Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε νοµοθετική τροχιά, µε προορισµό την 9η Ιουνίου. Στόχος του Μαξίµου είναι να έχει καταθέσει στη Βουλή µέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου όσο περισσότερες µεταρρυθµίσεις γίνεται. 

Τα νομοσχέδια Δένδια και Κεραμέως 

Στο Υπουργικό Συµβούλιο της Μ. ∆ευτέρας παρουσιάστηκαν 15 κρίσιµα νοµοσχέδια. Ανάµεσά τους: Το σ/ν που θα έρθει προς ψήφιση και που έχει προετοιµάσει ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, και το οποίο έχει τεθεί ήδη σε δηµόσια διαβούλευση. Εχει στόχο τον εκσυγχρονισµό της εγχώριας αµυντικής βιοµηχανίας και την προσαρµογή της στις ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων. Χωρίζεται σε τέσσερα βασικά µέρη. Με το πρώτο µέρος ιδρύεται το Ελληνικό Κέντρο Αµυντικής Καινοτοµίας.  

Το δεύτερο µέρος περιλαµβάνει διατάξεις για τον εκσυγχρονισµό της λειτουργίας των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυµάτων. Με το τρίτο  µέρος ιδρύεται µονάδα πληροφορικής στις Ενοπλες ∆υνάµεις και το τέταρτο µέρος περικλείει διατάξεις για την εισαγωγή νέων ειδικών προγραµµάτων για την υπηρεσία ανδρών και γυναικών στις Ενοπλες ∆υνάµεις. 

Τοµή στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση αποτελεί το νοµοσχέδιο της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραµέως, για το σύστηµα κινήτρων και ανταµοιβής των δηµοσίων υπαλλήλων. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ενδεχοµένως να φτάσει και τα 40 εκατοµµύρια ευρώ. 

Νομοσχέδιο για τη δικονομία του ΣτΕ

Νοµοσχέδιο για τη δικονοµία του ΣτΕ ετοιµάζεται από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, µε σκοπό την ενίσχυση της προδικασίας µε τη θέσπιση αυστηρών δικονοµικών προθεσµιών και προϋποθέσεων, την επέκταση της διαδικασίας σε συµβούλιο και την ενίσχυση του ρόλου των εισηγητών του δικαστηρίου.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες Αυγενάκη και Πιερρακάκη

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι νοµοθετικές πρωτοβουλίες για τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις και τη διαχείριση και προστασία ακινήτων του υπουργείου. Ερανιστικό νοµοσχέδιο ετοιµάζει και το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού, το οποίο αναβαθµίζει την εκκλησιαστική εκπαίδευση και επιλύει ζητήµατα οργάνωσης και λειτουργίας των νοµικών προσώπων που υπάγονται στη Γ.Γ. Θρησκευµάτων.
Επιπλέον, επέρχεται εκσυγχρονισµός των διατάξεων που διέπουν την Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, καθώς και την ειδική αγωγή, ενισχύεται το ανθρώπινο δυναµικό τους και προβλέπεται ειδική µέριµνα για µαθητές και εκπαιδευτικούς µε σοβαρά προβλήµατα υγείας. Παράλληλα, επιλύονται πρακτικά ζητήµατα ορθής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Σαρωτικές αλλαγές στο ποινολόγιο 

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδοµών αναµένεται να φέρει σχέδιο νόµου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο ποινολόγιο. ∆ιατάξεις προβλέπουν την αυστηροποίηση παραβάσεων και την τιµωρία του παραβάτη οδηγού µε αφαίρεση του διπλώµατος αντί των πινακίδων του αυτοκινήτου.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά