Για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μίλησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος μιλώντας στο Open TV τόνισε πως δικαιώνεται η στάση του ΠΑΣΟΚ. 

Σύμφωνα με τον βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ «την Συμφωνία των Πρεσπών την καταψηφίσαμε, όχι γιατί δεν είμαστε υπέρ του γεωγραφικού προσδιορισμού που είναι σταθερή θέση της χώρας, αλλά γιατί υπήρχαν μέσα στη Συμφωνία θέματα για τη χώρα, τα οποία όποιος διαβάσει την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή θα καταλάβει ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές για τη γλώσσα και τον προσδιορισμό ‘Μακεδονία’».

Ακόμη υπογράμμισε, μάλιστα, πως «ουσιαστικά, αντί να λες ‘βορειομακεδόνες’, τους ονοματίζεις ως ‘Μακεδόνες’», για να προσθέσει πως «αυτά τα ζητήματα ανέδειξαν σήμερα μια τελείως διαφορετική κατάσταση σε μια περιοχή στα Βαλκάνια, όπου τάσεις εθνικιστικές αυξάνονται και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα».

«Το ζητούμενο σήμερα είναι ότι υπάρχει μια διεθνής συμφωνία και πρέπει να είμαστε έντιμοι μεταξύ μας, δεν μπορεί να αλλάξει έτσι απλά, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις», συμπλήρωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η διαφορά που δεν καταλαβαίνουν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εξής: Νομίζουν και νιώθουν ότι όταν κυβερνούν τη χώρα είναι μόνοι του η ΝΔ με το VMRO, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ζάεφ. Εδώ μιλάμε για συμφωνίες που ψηφίζει και υπογράφει η κυβέρνηση που εκπροσωπεί το κράτος».

«Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, με βάσει τη Συμφωνία θα γίνουν όσα προβλέπονται. Όμως, για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουμε ότι είναι μια κακή Συμφωνία, η οποία δεν κατάφερε να καλύψει αυτά τα κενά και δυστυχώς έφερε τους εθνικιστές στο προσκήνιο», κατέληξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.