Γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Ξηροπόταµο ∆ράµας, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια µένει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε και εκεί δραστηριοποιείται επαγγελµατικά ως νέα µάχιµη δικηγόρος. Ο λόγος για τη νεότερη υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας, Αντρη Παράσχου, η οποία έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή, καθώς κατάγεται από τα ιστορικά χωριά της Κύπρου, την Ανάγυια και το Επισκοπειό, της επαρχίας Λευκωσίας.

Άντρη Παράσχου: «Κουβαλάω την Κύπρο µέσα µου από παιδί»

«Είµαι Μακεδόνισσα από την πλευρά του πατέρα µου, αλλά κουβαλάω την Κύπρο µέσα µου από παιδί. Ισως γιατί η µητέρα µου επεδίωκε µε κάθε ευκαιρία να µην την ξεχνάµε ποτέ, ούτε και την ιστορία της. Αλλωστε, το όνοµά µου "φωνάζει" την καταγωγή µου και είµαι περήφανη γι’ αυτό. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια ζει και η αδερφή µου και προσπαθώ να την επισκέπτοµαι όσο πιο συχνά µπορώ. Για την τρίχρονη ανιψιά µου κυρίως, αλλά µην της το πείτε», εξοµολογείται η Αντρη Παράσχου στο «Secret».

Η ίδια φέρνει στο µυαλό της αναµνήσεις από τα παιδικά της χρόνια, τα οποία είχαν µπόλικη ανεµελιά, βόλτες µε φίλους, τραπέζια µε την οικογένεια και πολλές γεύσεις και µυρωδιές. «Μονοήµερες εκδροµές στη Βόρεια Ελλάδα, µεγάλα οικογενειακά τραπέζια, “έξοδος” µε τους συµµαθητές στην πλατεία του χωριού, σπιτικό κέικ κάθε Σάββατο απόγευµα και λίγη γκρίνια στη µαµά για τις υποχρεώσεις και το πρόγραµµα!». Ετσι περιγράφει η ίδια τα παιδικά της χρόνια.

∆ηλώνει φύσει αισιόδοξη, κοινωνική, αλλά και µαχητική. Είναι δοτική, παθιάζεται και µιλάει πολύ. «Οι φίλοι που µε γνωρίζουν χρόνια θα έλεγαν ότι µιλάω πολύ και δυνατά, δείχνοντας την παθιασµένη πλευρά µου και τη διάθεσή µου να µοιράζοµαι τις σκέψεις µου µαζί τους, ότι είµαι δοτική, πάντα έτοιµη να βοηθήσω, και ότι, αν και λατρεύω να περνάω στιγµές µαζί τους, σε κοινές µας εξόδους φροντίζουν να µου δίνουν ραντεβού µία ώρα νωρίτερα, ώστε να πάω τελικά στην ώρα µου», αναφέρει η ίδια.

«Το µικρόβιο της πολιτικής υπήρχε από τον πατέρα µου»

Και ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι νέοι που αποφεύγουν την ενασχόληση µε τα κοινά, για την 28χρονη Αντρη Παράσχου ήταν φυσική εξέλιξη η ασχολία. Η πολιτική ήταν στο DNA της από πάντα. «Το µικρόβιο υπήρχε από τον πατέρα µου. ∆ραστήριος στα αυτοδιοικητικά, πάντοτε µε σοβαρότητα, αλλά και πάθος για τον τόπο του, τη ∆ράµα. Θυµάµαι να ανοίγει πολιτικές συζητήσεις στο σπίτι ακόµα κι όταν ήµουν σε ηλικία που αγνοούσα σηµαντικές έννοιες», εξηγεί η ίδια και προσθέτει: «Στη Νοµική Σχολή του ΑΠΘ η ενασχόλησή µου µε τη ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ ήταν φυσική εξέλιξη. Εχοντας µάθει να µη µένω αµέτοχη και να βγαίνω µπροστά, έδωσα τη µάχη µου για ένα καλύτερο πανεπιστήµιο και αισθάνοµαι τυχερή που είχα συνοδοιπόρους ανθρώπους µε τους οποίους συνεχίζουµε να θέτουµε κοινούς πολιτικούς στόχους και στην ΟΝΝΕ∆».

«Η Ελλάδα πλέον δεν είναι αυτή που είχαµε συνηθίσει την προηγούµενη δεκαετία»

Η Αντρη Παράσχου είναι η νεότερη υποψήφια στη «γαλάζια» ευρωλίστα. Ωστόσο, για την ίδια η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Στόχος της είναι να δουλέψει σκληρά για τον τόπο της. «Είναι ιδιαίτερη τιµή, αλλά η ηλικία δεν παίζει µεγάλο ρόλο. Μάλλον συνήθως είναι τροχοπέδη. Εγώ αποδέχθηκα την πρόταση της Νέας ∆ηµοκρατίας διότι θέλω να µιλήσω και να δουλέψω για τρία πράγµατα: Πρώτον, για τη Βόρεια Ελλάδα και τη στήριξη που χρειάζεται ο τόπος µας. Χρειαζόµαστε επενδύσεις, υποδοµές και τη φροντίδα του κεντρικού κράτους, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές. ∆εύτερον, διότι έχω σηµαντική εµπειρία στο Μεταναστευτικό και γνωρίζω πολύ καλά πως αρκετές από τις προκλήσεις ξεκινούν από τις Βρυξέλλες. Εκεί χρειάζονται οι πρώτες µάχες για ασφαλή σύνορα. Και, τρίτον, για να µιλήσω για θέµατα που αφορούν τη γενιά µου. Για το στεγαστικό, για παράδειγµα, και την αγωνία των σηµερινών νέων να βρουν προσιτή στέγη για την οικογένειά τους. Η Ελλάδα πλέον δεν είναι αυτή που είχαµε συνηθίσει την προηγούµενη δεκαετία. Προτείνει, διεκδικεί και, µε µπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωτοστατεί και δροµολογεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη», καταλήγει η Α ντρη Παράσχου.