Στη Χίο μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή (10/5), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί θα επισκεφθεί το δημαρχείο Χίου και τα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως αναφέρει ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εν συνεχεία συνάντηση με πολίτες στον πεζόδρομο της οδού Απλωταριάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα του Σαββάτου θα βρεθεί στη Χαλκίδα, λίγο πριν αναχωρήσει για το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα το μεσημέρι της Δευτέρας. 


Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στη Χίο με συμβολισμούς και μηνύματα προς την Τουρκία

Η σημερινή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χίο, τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνει πολλούς συμβολισμούς και μηνύματα προς τη γείτονα και προς το εσωτερικό της χώρας, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, με απόφαση που ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, για την οποία η Αθήνα έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της.

Η Χίος είναι ένα από τα νησιά όπου εφαρμόζεται το νέο καθεστώς της βίζας εξπρές για τους Τούρκους πολίτες και ήδη έχει επωφεληθεί σημαντικά από τις αυξημένες τουριστικές ροές από τη γείτονα χώρα τον τελευταίο μήνα. Η σημερινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη αποτελεί κι ένα μήνυμα προς την άλλη μεριά του Αιγαίου ως προς τα οφέλη της συνεργασίας.

Στις 11:30 ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε εκδήλωση για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στο Στρατόπεδο «Γκιάλα», όπου έχει προγραμματιστεί επίδειξη οπλικών συστημάτων, ανοιχτή για του πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι η Αθήνα θέλει να δείξει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη θωράκιση της άμυνας των νησιών, την ώρα που η Άγκυρα δεν αποσύρει τις αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Μουσείο των Σφαγών στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και στη συνέχεια το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας Χίου. Το Μουσείο αποτελεί ένα σύμβολο της θυσίας των κατοίκων της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς στο μοναστήρι σφαγιάστηκαν περισσότερα από 3 χιλιάδες άτομα από τους Οθωμανούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στέλνει μηνύματα και προς το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και προς τα δεξιά του κόμματος, με φόντο τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Μάλιστα, στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά θα υποδεχθεί και θα ξεναγήσει τον κ. Μητσοτάκη ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, ένας από τους ιεράρχες που είχαν εναντιωθεί στην ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο. 

Ευρωεκλογές 2024: Το πυκνό πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από εδώ και στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών.

Το Σάββατο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Χαλκίδα, ενώ τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Άγκυρα για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα προεκλογικό πρόγραμμα 4 εβδομάδων μέχρι και τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με επισκέψεις σε όλη τη χώρα και με μια προεκλογική καμπάνια που θα ξετυλίγεται εβδομάδα με την εβδομάδα. Στόχος να καλύψει και τις 13 περιφέρειες της χώρας μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Το δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι «πολιτική σταθερότητα ή νέες περιπέτειες».