Σε πλήρη κινητοποίηση του συνόλου του κομματικού μηχανισμού προχωρά η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες που απομένουν πλέον μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Πέρα από τους δώδεκα υπουργούς που έχουν αναλάβει αντίστοιχα να «τρέξουν» από μία περιφέρεια, τόσο οι υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, οι βουλευτές, όσο και οι θεσμικοί παράγοντες της Ν.Δ., τα περιφερειακά και τοπικά κομματικά στελέχη έχουν «χρεωθεί» συγκεκριμένες περιοδείες για το διάστημα αυτό. Στόχος είναι κάθε μέρα που μένει μέχρι τις ευρωεκλογές σε κάθε νομό της χώρας να υπάρχει τουλάχιστον ένα στέλεχος της Ν.Δ. το οποίο θα κάνει μια προεκλογική περιοδεία και θα ανατροφοδοτεί παράλληλα την Πειραιώς με το κλίμα που εισπράττει από τον κόσμο.

«Συνεχής ροή σε όλη τη χώρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «γαλάζιος» παράγοντας με γνώση της οργάνωσης του προεκλογικού αγώνα.

Στην τελευταία του συνέντευξη, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από τους οποίους περιμένει ενεργή και διαρκή συμμετοχή στον προεκλογικό στίβο. «Είδα όλους τους βουλευτές μας πριν από το Πάσχα, για να κάνω μια συζήτηση μαζί τους, να κινητοποιηθούμε όλοι. Γιατί, ξέρετε, δεν είναι μια ατομική προσπάθεια η εκλογική μάχη. Ολοι κρινόμαστε και όλοι πρέπει να πάμε συντεταγμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Οι στοχευμένες επισκέψεις σε Αλεξανδρούπολη και Βόρεια Ελλάδα και η ευρεία σύσκεψη με πάνω από 150 βουλευτές και στελέχη

Ευρωεκλογές: Την Περιφέρεια θα «οργώσει» ο Μητσοτάκης

Ο ίδιος επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη το Χαϊδάρι, την Παρασκευή τη Χίο, ενώ το Σάββατο μετέβη στη Χαλκίδα και αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγκυρα και τη συνάντηση εκεί με τον Ταγίπ Ερντογάν θα «οργώσει» την Περιφέρεια, αλλά και την Αττική, που αποτελεί εξάλλου και το βαρόμετρο των εκλογών, καθώς συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας.

Πρώτη στάση θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη που επέλεξε να έχει εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στο ευρωψηφοδέλτιό της. Ακόμα ένας λόγος που ο πρωθυπουργός διάλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή την Αλεξανδρούπολη είναι ότι εντός των προσεχών ημερών ξεκινά η λειτουργία της μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην πόλη, που θα τροφοδοτεί και τη Βουλγαρία και στο μέλλον ακόμα ίσως και την Ουκρανία, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και βάζοντας τη χώρα μας ψηλά στην ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Ακολουθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα κατά σειρά σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Θυμίζουμε ότι στην Πιερία η «Νίκη» πέτυχε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου το υψηλότερο «σκορ» της, με 9,26%, ενώ αθροιστικά τα κόμματα «δεξιότερα» της Ν.Δ., Ελληνική Λύση, «Νίκη» και «Σπαρτιάτες», κέρδισαν τότε 21,82% των ψήφων. Λίγο βορειότερα, στην Πέλλα, τα τρία αυτά κόμματα ήρθαν τέταρτο, πέμπτο και έκτο, αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας αθροιστικά 20%.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Οι «Σπαρτιάτες» με απόφαση του Αρείου Πάγου δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο η τάση στις εκλογικές αυτές περιφέρειες είναι σαφής και είναι σαφές επίσης ότι η Ν.Δ. επιδιώκει στις 9 Ιουνίου να την αντιστρέψει.

Η προσεχής εβδομάδα ολοκληρώνεται με περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Αττική, και συγκεκριμένα στα Βριλήσσια το Σάββατο, και σειρά παίρνουν µετά η Κρήτη, η Ηπειρος και πολλά ακόµα σηµεία της επικράτειας, σε µια καµπάνια που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου, µε οµιλία στη Θεσσαλονίκη, και την Παρασκευή 7 Ιουνίου, µε µεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Τα μηνύματα των περιοδειών 

Ποια είναι τα βασικά µηνύµατα σε όλες αυτές τις περιοδείες; Πρώτον, αυτό της συµµετοχής, καθώς το κυριότερο είναι οι ψηφοφόροι να φτάσουν πράγµατι στην κάλπη την Κυριακή των εκλογών. ∆εύτερον, της πολιτικής σταθερότητας και της δυναµικής συνέχισης των µεταρρυθµίσεων, που διασφαλίζεται, όπως θα τονίζει ο πρωθυπουργός, µε µια ισχυρή πρωτιά της Ν.∆. στις ευρωεκλογές. Τρίτον, το µήνυµα το ευρωπαϊκό, που σχετίζεται δηλαδή άµεσα και µε τις ευρωεκλογές: ότι δηλαδή για όλες τις σηµαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή των πολιτών, από το Ταµείο Ανάκαµψης και την Κοινή Αγροτική Πολιτική µέχρι το Μεταναστευτικό και την αµυντική πολιτική, η Ελλάδα χρειάζεται µια δυνατή οµάδα, που θα την εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και αυτό έχει αποδείξει ότι µπορεί να το κάνει η Νέα ∆ηµοκρατία.

Ο τρόπος που αξιοποιεί η κυβέρνηση τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να βελτιώσει την καθηµερινότητα των πολιτών είναι κάτι στο οποίο δίνει µάλιστα ιδιαίτερη έµφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εντός της εβδοµάδας θα αναφερθεί ειδικά στις παρεµβάσεις που γίνονται σε νοσοκοµεία και Κέντρα Υγείας τόσο στην οµιλία του στην Αθήνα σε συνέδριο για την Υγεία όσο και σε νέα επίσκεψή του σε µεγάλο νοσοκοµείο της Αττικής.

Τα µηνύµατα θα είναι αρκετά ακόµα και σίγουρα θα εξειδικεύονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανάλογα δηλαδή µε τα κατά τόπους προβλήµατα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ξεχωριστά η κυβέρνηση. Επειδή, µάλιστα, κρίνεται πολύ βασικό τα µηνύµατα αυτά να εκφράζονται ενιαία, την περασµένη Πέµπτη το απόγευµα έγινε µια ευρεία σύσκεψη µε πάνω από 150 βουλευτές και στελέχη της Ν.∆., όπου εξηγήθηκε αναλυτικά η προεκλογική καµπάνια και στρατηγική του κόµµατος από τη γραµµατέα Μαρία Συρεγγέλα, τον αναπληρωτή γραµµατέα Χριστόφορο Μπουτσικάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»