Οι εφοπλίστριες που φέρνουν το καλοκαίρι

Η µία από το Ντουµπάι µε το µικροσκοπικό της µπικίνι, η άλλη από τη Σαντορίνη µε το καυτό µίνι της, το αποτέλεσµα είναι ένα και το αυτό: Εφεραν το καλοκαίρι (όχι πολύ πρόωρα). Και το χαίρονται. Ο λόγος αφενός για τη Μαρίνα Βερνίκου, αφετέρου για τη Λουκία Λαιµού. Η πολυπράγµων Μαρίνα αυτό το διάστηµα διοργανώνει δηµοπρασία έργων Τέχνης για την αγορά ιατρικού εξοπλισµού για το Αντικαρκινικό Τµήµα του Νοσοκοµείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού (ξεκινά στις 15 και ολοκληρώνεται στις 21 Απριλίου στην ιστοσελίδα της Creaid, www.creaid.com, όπου είναι πρόεδρος). Ενώ η Λουκία, της επίσης πολύ γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, εξακολουθεί να ασχολείται µε το life coaching. Αµφότερες, δε, καλοπερνάνε. Και τώρα, µε αυτές τις εµφανίσεις, απογειώνουν την αδρεναλίνη.

Ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα

Από εκείνους που τον συνάντησαν στην Αθήνα ήταν ο δηµοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος. Ο λόγος για τον Αλεξ Μιχαηλίδη, που βρέθηκε στην Ελλάδα σε ταξίδι-αστραπή. «Αυτή η στάση στο πλαίσιο της περιοδείας για το “Μένος” (σ.σ.: όπως είναι ο τίτλος του νέου του πονήµατος) είναι η πιο κοντινή στην καρδιά µου. Εκεί διαδραµατίζεται το µυθιστόρηµα, το µέρος του κόσµου που µε εµπνέει περισσότερο. Και ο ελληνικός λαός και οι εκδότες µου είναι σαν οικογένεια για µένα», επισηµαίνει ο διάσηµος Ελληνοκύπριος σεναριογράφος, που το ντεµπούτο του στο µαγικό σύµπαν, που είναι φτιαγµένο από µελάνι, µε το ψυχολογικό θρίλερ «The silent patient», έγινε µπεστ σέλερ των «N.Y. Times» και των «Sunday Times», επιτυγχάνοντας περισσότερα από 6,5 εκατοµµύρια πωλήσεις. Τα καλύτερα έρχονται, βεβαίως-βεβαίως.

Με τον «Τίνο» στη Σεβίλλη

Το περασµένο καλοκαίρι, ο Κωνσταντίνος-Αλέξιος, γιος του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ, αλλιώς «Τίνο», πέρασε µαγικές στιγµές στη Σεβίλλη. Και κάπως έτσι µεταφερθήκαµε µέσω throwback στο hot (λόγω καύσωνα) 24ωρό του στην κουκλίστικη πόλη της Νότιας Ανδαλουσίας, που φηµίζεται για την αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία της -σηµειωτέον, στη Σεβίλλη οι περισσότεροι θα µπορούσαµε να µένουµε µόνιµα-, όπου επιδόθηκε και σε ιππασία. Το ευγενές άθληµα κυλάει στις φλέβες της οικογένειάς του και επιδίδεται σε αυτό κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία. Εν προκειµένω, µιλάµε για συλλεκτικά στιγµιότυπα. Κατά τα άλλα, η ιστορία του µε την Πόπι Ντελεβίν έχει τελειώσει. Οµως, παραµένει κολλητή της αδερφής του, Μαρίας-Ολυµπίας. Και παραµένει περιζήτητη - εξακολουθεί να γίνεται cover girl σε πασίγνωστα έντυπα.

Από άλλο έργο

• Είστε έτοιµοι για καλοκαίρι από τώρα; Για άρωµα γιασεµιών, για αγιόκληµα και νυχτολούλουδο, βλέποντας, ενδεχοµένως για πολλοστή φορά (δεν τον βαριέστε όµως, είµαι βέβαιη), τον αγριεµένο Τζακ Νίκολσον στη «Λάµψη», µασουλώντας πατατάκια ή καταβροχθίζοντας -κοµψά, µη µας πάρει χαµπάρι όλος ο πλανήτης, δεν λέει- ποπ κορν; Εγώ, πάντως, µπήκα ήδη στη διαδικασία. Μετά το Πάσχα (5/5), οι θερινοί κινηµατογράφοι ανοίγουν. Οχι όλοι. Εναςένας. Σταδιακά. Για να τους χαρούµε και να τους χαρείτε αργά και απολαυστικά. Η αρχή γίνεται στις 8 Μαΐου από το ιστορικό «Σινέ Θησείο». Και η «Ριβιέρα» των Εξαρχείων, στο ίδιο τέµπο, την ίδια ηµέρα. Ακολουθεί το ανακαινισµένο, µε νέα διοίκηση, «Σινέ Παρί» της Πλάκας, που θα υποδεχτεί τους θεατές στις 10 Μαΐου. Στις 16, πάλι, ανοίγει και µας περιµένει όλο το καλοκαίρι η ταράτσα του «Σινέ Ανεσις», στους Αµπελοκήπους.

• Στον «χορό», µια «ανάσα» αργότερα, αναµένεται να µπει το αγαπηµένο «Cine Φιλοθέη», που επισκέπτοµαι από παιδί. Και εξακολουθώ. Με την ίδια λαχτάρα, από όταν έµενα στην Υδρας, στο Χαλάνδρι. Και η «Αβάνα» και το «Cine Γαλάτσι» θα «παίξουν», µε τη σειρά τους, µπάλα. Πλην όµως, η ακριβής ηµεροµηνία λειτουργίας τους ακόµη δεν έχει οριστεί. Ποιες ταινίες θα µπορέσουµε να απολαύσουµε όταν ο καύσωνας πια θα δηλώσει «παρών»; Πριν απ’ όλα, ύστερα από τα οσκαρικά «Χαµένα κορµιά» του Γιώργου Λάνθιµου, περιµένουµε τα σπονδυλωτά «Είδη ευγένειάς» του («Kinds of kindness»). Επίσης, τη «Furiosa» του Τζορτζ Μίλερ. Αλλά και το «Καλοκαίρι µε την Κάρµεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή. Επεται το µεγαλόπνοο γουέστερν «Horizon» του ταγµένου λάτρη του είδους Κέβιν Κόστνερ. Στο µενού και επανεκδόσεις (αλίµονο). Ξεχωρίζει η έξοχη «Θηλιά» του «βασιλιά του σασπένς» Αλφρεντ Χίτσκοκ, µε τον «Τζίµι» Στιούαρτ. Και το «Ghost dog: Τhe way of the Samurai» του αιρετικού Τζιµ Τζάρµους.

• Επονται εικαστικά καλέσµατα. Αν σας έχει πιάσει µανία µε τα αρχαία (κάτι που δεν θεωρείται εκτός τόπου και χρόνου, δεδοµένων των επερχόµενων Ολυµπιακών Αγώνων στο Παρίσι και της γενικότερης ροπής της µόδας σε ό,τι έχει να κάνει µε Ελλάδα), έχετε κάθε λόγο να σπεύσετε στις «Ιστορίες µε αίσιο τέλος: Η επιστροφή τριών αρχαιοτήτων από την Ατλάντα», που φιλοξενείται στο Φετιχιέ Τζαµί Αθηνών. Στην έκθεση, που ξεκίνησε το περασµένο Σάββατο -και θα διαρκέσει έως τις 31/5- «σκανάραµε», από την πλευρά µας, τρεις επαναπατρισµένες ελληνικές αρχαιότητες, ανάµεσα στις οποίες και την εντυπωσιακή Αρτέµιδα. Μια πρόταση από... άλλο έργο πριν από το θερινό σινεµά, µε την Ελλάδα -ξανά- σε πρώτο πλάνο. Κι αν θέλετε και κάτι άλλο µε πολιτιστική απόχρωση και ανοιξιάτικο άρωµα, αν θέλετε χρώµατα κι αρώµατα και ο δρόµος σάς βγάλει βόρεια, η πυξίδα δείχνει «artworx». Στη συγκεκριµένη γκαλερί, στην Κηφισιά, φιλοξενείται η παρθενική έκθεση ζωγραφικής «Ανταύγειες φωτός - Light codes» της όχι πολυφωτογραφηµένης κόρης του Νίκου Κωνσταντόπουλου Ελένης. Αλλιώς, της Elena Kos.