Τις προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχολίασε, μεταξύ άλλων, σε σημερινή συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

*Διαβάστε εδώ: ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γυναικοκτονία: Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταγγελιών

«Η προφορική παραβίαση του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας είναι μία ενέργεια που πρώτα απ' όλα την έχουμε καταδικάσει και έχουμε ζητήσει και την επανόρθωση, αλλά και την παρέμβαση σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να προστατευτούν και οι διεθνείς συμφωνίες και τα συμφέροντα της χώρας μας. Η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών, διότι αυτή είναι μία συμφωνία που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα θέματα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, που είναι ένα μείζον θέμα και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αφορά και την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

«Ορθώς τώρα η Κυβέρνηση, αν και πολύ καθυστερημένα, ζητάει και επιμένει στην τήρηση της συμφωνίας και έρχεται να διαψεύσει τις δικές της δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο παρελθόν. Θα έπρεπε όχι μόνο να παρακολουθεί, αλλά να εμβαθύνει και να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Αναφέρομαι στα τρία μείζονα ζητήματα που είναι τα τρία μνημόνια, τα οποία κατέθεσαν οι Υπουργοί της ΝΔ το 2020 στη Βουλή, γράφοντας με την υπογραφή τους ότι τα μνημόνια αυτά, πέρα από την προώθηση των διμερών σχέσεων, διασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά δεν τα κύρωσαν! Το δεύτερο είναι το θέμα των βιβλίων, το οποίο έπρεπε να προωθηθεί, διότι ο αλυτρωτισμός τροφοδοτείται στη γειτονική χώρα στις νεαρές ηλικίες και παραβιάζει δύο μεγάλες κατακτήσεις της Ελλάδας, το θέμα του ονόματος και το θέμα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας, που έχουν κατοχυρωθεί ρητά και δεν αμφισβητούνται πλέον και κερδήθηκαν από τη χώρα μας. Τρίτο ζήτημα, που δεν προχώρησε, το θέμα των ονομασιών των εμπορικών σημάτων και της προστασίας των ελληνικών προϊόντων. Αυτά είναι τρία μεγάλα λάθη τα οποία έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 5 χρόνια», πρόσθεσε.


Φάμελλος για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη: Τα συμφέροντα της χώρας επιβάλλουν να προχωράμε εμείς στις συμφωνίες για την ειρήνη

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε:
«Προφανώς και είναι λάθος στην εξωτερική πολιτική ο ετεροπροσδιορισμός, που αδυνατίζει τη διπλωματία μια ισχυρής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη και δεν πρέπει να περιμένει τον οποιονδήποτε, αλλά πρέπει να χαράσσει τη δική της πολιτική, όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Τα συμφέροντα της χώρας επιβάλλουν να προχωράμε εμείς στις συμφωνίες για την ειρήνη, τη συνεργασία και ιδιαίτερα για την επίλυση θεμάτων ιστορικής αλήθειας. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι μεγάλο λάθος αυτό που έκανε και κάνει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κύρωση των μνημονίων, γιατί η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προχωρά μπροστά. Όχι για λόγους μικροκομματικής πολιτικής αλλά για λόγους ευθύνης απέναντι στα εθνικά συμφέροντα και την ιστορική αλήθεια. Η ΝΔ συνολικά στα εθνικά ζητήματα ασχολείται περισσότερο με την εσωτερική σκηνή παρά με τα συμφέροντα της χώρας και τη διπλωματική πολιτική. Υπάρχουν ευθύνες της Κυβέρνησης για την υποχώρηση σε θέματα διπλωματικής πολιτικής. Θυμηθείτε ποιες χώρες διαφωνούσαν τότε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θυμηθείτε τον κίνδυνο η γειτονική χώρα να ενταχθεί στις συμμαχίες του κ. Ερντογάν».


Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργό με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Φάμελλος είπε: «Θεωρώ ότι σε επίπεδο προετοιμασίας και διεξαγωγής της συνάντησης δεν διαπιστώνουμε ότι έχει κερδίσει κάτι η χώρα μας, σε αντίθεση με τον κ. Ερντογάν. Δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό να συζητείται για τη Μονή της Χώρας και μάλιστα είδαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να περιορίζεται σε μια δήλωση για την προσβασιμότητα του αρχαιολογικού και πολιτιστικού μνημείου, ενώ είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα με τη μετατροπή της σε τζαμί. Δεν είδαμε τίποτα για τη διαμαρτυρία της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα και τον αλυτρωτισμό που δημιουργείται για τη «Γαλάζια Πατρίδα» ή για δηλώσεις που ακούσαμε ότι «στη Σμύρνη οδηγήσαμε τον εχθρό στη θάλασσα». Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εμείς θέλουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες για την επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας. Για το Κυπριακό και τη Χάγη δεν διαπίστωσα να κερδίζουμε από αυτή την επίσκεψη κάποια έστω μικρά βήματα στην κατεύθυνση των δικών μας συμφερόντων ή να μετριάζουμε την ένταση που πολλές φορές κυριαρχεί στις δηλώσεις Ερντογάν».


Για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Ο κ. Ράμα ήρθε στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά τη φυλάκιση του κ. Μπελέρη. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιλύσει και αυτό δεν λύνεται με την υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη. Ένα εθνικό ζήτημα δεν επιλύεται σε επίπεδο ευρωψηφοδελτίου. Λύνεται με διπλωματική πολιτική και με πρόνοια. Όταν συζητούσαμε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο 19-23 τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε την προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας για να λύσουμε θέματα κράτους δικαίου στην Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς περιοριζόταν σε φιέστες με τον κ. Ράμα εκείνη την περίοδο. Τώρα πληρώνουμε αυτά τα ελλείμματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής».


«Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σκρέκας με τις τελευταίες δηλώσεις επιβεβαιώνει ότι μάλλον βρίσκεται σε άλλη χώρα. Είναι ο μόνος που βλέπει μηδενικές αυξήσεις ή μηδενικό πληθωρισμό. Διότι δυστυχώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν εκτίναξη των τιμών, όπως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, όταν οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν με ένα ρυθμό του 5,4%. Η λύση στο ζήτημα της ακρίβειας είναι η ρύθμιση και ο έλεγχος της αγοράς ώστε να μην υπάρχουν υπερκέρδη. Δεν είναι λύση να επιδοτούμε τους λογαριασμούς εκ των υστέρων, με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και των επιχειρήσεων ώστε να πηγαίνουν πάλι οι επιδοτήσεις στα υπερκέρδη του ρεύματος και του πετρελαίου. Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη είναι πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι απλά αδυναμία αντιμετώπισης ή ανεπάρκεια».