Κίνητρα επαναλειτουργίας σε τουριστικές επιχειρήσεις

Λίγο πριν από το Πάσχα -καθότι Μεγάλη Τετάρτη η Βουλή «σβήνει» τη νοµοθετική µηχανή για τις άγιες µέρες- θα ψηφιστεί το νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εισηγείται ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, και το οποίο θα φέρει αναστάτωση και αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση. Οπως µαθαίνω, µε νέες διατάξεις του πολυνοµοσχεδίου θα προβλεφθούν κίνητρα για την επαναλειτουργία, τον εκσυγχρονισµό και την επανάχρηση τουριστικών καταλυµάτων τα οποία έχουν παύσει να λειτουργούν αδιαλείπτως για χρονικό διάστηµα που υπερβαίνει τα 15 έτη. Ουσιαστικά, θα αφορά ξενοδοχεία, campings, ξενώνες φιλοξενίας νέων, σύνθετα τουριστικά καταλύµατα, condo hotels και µικτά τουριστικά καταλύµατα (ξενοδοχεία σε συνδυασµό µε επιπλωµένες κατοικίες). Με αυτόν τον τρόπο θα επανεκκινήσει όποια επιχείρηση έχει βαλτώσει στον τουριστικό κλάδο εδώ και χρόνια. Το νοµοσχέδιο έχει στόχο τον εκσυγχρονισµό και την αναβάθµιση των οργανισµών διαχείρισης ύδατος, την αποτελεσµατική και διαφανή διαδικασία διαχείρισης, προστασίας και εκµετάλλευσης δηµόσιων δασών, την ενίσχυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, τη συνολική οργάνωση και ενεργοποίηση ελέγχων των αυθαιρέτων, την άµεση κατεδάφιση αυθαιρέτων, την αντιµετώπιση ενεργειακών θεµάτων, καθώς και ζητηµάτων εξορθολογισµού του υφιστάµενου νοµοθετικού πλαισίου και, τέλος, την προώθηση των ΑΠΕ και τη µείωση του ενεργειακού κόστους. Το καινοτόµο είναι η δηµιουργία µιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρµας, η οποία θα εντοπίζει τα αυθαίρετα. Τη λειτουργία της θα αναλάβει το ΤΕΕ και θα αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες από drones. Στην ουσία πρόκειται για υποσύστηµα περιοδικής χαρτογράφησης και εντοπισµού κάθε νέου κτίσµατος εντός και εκτός σχεδίου πόλης, µε σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, τον αποτελεσµατικότερο έλεγχο και την «καταστολή» των αυθαιρέτων.

Κόντρα στο καπιταλιστικό κεφάλαιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης έφερε ερώτηση στη Βουλή για τα κτίρια στον λόφο Καστελλίου Χανίων, ζητώντας να γίνουν φοιτητικές εστίες...

Αρση ασυλίας

Μέσα στην εβδοµάδα θα λάβει την τελική απόφαση η Ολοµέλεια της Βουλής για την άρση ή µη της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου. Οπως µαθαίνω, κρατάει χρόνια… αυτή η κολόνια µεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Λύσης και του Ευστάθιου Φλώρου, πρώην στελέχους της Ελληνικής Λύσης και πατέρα του νεότερου Φλώρου. Η Επιτροπή ∆εοντολογίας της Βουλής συνεδρίασε έπειτα από µήνυση για συκοφαντική δυσφήµηση που κατέθεσε εις βάρος του Κ. Βελόπουλου ο πατέρας του ανεξάρτητου, προερχόµενου από τους «Σπαρτιάτες», βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου κατηγορώντας τον Κυριάκο Βελόπουλο ότι βρίσκεται πίσω από εικονικό λογαριασµό στο Χ (πρώην Twitter) «Ultra Lisi Nikiforos». Η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει πως στον συγκεκριµένο λογαριασµό έχουν αναρτηθεί υβριστικές εκφράσεις κατά του Ευστάθιου Φλώρου. Και ο ίδιος ο Κ. Βελόπουλος ζήτησε την άρση της ασυλίας του, υποστηρίζοντας πως πρόκειται περί αστείας υπόθεσης, που δεν έχει καµία βάση.

Αποκόμματα

Τα κόµµατα-αποκόµµατα... 46 στον αριθµό και συνασπισµοί κοµµάτων θα διεκδικήσουν στις 9 Ιουνίου στις ευρωεκλογές την ψήφο των πολιτών της Ελλάδας και η συζήτηση στο Καφενείο µεταξύ «γαλάζιων» βουλευτών αφορούσε το κόστος συµµετοχής, το λεγόµενο παράβολο που πρέπει να καταθέσουν για να κατέβουν στις εκλογές. «Ο Νόµος 5083/2024 προβλέπει ότι το κόµµα που θα υποβάλει υποψηφιότητα µαζί θα καταθέσει ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ», είπε Αθηναίος βουλευτής και συνέχισε: «Αυτά τα κοµµατάκια πού βρίσκουν 20 χιλιάρικα για αρχή και µετά άλλες 50 χιλιάδες ευρώ για να τρέξουν την καµπάνια τους;». Ανάµεσά τους και οι «Σπαρτιάτες»!

Αδιάβαστος

Πρώτη φορά που ο επικεφαλής της «Νίκης», ∆. Νατσιός, δάσκαλος, θεολόγος, συγγραφέας και παρουσιαστής εκποµπών,... δεν ήξερε απέξω το µάθηµά του. Μιλώντας στην Ολοµέλεια επί του νοµοσχεδίου του υπ. Πολιτισµού για τη µουσική, αναφέρθηκε στα ακούσµατα που έχουν οι νέοι σήµερα και µίλησε για την τραπ και τη ραπ. «Αυτά ακούνε σήµερα τα νέα παιδιά και δεν ακούνε ελληνική ποιοτική µουσική», είπε και, φυσικά, επειδή οι άγιες µέρες του Πάσχα πλησιάζουν, διάβασε και απόσπασµα από τον Ακάθιστο Υµνο... αλλά ήταν αδιάβαστος, αφού για πρώτη φορά το κοίταξε από το βιβλίο και δεν το απήγγειλε από στήθους, όπως µας έχει συνηθίσει.

...Αποτελεί πρόκληση για τη χανιώτικη κοινωνία, είπε, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της πρυτανικής Αρχής να παραδώσει στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο το µνηµείο, για να µετατραπεί σε hotel πολυτελείας!

Κοινή πρωτοβουλία

Επαφές στη Βουλή και πρωτοβουλίες µε τα αρµόδια υπουργεία κυνηγά ο βουλευτής Β’ Πειραιά Μιχάλης Λιβανός, καρδιολόγος στο επάγγελµα. Ο βουλευτής εδώ και µέρες επιµένει και κάνει επαφές, ώστε να εξασφαλιστεί πως οι µικροϊδιοκτήτες του κτήµατος Παχή στη Νίκαια δεν θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους λόγω αδυναµίας να ανταποκριθούν σε δικαστικά έξοδα. Μάλιστα, έχει προτείνει το αρµόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να φέρει νοµοθετική ρύθµιση, ώστε να µην µπαίνουν οι κάτοχοι τίτλων σε δικαστικές περιπέτειες λόγω αγωγών του ∆ηµοσίου. Το ίδιο θέµα έχει απασχολήσει βουλευτές του ΚΚΕ, που πρότειναν Ν.∆. και ΚΚΕ να κατεβάσουν κοινή τροπολογία...

Στην Καστοριά ο ΟΑΣΕ

Στα Τίρανα ταξίδεψαν η Μαρία Αντωνίου και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ, ∆. Μαρκόπουλος, µαζί µε τον Θ. Καράογλου, που έλαβαν µέρος στο ∆ιακοινοβουλευτικό Φόρουµ των αντιπροσωπειών χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Εκαναν επαφές µε πολλούς βουλευτές ειδικά για το θέµα Μπελέρη, άκουσαν πολλά και ιδίως την αγωνία των οµογενών, ενώ δέχθηκαν τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Αναστασίου. Επόµενος σταθµός, συνάντηση του ΟΑΣΕ, που θα γίνει στο Μαυροβούνιο µε θέµα «Τουρισµός και Προσφυγικό». Οπως φαίνεται, η κ. Αντωνίου κατάφερε η ∆ιάσκεψη του ΟΑΣΕ το 2025 για την ενέργεια να γίνει στην Καστοριά.

Κέρασμα φράουλες από τον Κατρίνη

Ενα ωραίο και δροσερό φρούτο εποχής... περίµενε πάνω στα γραφεία τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Την Τετάρτη το πρωί, ηµέρα γενικής απεργίας, ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε και έφερε κεσεδάκια µε φράουλες από τη Μανωλάδα της Ηλείας. Ο κ. Κατρίνης µάλιστα είπε για το κέρασµα: «Για εσάς, τους εξαντληµένους συντάκτες, οι φράουλες είναι το πιο ιδανικό φρούτο, µε super food ιδιότητες. Μάλιστα, οι συγκεκριµένες είναι από εργαστήριο, όπου δεν ρίχνουν τίποτα... Με αγνό νεράκι µεγαλώνουν».