Οι ωκεανοί στο παγκόσμιο επίκεντρο

Τρέχουν για να προετοιµάσουν άρτια αλλά και µε ασφάλεια το 9ο «Our Ocean Conference», µια διεθνή διάσκεψη, όπου θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 120 κράτη και θα δώσουν το «παρών» πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών µε θέµατα ωκεανών αρµοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σηµαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισµών. Από σήμερα, µέχρι και την Τετάρτη (17/4) όλος ο καλός ο κόσµος θα βρίσκεται στο µεγαλύτερο summit που θα πραγµατοποιηθεί στο «Σταύρος Νιάρχος». Εκεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περισσότερες από 20 δεσµεύσεις (commitments) της Ελλάδας, κάποιες άµεσες και άλλες µε ορίζοντα υλοποίησης έως το 2030. Στο πλαίσιο του 9ου «Our Ocean Conference», στις 15 Απριλίου αναµένεται να καταπλεύσει στη Μαρίνα Φλοίσβου το αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό «Legend Ericsson 1» για να παραδώσει τη «Σκυτάλη της Φύσης» στους ηγέτες της Παγκόσµιας Συνδιάσκεψης, εκ µέρους της θρυλικής παγκόσµιας αθλητικής διοργάνωσης «The Ocean Race».

Το σκάφος µέσω της πραγµατοποίησης της σκυταλοδροµίας «Relay4Nature» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη θαλάσσια προστασία. Παράλληλα, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενεί το «Our Ocean Film Festival». Θεατές όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βραβευµένες ελληνικές και εξαιρετικές διεθνείς παραγωγές για τους ωκεανούς και τη θάλασσα και θα µπορούν να συνοµιλήσουν µε τους δηµιουργούς τους, που θα τις προλογίζουν.

Στη Θεσσαλονίκη είχε βρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των ευρω-προεκλογικών περιοδειών που έχει αρχίσει, και µίλησε σε πηγαδάκι βουλευτών, αλλά και ψηφοφόρων της Ν.∆...

Ψυχοθεραπεία

Στη λαϊκή αγορά της Νέας Σµύρνης... κάνει την ψυχοθεραπεία του κάθε Τετάρτη, ή και κάποιες φορές το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος - κοµάντο της Βουλής Θανάσης Μπούρας. Οπως περιέγραφε ο έµπειρος κοινοβουλευτικός, του αρέσει να χαλαρώνει και να γεµίζει µπαταρίες κάνοντας τα ψώνια του στη λαϊκή αγορά. Ο κ. Μπούρας ακούει τον κόσµο, κοιτάει τις τιµές και ψωνίζει φρέσκα λαχανικά και φρούτα από τους πάγκους. Μάλιστα, την Τετάρτη που πέρασε αγόρασε αρακά φρέσκο µε 4 ευρώ το κιλό, διαπιστώνοντας πως «όλα έχουν ακριβύνει και έχουν πάρει την άνοδο». Οπως αποκάλυψε, ο λόγος που έτρεξε νωρίςνωρίς το πρωί ήταν ο εγγονός του, που ήθελε αρακά µε φρέσκο άνηθο...

Στην Πόλη για ευχή

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε τις ηµέρες του επετειακού Συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας ο «γαλάζιος» βουλευτής Μίλτος Χρυσοµάλλης για να πάρει ευχή... Ο Μεσσήνιος βουλευτής επέλεξε την Κωνσταντινούπολη και το Οικουµενικό Πατριαρχείο για το τριήµερο 5-7 Απριλίου, συνοδεύοντας τον µητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστοµο, και πολυπληθέστατη αποστολή.
Ο παναγιώτατος Οικουµενικός Πατριάρχης, Βαρθολοµαίος, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τους, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστοµο, για τη συµπαράστασή του στο Οικουµενικό Πατριαρχείο και τις καίριες παρεµβάσεις του σε θεολογικά και άλλα θέµατα. Φυσικά, ο Μ. Χρυσοµάλλης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Μαντάρα

Πρόβληµα, µαθαίνω, δηµιουργεί στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, ο βουλευτής από τη Λέσβο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος σχολίασε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «αν τον παρακολουθούσαν για εθνικούς λόγους, καλά του έκαναν!». Σε παρέα «πράσινων» βουλευτών συζητούσαν «πως κάθε φορά που βγαίνει σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο να µιλήσει ο συµπαθέστατος γιατρός, τα κάνει... µαντάρα. Και ο λόγος είναι πως τα λέει όπως τα σκέφτεται και από όσο φαίνεται τα σκέφτεται χωρίς να πολυβασανίζεται...».

Υποδοχή και δώρο στον πρωθυπουργό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίµενε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το ταξίδι του στα ∆ωδεκάνησα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Τήλο και Ρόδο ήρθε µία ηµέρα µετά την ολοκλήρωση του 15ου πανηγυρικού Συνεδρίου της Ν.∆., όπου αποτυπώθηκε η ξεκάθαρη εικόνα συσπείρωσης και ενότητας του κόµµατος. Στην Τήλο τον υποδέχθηκε το πλήρωµα του υπερσύγχρονου πλωτού ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ. «930», το οποίο βρισκόταν στην Κω και µετέβη επί τούτου στην Τήλο, όπου ήταν ο πρωθυπουργός, για να του δώσουν ένα από τα καπέλα µε το σήµα του σκάφους. Εκεί, µαζί του στην... παράδοση-παραλαβή βρισκόταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στα δύο νησιά. Το ΠΠΛΣ «930» φέρει τιµητικά το όνοµα του αείµνηστου αρχικελευστή Λ.Σ. (ε.α.) Σωτήριου Τατσάκη.

...Ο Στρ. Σιµόπουλος µεταξύ σοβαρού και αστείου, είπε στον πρωθυπουργό ο σταθµός «Βενιζέλου» του µετρό να γίνει «Βενιζέλου-Σιµόπουλου». Για να του απαντήσει σε «Σιµόπουλος» σκέτο!


Για το Προσφυγικό

Στην Πράγα βρέθηκε διακοινοβουλευτική παρέα, µε επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Λάζαρο Τσαβδαρίδη. Μαζί του και τα µέλη της Επιτροπής Θάνος Πλεύρης (Ν.∆.), Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ) και Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ). Οι εξελίξεις στο µεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτηµα, οι τρόποι αντιµετώπισής του και η συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων βρέθηκαν στο επίκεντρο. Εκτός από τη διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, στις επαφές µεταξύ των Ελλήνων και των Τσέχων βουλευτών αναλύθηκαν θέµατα όπως η συνεργασία των δύο χωρών στους τοµείς της άµυνας, της οικονοµίας και της πολιτικής προστασίας.

Ανεξαρτητοποίηση

Πρώην «Σπαρτιάτης» είναι πλέον και ο ∆ιονύσης Βαλτογιάννης, που ακολούθησε τους Γιώργο Μανούσο και Γιάννη ∆ηµητροκάλλη, οι οποίοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, µε αποτέλεσµα η Κοινοβουλευτική Οµάδα να αποτελείται πλέον από επτά µέλη. Στους πέντε καίγονται... καθώς παύει να υφίσταται Κ.Ο. Πληροφορίες, µάλιστα, αναφέρουν ότι σύντοµα θα ακολουθήσουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις. Πάντως, στο καφενείο οι ζυµώσεις µεταξύ των ανεξάρτητων έχουν ξεκινήσει... µε άγνωστο προορισµό και προθέσεις. Μόλις δέκα µήνες από τις εθνικές εκλογές του περασµένου Ιουλίου, ο αριθµός των βουλευτών που δηλώνουν πως ανεξαρτητοποιούνται έχει φτάσει πλέον τους οκτώ.