Ο Γιώργος Μουρούτης είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής του ThePresident.gr, σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθµό ONE, καθώς και επικεφαλής του Εκδοτικού Οίκου ΑΘens Bookstore Publications. Αποφάσισε να είναι υποψήφιος µε τη Ν.∆. στις επερχόµενες ευρωεκλογές. Ο ίδιος εξηγεί στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» πώς πήρε την απόφαση αυτή, µιλάει για την πορεία του στην πολιτική και µας περιγράφει την «Αλλη όψη» του Γιώργου Μουρούτη.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τη Ν.∆.;

Πρώτον, γιατί µου το ζήτησε ο πρωθυπουργός και όταν ο πρωθυπουργός της χώρας σού ζητάει να συστρατευτείς σε έναν αγώνα, δεν έχεις το περιθώριο να πεις όχι. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί µπαίνω στην πολιτική, ενώ έχω µια διαφορετική πορεία τα τελευταία χρόνια. Πραγµατικά είναι η πρώτη φορά που συµµετέχω διεκδικώντας τον σταυρό. Ηδη είναι µια διαδικασία που µου αρέσει, γιατί έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω µε πάρα πολύ κόσµο τις απόψεις µου, τις ιδέες µου, τις αρχές µου και φυσικά εισπράττω και την αγάπη του κόσµου, που για µένα είναι ένα καινούργιο όµορφο συναίσθηµα.

Πώς µπήκε η πολιτική στη ζωή σας;

Με την πολιτική είχα επαφή κυρίως την περίοδο 2009-2015, όταν συµµετείχα ως επικεφαλής στην καµπάνια του κυρίου Σαµαρά για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας ∆ηµοκρατίας. Στη συνέχεια ανέλαβα το Γραφείο Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας και µετά το Γραφείο Τύπου και την επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά µέχρι το 2015. Ηταν µια ενεργός συµµετοχή στην πολιτική, αλλά κυρίως από ρόλους πιο τεχνοκρατικούς. Ηταν µια τεράστια εµπειρία σε µια περίοδο δύσκολη, που ήταν η περίοδος της χρεοκοπίας της χώρας. Στη συνέχεια βρέθηκα στο Μέγαρο Μαξίµου. Ηµουν επικεφαλής επικοινωνιακής στρατηγικής µιας κυβέρνησης όπου συµµετείχαν και το ΠΑΣΟΚ και η ∆ΗΜ.ΑΡ. ∆ηλαδή µια κυβέρνηση που είχε δυσκολίες προκειµένου να έχει µια ενιαία στρατηγική στα επικοινωνιακά της. Οµως είµαι πολύ περήφανος γιατί πήρα µεγάλες και έντονες εµπειρίες και διότι κατά την άποψή µου καταφέραµε και επικοινωνήσαµε αποτελεσµατικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, σε µια πολύ δύσκολη συγκυρία, που η Ελλάδα ήταν το κόκκινο πανί για τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω του αρνητικού κλίµατος. Να σηµειώσω εδώ πως πάντα ήµουν στην παράταξη. Είµαι φιλελεύθερος και είµαι και δεξιός ταυτόχρονα. Είµαι πολύ φιλελεύθερος στα ζητήµατα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, στα ζητήµατα που αφορούν την ισότητα του φύλου, στα ζητήµατα που αφορούν την έµφυλη βία. Ολα αυτά που για µένα είναι σηµαντικά για να έχεις µια κοινωνία δίκαιη και ίση. Και είµαι και συντηρητικός στις απόψεις µου, στα εξωτερικά ζητήµατα, στα εθνικά θέµατα. Για παράδειγµα, είµαι αντίθετος στη Συµφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι είναι µια συµφωνία η οποία είναι ετεροβαρής. ∆ώσαµε πολύ περισσότερα και δώσαµε ταυτοτικά χαρακτηριστικά και δεν πήραµε τίποτα στο θέµα της Μακεδονίας.


mouroutis_1
ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ, ΟΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΕ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Αυτά τα «πέτρινα χρόνια» για τη χώρα τι γεύση σάς έχουν αφήσει;

Με έχουν κάνει πολύ πιο έµπειρο και πολύ πιο δυνατό. Νοµίζω ότι ήταν πολύ έντονα τα χρόνια, όπως και τα χρόνια της πανδηµίας. Και γιατί το λέω αυτό; Παλιά οι γονείς µας µάς λέγανε «εσείς τα έχετε βρει όλα έτοιµα. Εµείς έχουµε ζήσει πολέµους, πείνα, δυσκολίες και καταφέραµε και σταθήκαµε στα πόδια µας». Και ξαφνικά µέσα σε µια δεκαετία η γενιά µας και περισσότερο οι νεότερες ηλικίες που έχουν λιγότερες ευκαιρίες ζήσαµε µια χρεοκοπία της χώρας µε µια τεράστια ανεργία, µε µεγάλο brain drain και στη συνέχεια, όταν η χώρα σηκώθηκε στα πόδια της µε πολλές δυσκολίες, ζήσαµε την πανδηµία. Πρωτόγνωρα συναισθήµατα, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αλλά και πάλι είµαστε όρθιοι.


Και κάπου εκεί το 2015 ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος στην πολιτική και επιστρέφετε στον ιδιωτικό τοµέα.

Αρχικά να σας πω πως έχω δουλέψει σε πολύ µεγάλες εταιρείες και για πολύ µεγάλες εταιρείες. Εχω δουλέψει και για το «2004» ως στέλεχος επικοινωνίας, για µεγάλους πελάτες, έχω εργαστεί και για πολιτικά πρότζεκτ στο παρελθόν, µεταξύ άλλων και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγµα, στην καµπάνια του 2009 στις ευρωεκλογές του ΣΥΡΙΖΑ µε σύνθηµα «Πάρ’ το αριστερά» συµµετείχα ενεργά. Είχα αναλάβει την επικοινωνία του υπουργείου Πολιτισµού και τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Είναι το πιο σπουδαίο πρότζεκτ της ζωής µου. Είναι το πιο συγκλονιστικό πρότζεκτ. Καθόρισε και πράγµατα στη ζωή µου. Μετά πήρα και ένα πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Το Μουσείο της Ακρόπολης το θεωρώ σπίτι µου. Μπήκα όταν ήταν χώµα και βγήκα όταν ήταν project, που 1.000.000 άνθρωποι είχαν έρθει µέσα σε δύο µήνες. Μετά το 2015 αποφάσισα να ανοίξω µόνος µου τα φτερά µου στον χώρο των media. Αρχικά σε έναν όµιλο που είχε το Liberal και την εφηµερίδα τότε «Φιλελεύθερος», όπου ήµουν µέτοχος και διευθυντής ανάπτυξης. Στη συνέχεια έκανα τα δικά µου µέσα και παράλληλα µε αυτά µπήκα στον χώρο των εκδόσεων βιβλίου µε σηµαντικές για µένα εκδόσεις, που επίσης µε έκαναν πολύ χαρούµενο, όπως τα βιβλία των Οµπάµα, του Μπαράκ και της Μισέλ, και τα βιβλία του Πατριάρχη Βαρθολοµαίου. Και ετοιµάζουµε και άλλα στη συνέχεια. Είµαι πολύ χαρούµενος γιατί, παρά την κρίση στην αγορά του βιβλίου, εµείς είµαστε καλά. Επίσης θέλω να σας πω πως είµαι ο µόνος επιχειρηµατίας στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Και πιστέψτε µε, επειδή έρχοµαι σε επαφή µε κόσµο και επιµελητήρια και επιχειρηµατίες, αντιλαµβάνοµαι και τα ζητήµατα που υπάρχουν και αντιλαµβάνοµαι και την ευθύνη να εκπροσωπείς κάποιους ανθρώπους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

mouroutis_2
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟ, ΦΟΥΣΚΑ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙ ΤΡΙΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


Θα µας βοηθήσετε να γνωρίσουµε λίγο καλύτερα τον Γιώργο Μουρούτη;

Είµαι παντρεµένος µε την Ολια Αποστολοπούλου. Είµαστε παντρεµένοι από το 2005. Είναι το έτερον ήµισυ που λέµε, ο άνθρωπος που µε βάζει σε µια γραµµή στη ζωή µου και στα επαγγελµατικά µου. Γνωριστήκαµε στον χώρο της επικοινωνίας. Είναι άνθρωπος της επικοινωνίας. Νοµίζω ότι αδικείται, όπως πολλές γυναίκες στη χώρα, διότι αφήνει περιθώριο να βγει µπροστά ο άντρας της και εκείνη κάνει λίγο πίσω. Κακώς, κατά την άποψή µου, αλλά δυστυχώς η κοινωνία µας είναι δύσκολη για τις γυναίκες και πρέπει να κάνουµε πολλά πράγµατα ακόµα για να είναι πραγµατικά ισότιµη. Το τρίτο µέλος της οικογένειάς µας είναι ο σκύλος µας, ο Φούσκας. Είναι ήδη δεκατεσσάρων. Ελπίζω να ζήσει άλλα τόσα χρόνια.


Η σύζυγός σας είναι παντού δίπλα σας αυτό το διάστηµα;

Είναι παντού δίπλα µου και είναι στο πλευρό µου και νοερά.

Αγαπηµένη συνήθεια;

Μου αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύω. Εγώ, από τη στιγµή που είχα χρόνο έχοντας τη δική µου δουλειά στις εκδόσεις, επεδίωκα πάντα κι έκανα δύο µε τρία ταξίδια τον χρόνο στο εξωτερικό.

Η σύζυγός μου, η Ολια Αποστολοπούλου, είναι ο άνθρωπος που με βάζει σε μια γραμμή στη ζωή μου και στα επαγγελματικά μου



Το τελευταίο ποιο ήταν;

Ηταν στο Λονδίνο. Αλλά το πιο ωραίο ταξίδι που κάναµε πέρσι ήταν στο Λος Αντζελες. Λος Αντζελες - Σαν Φρανσίσκο - Σαν Ντιέγκο. Ηταν ταξίδι µεγάλης εµπειρίας. Ο αδερφός της γυναίκας µου ζει στο Λος Αντζελες µόνιµα και είχαµε την ευκαιρία να έχουµε και µια βάση προκειµένου να ξεκινήσουµε αυτό το ταξίδι, γιατί ήταν αρκετά µεγάλο χρονικά.

Εκτός από τα ταξίδια και τα βιβλία, αγαπάτε πολύ και την Τζια!

Είναι το εξοχικό µου εκεί τα τελευταία χρόνια. Περνάµε το καλοκαίρι µας και το Πάσχα. Είναι ένα νησί των Κυκλάδων που δεν έχει τη βουή των πολυσύχναστων νησιών. Ναι µεν τα τελευταία χρόνια είναι της µόδας, αλλά έχει µια πρωτόγονη οµορφιά και µια άγρια οµορφιά που εµένα µε συγκλονίζει.

Από πού κατάγεστε;

Κατάγοµαι από την Αρκαδία, από την ορεινή Αρκαδία, τη Γορτυνία. Το χωριό µου λέγεται Καρδαρίτσι. Ο πατέρας µου ήταν πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Τον έχασα πέρσι, αλλά µέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του διατηρούσε δεσµούς µε το χωριό, µε τους ανθρώπους που κατάγονταν από εκεί. Είναι πολύ µικρό και ορεινό, αλλά είµαστε πολύ περήφανοι που η καταγωγή µας είναι από εκεί.

mouroutis_3
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΩΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΕΛ ΟΜΠΑΜΑ


Σας παρακολουθώ όση ώρα µιλάτε και µου εκπέµπετε µία ηρεµία. Είστε πράγµατι τόσο ήρεµος ή κάπου µέσα σας υπάρχει κρυµµένο ένα «νεύρο»;

Το «νεύρο» πάντα υπάρχει, αλλά έχω αποφασίσει στη ζωή µου ότι τα σηµαντικά πράγµατα είναι διαφορετικά. ∆ηλαδή το «νεύρο» υπάρχει στα πιστεύω, στις απόψεις, στο κείµενο. Μέχρις εκεί. ∆εν έχουµε τίποτα να χωρίσουµε µε τους ανθρώπους, είτε είναι πολιτικοί αντίπαλοί µας είτε έχουν άλλη άποψη από τη δική µας είτε έχουν άλλη άποψη στην καθηµερινότητα. Νοµίζω ότι είµαστε όλοι κάτω από τον ίδιο ουρανό. ∆εν πιστεύω στην ένταση στις ζωές των ανθρώπων. Πιστεύω στην αντιπαράθεση µε επιχειρήµατα και στον διάλογο και στην καλή διάθεση. Επίσης πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί. ∆ηλαδή αν αναζητάς το καλό στους ανθρώπους νοµίζω ότι πάντα το βρίσκεις. Αν ρωτούσα τη σύζυγό σας να περιγράψει τον χαρακτήρα σας, το πώς είστε µέσα στο σπίτι, τι θα έλεγε για εσάς; Θα έλεγε ότι είµαι υπερσυγκεντρωτικός. ∆ηλαδή θέλω την τελειότητα στα πράγµατα, από τα πιο απλά µέχρι τα πιο σύνθετα, κυρίως στη δουλειά µου. Αλλά από την άλλη είµαι πολύ ακατάστατος στα προσωπικά µου, στα ρούχα µου, στα πράγµατα που αφορούν το σπίτι και όχι σε θέµατα που αφορούν τη δουλειά. Σε αυτά είµαι πολύ προσηλωµένος. Γενικώς η προτεραιότητά µας είναι να είµαστε καλά εµείς µε τους συγγενείς µας, τους ανθρώπους µας, να περνάµε καλά, γιατί οι προτεραιότητες της ζωής είναι αυτές.


mouroutis_kaumenou
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΤΗΣ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»


Μαγειρεύετε;

Μαγειρεύω πολύ! Είναι αυτό που µε χαλαρώνει και µου αρέσει.

Η σπεσιαλιτέ σας;

Είναι ωµό ψάρι σε όλες τις εκφάνσεις του. Αυτό έµαθα τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι το κάνω καλά. Μου αρέσει πολύ να πειραµατίζοµαι. Η µαγειρική είναι η χαλάρωση µου.

Χρόνος για άθληση υπάρχει στην καθηµερινότητά σας;

Προσπαθώ να αθλούµαι. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να τρέχω και να περπατάω. Τώρα µε τις εκλογές το έχω αφήσει λίγο.

mouroutis_4
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «2004» ΩΣ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ


Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσµος στις ευρωεκλογές;

Στην Ευρώπη θέλω να κάνω τέσσερα πράγµατα. Πρώτον, να ασχοληθώ µε την ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών στην καθηµερινότητά µας και ειδικά στις νέες ηλικίες, που η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω. Ενσωµάτωση κώδικα στην εκπαίδευση. ∆εύτερον, κλιµατική αλλαγή, που είναι κάτι το οποίο δεν είναι θεωρητικό, αλλά είναι πρακτικό. Το ζούµε καθηµερινά από τη σκόνη που κατέκλυσε την Αθήνα µέχρι και την τιµή του λαδιού, η οποία έχει αυξηθεί λόγω της κλιµατικής αλλαγής. Είναι και θέµα οικονοµίας και τσέπης και καθηµερινότητας και θέλουµε να δώσουµε µια ελπίδα στους νέους ανθρώπους να ζουν σε έναν καλύτερο πλανήτη. Τρίτον, το ζήτηµα του πολιτισµού που για µένα µε χαρακτηρίζει. Να ξέρει η Ευρώπη από πού προέρχεται και πού θέλει να πάει. Οι ρίζες της. Και πιο πρακτικά, εδώ βγάζω βιβλία. Ενα βιβλίο για να βγει χρειάζονται τουλάχιστον 30 επαγγελµατίες γι’ αυτό. Αυτό σηµαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εκπροσωπηθούν και στον χώρο αυτό που νοµίζω ότι τον έχει κάπως υποβιβάσει η Ευρώπη. Και το τελευταίο που θέλω να σας πω είναι το πιο σηµαντικό, το ∆ηµογραφικό. Πώς θα δώσουµε τη δυνατότητα µε εργαλεία και κίνητρα σε νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένεια. Η Ελλάδα γερνάει, η Ευρώπη γερνάει. Η Ελλάδα κάθε χρόνο χάνει µια πόλη λόγω της γήρανσης του πληθυσµού. Αυτός είναι πρωτεύων στόχος για µένα και θα αγωνιστώ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»