Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξέχασε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα στις ανακοινώσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο φαίνεται έτοιμος να υποστηρίξει με κάθε τρόπο το μεγάλο του επίτευγμα που πολιτικά του στοίχισε στις εκλογές του 2019.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο είχαν υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου συζήτησαν όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

Επεσήμαναν «πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές». Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες -που θα ανακοινωθούν σύντομα- για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18os834ead5)

ΣΥΡΙΖΑ: Ξέχασαν τον Τσίπρα

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου μπορεί να μην μνημόνευσαν τον Αλέξη Τσίπρα, αισθάνθηκαν, πάντως, δικαίωση για το ρίσκο που είχε πάρει στο παρελθόν ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την πατριδοκαπηλία με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγγνώμη από τον λαό και από όσους, επειδή είχαν πατριωτικές ευαισθησίες, πίστεψαν ένα κάρο ψέματα, τα οποία ο ίδιος αράδιαζε αγκαζέ με την ακροδεξιά, κάνοντας ακραία σπέκουλα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππας.


Τα «πυρά» στην κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει αποπέμψει στο απώτερο μέλλον. Όπως ισχυρίζονται, μάλιστα, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έφερε στην Βουλή μέχρι τώρα τα μνημόνιο αυτά «γιατί φοβόταν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του, καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετοί “Μακεδονομάχοι”».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον εξοργισμένο με την, πράγματι, προκλητική κίνηση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραλείψει τη λέξη "Βόρεια" κατά τη χθεσινή ορκωμοσία της, στελέχη της ΝΔ κρατούν ψηλά τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλείας».

Και πρόσθεταν: «Η επικράτηση του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE στις εκλογές θέτει σε κίνδυνο μια επωφελή για τη χώρα μας Συμφωνία, που αύξησε το γεωπολιτικό αποτύπωμα και αναβάθμισε τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, με ευθύνη της Ν.Δ. και των καταστροφικών παραλήψεών τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής Στέφανος Κασσελάκης αντιπολίτευσης επιτέθηκε, μάλιστα, με σφοδρότητα εναντίον του Αδωνι Γεωργιάδη παρουσιάζοντας βίντεο όπου στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας είχε υποστηρίξει ότι εάν η μία πλευρά θέλει να καταγγείλει την συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να το κάνει. Στην ίδια ανάρτηση εμφανίζεται και πάλι ο ίδιος υπουργός να υποστηρίζει σήμερα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι διεθνής συμφωνία.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δείξουν την κυβερνητική ανακολουθία στο θέμα έχουν καταγράψει όλες τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών όπου -σύμφωνα με την Κουμουνδούρου- ακόμα και σήμερα εμφανίζονται να εκφράζουν διάφορες απόψεις. Πιο συγκεκριμένα η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, χαρακτήρισε «κατάπτυστη» τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία «καλά κάνουμε και δεν την κυρώνουμε» (!) ως Ελλάδα. Προανήγγειλε, μάλιστα, καταγγελία της Συμφωνίας – αν και αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «δεν την αμφισβητεί».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «καλά κάνουν οι γείτονες και την αμφισβητούν».

Πιο «μετριοπαθή» -χαρακτηρίζουν ειρωνικά- την επίσης υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ Άντρη Παράσχου, η οποία αποκάλεσε «κακή» τη Συμφωνία. «Αυτή την ίδια Συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης καλεί σε αυστηρό ύφος τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει». «Τα εν λόγω στελέχη δεν πρόλαβαν προφανώς να ακούσουν τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, καθησύχασε ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, αφού «το πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε προφανώς τον προσδιορισμό “Βόρεια”, παρότι η κυρία Σιλιάνοφσκα τον παρέλειψε σκόπιμα».