Διαχώρισε τη θέση του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης από τα όσα υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος για προσχεδιάσμενη σύλληψη των δύο Ελληνων στρατιωτικών.

Ο κ. Κουβέλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου ότι η περιπέτεια των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν προσχεδιασμένη κι ότι ουσιαστικά με εντολή Ερντογάν απήχθησαν, διαχώρισε τη θέση του λέγοντας:

«Σας είχα πει ότι δεν είχα τέτοια στοιχεία που να μπορώ να τεκμηριώσω αυτή την άποψη, της απαγωγής. Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του κυρίου Καμμένου κι εμένα. Από κει και πέρα όμως εκείνο το οποίο πρέπει να καταγράψει κανείς είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν οι δύο στρατιωτικοί μας και προφυλακίστηκαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, έδειχναν ότι αποτελούσε μία επιλογή από την πλευρά του Ερντογάν , που αναμφισβήτητα εντάσσονταν στην επιθετική ρητορική όσο και στην πρακτική σε σχέση με τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη από την πλευρά της γείτονας χώρας.»

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης συνιστά και την αλλαγή της επιθετικής ρητορικής πολιτικής από τον Ερντογάν.

Παραδέχθηκε δε ότι δεν περίμενε πως η περιπέτεια των δυο Ελλήνων αξιωματικών θα τελείωνε τόσο γρήγορα, αλλά απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι είχαν προηγηθεί έντονες διπλωματικές διεργασίες από την πλευρά της κυβέρνησης με σημαντικότερες αυτές του Αλέξη Τσίπρα, όπως ισχυρίστηκε:

«Η εκτίμησή μου στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και δεδομένων ήταν ότι ο χρόνος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών θα ήταν μακρύτερος από αυτόν που σημειώθηκε μόλις προχθές. Το γεγονός όμως ότι είχαν προηγηθεί συγκεκριμένες και σημαντικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με κορυφαίες τις ενέργειες του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, έδωσαν το συγκεκριμένο αυτό αποτέλεσμα.

Και νομίζω ότι από την πλευρά της Τουρκίας ήταν μία κίνηση καλής θέλησης. Οι όποιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις γίνονταν, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία είχαν βρεθεί σε μία κατάσταση η οποία ήταν εξαιρετικά έντονη αναφορικά με την Τουρκία και στο βαθμό όπου η Τουρκία ήθελε και εξακολουθεί να θέλει τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής της πολιτικής και των διεθνών της σχέσεων. Θεωρώ όμως ότι η ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης είναι μία συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν, αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να διαμορφώσει με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη.»