Συναίνεση για το καλό του πλανήτη

Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα της Γης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Οικονόµου, κατάφερε να ενώσει και να δηµιουργήσει ένα κλίµα συναίνεσης µεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν µέσω µιας τεταµένης πολιτικά περιόδου. Ο κ. Οικονόµου δέχθηκε εισήγηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Επιδηµιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού για µια ειδική συνεδρίαση µε αφορµή την Ηµέρα της Γης. Βέβαια, να τονίσω ότι οι δύο βουλευτές έχουν χηµεία… µεταξύ τους, εξαιρετικές σχέσεις και συνεργασία. Ο κ. Οικονόµου έκανε δεκτή την πρόταση και η Γερουσία γέµισε από πανεπιστηµιακούς και προσωπικότητες του χώρου, όπου επί τρεις και πλέον ώρες παρέθεταν στοιχεία για την επιβάρυνση του πλανήτη µας από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά και προτάσεις για την αναστροφή της. Μίλησαν, µεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ∆. Αυγερινοπούλου, και ο γενικός γραµµατέας της Ακαδηµίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιµατική αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

Η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, µε θέµα «Περιβάλλον και Υγεία», υποστηρίχθηκε θερµά από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Παράλληλα, είχε τη στήριξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Σωκράτη Φάµελλου, ο οποίος στον δικό του χαιρετισµό στηλίτευσε το γεγονός ότι οι πραγµατικές αλλαγές καθυστερούν πολύ, την ώρα που καταγράφεται πληθώρα δηλώσεων για το θέµα. Η ειδική συνεδρίαση των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών έκλεισε µε τις παρεµβάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, και της αν. υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, αλλά και των εκπροσώπων των κοµµάτων.

Από τα θεωρεία της Βουλής παρακολούθησε ο πατέρας του βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου το φραστικό επεισόδιο που εξελίχθηκε σε µπουκέτα που έδωσε ο γιος του στον Βασίλη Γραµµένο. Πώς άρχισαν όλα;...

Κουλουράκια

Με κουλουράκια... νηστίσιµα έγινε η πρώτη επαφή γνωριµίας του νέου εκπροσώπου Τύπου της «Νίκης» µε τους δηµοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ∆ήµος Θανάσουλας, που ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της «Νίκης», µαζί µε τον ∆ηµήτρη Νατσιό επισκέφθηκαν τους συντάκτες µε έξι κουτιά κουλουράκια για τον πρωινό καφέ. Ο νέος εκπρόσωπος είναι απόφοιτος της Νοµικής Σχολής του ΑΠΘ. Ασκεί µάχιµη δικηγορία από το 1995, µε ειδίκευση στο ∆ηµόσιο ∆ίκαιο. Εχει παραστεί ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας σε σειρά υποθέσεων που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώµη, όπως το µάθηµα των Θρησκευτικών, η Κάρτα του Πολίτη, το κλείσιµο των εκκλησιών κατά την περίοδο του COVID-19 και η υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού στην ΕΜΑΚ. ∆ιαφαίνεται πως ο πρόεδρος της «Νίκης» αλλάζει επικοινωνιακή πολιτική και δίνει ρόλο σε έναν άνθρωπο που ξέρει να µιλάει τη γλώσσα των ΜΜΕ απλά, αλλά και νοµικά. Ο ∆. Θανάσουλας είναι γιος ιερέα, παντρεµένος και πολύτεκνος - έχει τέσσερα παιδιά.

Διαμαρτυρίες

Ζήλιες, έριδες και συζητήσεις στους διαδρόµους της Βουλής έχει προκαλέσει η εµφάνιση υπουργών και βουλευτών στη µεταφορά της Ολυµπιακής Φλόγας. Οπως ακούω, κάποιοι βουλευτές διαµαρτύρονται για την έγκριση που έδωσε η ΕΟΕ να συµµετάσχουν στη λαµπαδηδροµία πολιτικοί, κάτι που από τον κανονισµό απαγορεύεται. Σχολιάστηκε το γεγονός ότι η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, έτρεξε µε τη δάδα, συµµετέχοντας στη λαµπαδηδροµία για τη µεταφορά της Φλόγας στο Παρίσι, όπως και η βουλευτής Κατερίνα Μονογυιού, που δέχθηκε τη Φλόγα στο νησί της Σαντορίνης. Και ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επίσης έτρεξε στη λαµπαδηδροµία.

Παρκουρίστας

Μια υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή που ήδη συζητιέται πολύ στα πηγαδάκια του καφενείου είναι αυτή του διακεκριµένου παρκουρίστα ∆ηµήτρη Κυρσανίδη. Οπως µαθαίνουµε, το κόµµα της «Νίκης» έχει επενδύσει πολύ στον παγκόσµιο Ελληνα πρωταθλητή του παρκούρ και τον προσέγγισε για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στις προσεχείς κάλπες. Ο πρωταθλητής έκανε κολύµβηση, tae kwon do, στίβο, ποδόσφαιρο, break dance, skate και µπάσκετ στο γήπεδο της Ευκαρπίας. To γούρι του στους αγώνες παρκούρ είναι ο σταυρός του, τον οποίο δεν αποχωρίζεται ποτέ.

...Ο Ευστάθιος Φλώρος, πρώην υποψήφιος της Ελληνικής Λύσης, είχε µηνύσει τον Κυριάκο Βελόπουλο για διασπορά συκοφαντιών µέσω ενός λογαριασµού στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης... Πολλοί µιλούν για διαχρονική κόντρα.

Διορατικός

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαµάνης παραµένει µάχιµος... Προβλέπει το µέλλον, παρεµβαίνοντας στο παρόν. Σχολίασε την υπό έκδοση απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόµµα των «Σπαρτιατών» και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόµµα υπό τη νέα ηγεσία του, αν και αξιωµατική αντιπολίτευση, απέφυγε να πάρει θέση για το θέµα. Μήπως ο κ. Κασσελάκης προσβλέπει στις ψήφους των «Σπαρτιατών», όπως έκανε και ο προκάτοχός του, κ. Τσίπρας, για τις ψήφους της Χ.Α., όταν µετά τη διάλυσή της ως εγκληµατικής οργάνωσης δεν συµµετείχε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019;

Απάντηση

Από το βήµα της Βουλής απάντησε στις κουβέντες για τα χαστούκια η Αγγελική ∆εληκάρη, βουλευτής Καβάλας της Ν.∆., για τη σφαλιάρα που έφαγε. Ολοι οι συνάδελφοί της εξέφρασαν την αµέριστη συµπαράστασή τους σε αυτό που βίωσε. Η ίδια βέβαια έστειλε το µήνυµα σε όσους έχουν τέτοιες τάσεις... λέγοντας: «Τα χαστούκια σας δεν µε τροµάζουν, αλλά µε κάνουν πιο δυνατή! Συνεχίστε, κ. Νατσιέ, να λέτε για βία από γυναίκα σε γυναίκα. ∆εν έχετε σχέση µε χριστιανισµό. Κουκουλώσατε την απαράδεκτη συµπεριφορά του βουλευτή σας µε το να δικαιολογεί τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στις εκκλησίες. Ο,τι και να λέτε και να κάνετε, θα συνεχίσω να πηγαίνω εκκλησία...».

Eκπληκτοι και προβληματισμένοι οι βουλευτές

Μετά τα πρόσφατα ακραία που ζήσαµε στη Βουλή µε την επίθεση από βουλευτή σε βουλευτή, έχει ανοίξει µια συζήτηση σχετικά µε το εάν µπορούσε να προβλεφθεί ή να αποτραπεί ένα τέτοιο απαράδεκτο περιστατικό βίας, που δίνει τη λάθος εικόνα στην κοινωνία. Το θέµα αποτελεί αντικείµενο συζήτησης σε κάθε «πηγαδάκι» της Βουλής, µε τους βουλευτές να δηλώνουν έκπληκτοι και προβληµατισµένοι για το εάν νιώθουν ασφαλείς ή όχι εντός του Μεγάρου. «Γαλάζιος» βουλευτής σχολίαζε πως «έτσι όπως πάµε, µπορεί κάποιος να µπει εδώ µέσα και να κάνει χειρότερα από µια απλή χειροδικία».