«Τώρα, τρέξτε»

Αυτό ήταν το µήνυµα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους υπουργούς της κυβέρνησης και τους βουλευτές της Ν.∆., τους οποίους χώρισε σε οµάδες, προκειµένου να βρεθούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια ενόψει ευρωεκλογών. Η κινητοποίηση του µηχανισµού της «γαλάζιας» παράταξης φαίνεται να αποδίδει, καθώς έπειτα από καιρό δείχνει να φρενάρει τις διαρροές προς τα δεξιά της, κερδίζοντας παράλληλα στις δηµοσκοπήσεις µία γεµάτη µονάδα προς τα πάνω. Οι περισσότεροι από τους υπουργούς έχουν ήδη κλείσει τα Σαββατοκύριακά τους πριν και µετά το Πάσχα, ώστε σε καθένα από αυτά να επισκέπτονται και ένα διαφορετικό µέρος στην εκλογική περιφέρεια που τους έχει ανατεθεί. Στο Μαξίµου έχουν πιάσει ότι σε άλλα κόµµατα, όπως στο ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι τρέχουν χωρίς να είναι απαραίτητα οι βουλευτές στο πλευρό τους, γεγονός που τους δηµιουργεί προβλήµατα στην καµπάνια τους. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο κρατούν τις µηχανές του κόµµατος αναµµένες και ζεστές, βάζοντας παράλληλα πλάνα υποχρεωτικά στους βουλευτές τους.

«Αγχωμένα» στιγμιότυπα

Οπως έγκαιρα σας έχω πει από αυτήν εδώ τη στήλη, οι σχέσεις ∆ούκα και Ανδρουλάκη έχουν περάσει από χίλια κύµατα. Ισως για αυτόν τον λόγο µετά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το δηµαρχείο της Αθήνας, προκειµένου να συνοµιλήσει µε τον Χάρη ∆ούκα και τους συνεργάτες του. «Αγχωµένα» φωτογραφικά στιγµιότυπα, για να δοθεί η εικόνα της νηνεµίας, λένε οι πηγές µου, καθώς η καχυποψία µεταξύ των δύο ανδρών παραµένει. Ο Ανδρουλάκης δεν χαίρεται καθόλου για την αυτονοµία του δηµάρχου και τις καλές του σχέσεις µε τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αποτυπώνονται και στις επιλογές προσώπων που έχει κάνει για κοµβικούς ρόλους. Παράλληλα, ακούει τα σενάρια της επόµενης ηµέρας, που θέλουν τον Χάρη ∆ούκα ως ένα από τα πρόσωπα που πλασάρονται για την ηγεσία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο δήµαρχος, από την πλευρά του, συνεχίζει απτόητος, χωρίς να δίνει λογαριασµό στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ.

Γίνεται µάχη µεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών για το ποιος θα «καπαρώσει» µια θέση στα τηλεοπτικά πάνελ των εκποµπών την τελευταία εβδοµάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Τα στατιστικά Μπελέρη

Πολλοί στην αντιπολίτευση αντιδρούν ακόµη για την υποψηφιότητα του εκλεγµένου δηµάρχου της Χειµάρρας µε το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., ενώ υπάρχουν και κάποιοι λίγοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που βουβά ακόµη «ξινίζουν»… Τα δηµοσκοπικά δεδοµένα, ωστόσο, δείχνουν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι ήδη στην πρώτη εκλόγιµη πεντάδα, στοιχείο που σηµαίνει ότι δεν αποκλείεται να φτάσει και στην πρώτη δυάδα της Ν.∆. Επίσης, λόγω της υποψηφιότητας Μπελέρη, µε βάση τα στατιστικά των δηµοσκοπήσεων, µειώνονται οι εκροές της Ν.∆. στα δεξιά της.

Υπόσχεση Πύρρου

Μιας και λέµε για τον Μπελέρη, να σας πω και για την υπόσχεση του Πύρρου ∆ήµα στον γιο του Μπελέρη, τον Πέτρο, ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφυλακιστεί ο πατέρας του. Η υπόσχεση αυτή δεν δόθηκε µόνο µε πολιτικούς όρους από τον Ολυµπιονίκη και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.∆., αλλά και µε βαθιά συναισθηµατικούς. Οπως ο ίδιος λέει, όταν ήταν αθλητής και έλειπε από την οικογένειά του για καιρό, ο Φρέντης Μπελέρης στήριζε την οικογένειά του.

Viral Φαραντούρης

Ακόµα και ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δήλωση Φαραντούρη στο Action24, στην οποία υποστήριξε ότι η αναβάθµιση από την S&P και η επενδυτική βαθµίδα «δεν τρώγονται», για να απαντήσουν στην ακρίβεια. Τα πυρά εναντίον του ήταν καταιγιστικά, ωστόσο ο ίδιος απάντησε ξανά και ξανά µέσα από τα ΜΜΕ και τα social media. Φαίνεται πως γνωρίζει ότι όσο γίνεται viral τόσο ανεβαίνει και η αναγνωρισιµότητά του. Κάπως έτσι, στις µετρήσεις βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαθαίνω ότι στη µάχη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου. Οι µηχανισµοί θα παίξουν ρόλο…

Αποκλεισμοί Ανδρουλάκη;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µέσα στην εβδοµάδα συναντήθηκε µε τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αστυνοµικών Υπαλλήλων. Μόνο που από τη συνάντηση που είχε µαζί τους έλειπαν η αρµόδια τοµεάρχης από την Κοινοβουλευτική Οµάδα, Νάντια Γιαννακοπούλου, και ο αρµόδιος τοµεάρχης του κόµµατος, Μαρίνος Σκανδάµης. Η απουσία τους από τη συνάντηση σχολιάστηκε αρνητικά από συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ, ενώ κάποιοι µίλησαν για αποκλεισµούς. Το ενδεχόµενο αποκλεισµών έχει γίνει θέµα συζήτησης, µε βουλευτές να υποστηρίζουν ότι έχει χαθεί η θεσµική κοµµατική λειτουργία.

Στοίχημα Καιρίδη

Είκοσι χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες ήρθαν το προηγούµενο Σαββατοκύριακο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δίνοντας σηµαντικές οικονοµικές ανάσες πριν καν ξεκινήσει η βαριά τουριστική σεζόν. Το κίνητρο που αύξησε την κινητικότητά τους ήταν η Visa Express, που τους επιτρέπει πλέον να επισκέπτονται άνετα τα νησιά, καθώς εκδίδεται όχι µόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο. Ενα στοίχηµα που κέρδισε ο υπουργός Μετανάστευσης, ∆ηµήτρης Καιρίδης, ο οποίος χειρίστηκε τη διαπραγµάτευση µε τους Ευρωπαίους, προκειµένου να δοθεί το «πράσινο φως» στην Ελλάδα.

Επεσαν τηλέφωνα

Σε όλα τα µέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη προκειµένου να ρωτήσουν ποιοι σκοπεύουν να ψηφίσουν µε επιστολική ψήφο, για να µη χάσουν τη διορία κατάθεσης των απαραίτητων εγγράφων και για να απαντήσουν στις όποιες σχετικές απορίες τους. Η µάχη για τη δεύτερη θέση, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον µηχανισµό του ΠΑΣΟΚ να χάσει ούτε µία ψήφο, εξ ου και τα τηλεφωνήµατα. Αλλωστε, όποιος ψηφίσει θα διαµορφώσει το αποτέλεσµα.