ανά περιοχή και focus group. Πρόκειται για µπαρουτοκαπνισµένα στελέχη, µε καταβολές από την ΟΝΝΕ∆ και έντονη δράση, για τους περισσότερους, στις απαιτητικές δεκαετίες του ’80 και ’του 90, οι οποίοι ήδη έχουν πραγµατοποιήσει έναν γύρο επισκέψεων στις περιφέρειες που έχουν «χρεωθεί». Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο «ραντάρ» τους µπαίνουν και τα χωριά και οι κωµοπόλεις κάθε νοµού, µε τις ειδικές τοπικές τους ιδιαιτερότητες. Οι «εκλογικοί περιφερειάρχες» συνοµιλούν σχεδόν εξατοµικευµένα µε στελέχη της Ν.∆. ανά πόλη, καταγράφοντας τις δυσαρέσκειες και τις ανησυχίες τους και µεταφέροντας το κλίµα και τα δεδοµένα ανά περιοχή στο «κέντρο».

Οι «γαλάζιοι» συντονιστές της προεκλογικής εκστρατείας

Τα «µπλε γεράκια» του Νίκου Χαρδαλιά στις εθνικές εκλογές γίνονται «ειδικές δυνάµεις», µε επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Α' Πειραιά και αναπληρωτή γραµµατέα του κόµµατος, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, ο οποίος ως γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας του κόµµατος ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή, µε αναπληρωτή του τον επίσης πρώην βουλευτή Γιάννη Μελά. Την οµάδα συντονισµού πλαισιώνει το στέλεχος Μανίνα Ζαννή. Μετά το Πάσχα, στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες αναµένεται στις περιοδείες να ενταχθούν και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, που µε τη σειρά τους θα σαρώσουν την ελληνική επικράτεια, µαζί µε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που διεκδικούν τον σταυρό.

Το γενικό πρόσταγµα των περιοδειών και στοχευµένων δράσεων έχει ο διαχρονικός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, συνεπικουρούµενος από την task force της Πειραιώς: τη γραµµατέα της Ν.∆., Μ. Συρεγγέλα, τον διευθυντή Γ. Σµυρλή και τον αναπληρωτή του, Ν. Παπουτσή, τον γραµµατέα Οργανωτικού, Στ. Κονταδάκη, και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Χάρη Χατζηχαραλάµπους.
Το Λεκανοπέδιο αναλαµβάνουν το πολύπειρο κοµµατικό στέλεχος Γιώργος Κατσαούνος, ο οποίος είναι σύµβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γενικός γραµµατέας ∆ασών, Στάθης Σταθόπουλος, ο ειδικός γραµµατέας στην Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, και ο συντονιστής του ∆ιαγραµµατειακού Οργάνου, Θύµιος Αλεξανδρής. Οι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής αποτελούν µεγάλο στοίχηµα για τη Ν.∆. ενόψει ευρωεκλογών, καθώς σε αυτές ζει σχεδόν το ήµισυ του ελληνικού πληθυσµού. Σε πολιτικό επίπεδο, αποτελεί πρόκληση η διατήρηση της κυριαρχίας που κατέγραψε το κυβερνών κόµµα στο Λεκανοπέδιο στις τελευταίες εθνικές εκλογές, κυρίως στις λαϊκές περιοχές που αποτελούσαν κάστρα της Κεντροαριστεράς, όπως ο ∆υτικός Τοµέας της Αθήνας, όπου στις κάλπες του καλοκαιριού η Ν.∆. συγκέντρωσε 34,66%, και η Β' Πειραιά, όπου κατέγραψε ποσοστό 37,24%. Οµοίως και η ∆υτική Αττική, όπου η Ν.∆. ήταν πρώτη µε 39,74%.

«Ομάδα κρούσης» για τη Βόρεια Ελλάδα

Με τη Βόρεια Ελλάδα να προβληµατίζει έντονα Μαξίµου και Πειραιώς εξαιτίας των διαρροών που καταγράφονται και της δυναµικής που αναπτύσσουν κόµµατα που τοποθετούνται δεξιότερα της Ν.∆., οµάδα κρούσης µπαρουτοκαπνισµένων στελεχών αναλαµβάνουν να «γυρίσουν το κλίµα» µε στοχευµένες περιοδείες και ενέργειες.

Την Κεντρική Μακεδονία αναλαµβάνουν ο έµπειρος πρώην δήµαρχος Καλλιθέας ∆ηµήτρης Κάρναβος και ο προερχόµενος από τη νέα γενιά της ΟΝΝΕ∆, πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Βαγγέλης Καραµίντζιος. Οι περιφέρειες που προκαλούν προβληµατισµό είναι η Α' Θεσσαλονίκης -κυρίως η ∆υτική- όπου η Ν.∆. το 2023 κατέγραψε 35,28%, η Πιερία (38,8%), όπου το κόµµα Νίκη έφτασε το 9,2%, το Κιλκίς, µε τη δυναµική της Ν.∆. να ανέρχεται στο 39,63% στις εθνικές εκλογές, και, τέλος, η περιφέρεια της Πέλλας, όπου η Ν.∆. πήρε 38,41%, µε πτώση 2,6 µονάδων από το 2019.

Εκλογικοί περιφερειάρχες στη «δύσκολη» Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναλαµβάνουν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Σάκης Ιωαννίδης και ο ∆ραµινός δικηγόρος Μιχάλης Τάσσου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι συγκεκριµένες περιφέρειες αποτελούν «αγκάθι» για την κυβερνώσα παράταξη, που είδε τη δυναµική της να µειώνεται δραµατικά στην Ξάνθη µε ποσοστό 30,32% και πτώση πεντέµισι µονάδων από τις εκλογές του 2019, ενώ η Ροδόπη αποτέλεσε τη µοναδική περιφέρεια όπου η Ν.∆. ήταν δεύτερη πολιτική δύναµη µε 28,89%.

Τη ∆υτική Μακεδονία, µια ιδιόµορφη περιφέρεια λόγω των οικονοµικών ιδιαιτεροτήτων της και των συνθηκών που έχουν δηµιουργηθεί εξαιτίας της ενεργειακής µετάβασης µε το σταδιακό κλείσιµο των εργοστασίων λιγνίτη, θα τρέξει η «τριάδα των έµπειρων»: ∆ηµήτρης Γεωργίκης, Μπάµπης Κόκκινος και Παν. Μυλωνάς. Στο επίκεντρο µπαίνουν οι Νοµοί Φλώρινας, όπου η Ν.∆. κατέγραψε 30,32% στις εθνικές εκλογές, Κοζάνης (36,69%) και Γρεβενών, όπου το ποσοστό ανήλθε στο 39,81%, µε πτώση όµως άνω των τεσσάρων µονάδων από τις κάλπες του 2019.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, «περιφερειάρχης» Ηπείρου αναλαµβάνει ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Βασίλης Γεωργιάδης, στη ∆υτική Ελλάδα ο Τάκης Νικολακέας, στη Στερεά Ελλάδα ο γενικός γραµµατέας Συντονισµού ∆ιαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, και ο έµπειρος κοµµατικός και αυτοδιοικητικός Μπάµπης Μανιάτης. Ο έµπειρος σε εκλογικές µάχες Τάσος Γαϊτάνης αναλαµβάνει τους τέσσερις νοµούς της Κρήτης µαζί µε το στέλεχος ∆ηµήτρη Αγαπίου, ενώ στην Πελοπόννησο τον προεκλογικό αγώνα θα συντονίσουν οι ∆ηµήτρης Μαραβέλιας, Γιώργος Πέτραινας και Ακριβή Χάραρη.

Τη Θεσσαλία θα τρέξουν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Μπάµπης Σιάτρας, και ο Θεόδωρος Κόλλιας, τα Ιόνια Νησιά ο ∆ηµήτρης Κυριαζής, το Βόρειο Αιγαίο τα στελέχη Κώστας Γούλας και Ακης Μπάφας, ενώ τρία στελέχη αναλαµβάνουν το Νότιο Αιγαίο. Πρόκειται για τους ∆ηµήτρη Φραγκάκη (γενικός γραµµατέας ΕΟΤ), Κώστα Μητσόπουλο και Ανδρέα Καρασαρίνη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»