Μέτρα για να μη μείνει χωρίς νερό

Οσο κι αν κάνει εντύπωση, το 2024 υπάρχει δήµος που παίρνει προληπτικά µέτρα για να µην κινδυνεύσει από το φαινόµενο της λειψυδρίας. Ο δήµαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, και η ∆ΕΥΑ Σελίνου απηύθυναν έκκληση για «ορθολογική χρήση της κατανάλωσης του νερού, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το φαινόµενο συλλογικά και να µην υπάρξει ανάγκη λήψης κατασταλτικών µέτρων». Μάλιστα, προειδοποιεί σε σχετική ανακοίνωση για «έντονο κίνδυνο» λόγω της παρατεταµένης ανοµβρίας και των υψηλών θερµοκρασιών. Ο κατάλογος των προληπτικών µέτρων είναι µακρύς, αλλά ο δήµος αναφέρει πως «σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα µέτρα δεν εφαρµοστούν από όλους ή δεν καταστούν δυνατά να ελέγξουν τη ζήτηση, η ∆ΕΥΑ Σελίνου θα αναγκαστεί να λάβει κατασταλτικά µέτρα σε όλο τον δήµο». Τα οποία δεν είναι διόλου αµελητέα: απαγόρευση ποτισµάτων, επιβολή προστίµων στους παραβάτες, απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης σε µη βασικές χρήσεις, περιοδικές διακοπές νερού, ακόµα και αύξηση του τιµολογίου για τις µεγάλες καταναλώσεις. Η ανακοίνωση δήµου και ∆ΕΥΑ καταλήγει µε ενηµέρωση προς τους καταναλωτές ότι «η ∆ΕΥΑ Σελίνου δεν φέρει καµία ευθύνη στην περίπτωση που µειωθεί ή σταµατήσει η παροχή φυσικών πηγών ή γεωτρήσεων, µε αποτέλεσµα να µην είναι επαρκής η ποσότητα του αντλούµενου νερού». Πάντως, εν έτει 2024 το να υπάρχουν ζητήµατα σοβαρά µε το νερό ή άλλοι δήµοι ανά την ηπειρωτική χώρα, ακόµα και εντός Αττικής, να µην έχουν σταθερή υδροδότηση είναι κάπως προβληµατικό.

Είναι μπροστά

Είδαν το «καµπανάκι» του δηµογραφικού να έχει κρούσει από καιρό και αποφάσισαν να πραγµατοποιήσουν µια άκρως ενδιαφέρουσα αυτοδιοικητική ηµερίδα, µε ακριβώς αυτό… το φλέγον θέµα. Επρόκειτο για µια ιδέα της Ενωσης ∆ηµάρχων Αττικής και του προέδρου Παύλου Καµάρα, η οποία µε τη σύµπραξη του προέδρου της ΠΕ∆Α και δηµάρχου Γαλατσίου, Γιώργου Μαρκόπουλου, και του δηµάρχου Παιανίας, Ισίδωρου Μάδη, πραγµατικά έδειξε πως η Αυτοδιοίκηση µπορεί να βγει µπροστά σε όλα τα µεγάλα ζητήµατα. Βέβαια, παρούσα ήταν και η αρµόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που έχει δείξει ότι στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.

Απίστευτο

«∆εν είναι φάρσα!». Αυτόν τον τίτλο έδωσε στην ανάρτησή του ο δήµαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, όταν κοινοποίησε ότι εντοπίστηκαν 314 βόµβες που είχαν αποθηκεύσει οι Γερµανοί κοντά σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός του πρώην αεροδροµίου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήµαρχος, «δίπλα σε σηµεία όπου χιλιάδες άνθρωποι έµπαιναν καθηµερινά». Ευτυχώς το συµβάν είχε αίσιο τέλος, πάντα µε τη βοήθεια των ειδικών.

Στη Σαλαμίνα και όχι στα Κύθηρα θα γίνει τελικά η «εκτός έδρας» συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου τον Ιούνιο.

Προσβασιμότητα

Εβαλε στοίχηµα από την πρώτη ηµέρα ανάληψης των καθηκόντων του να λύσει ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα του δήµου του, την προσβασιµότητα. Φαίνεται πως ο δήµαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιµίσης, έχει αρχίσει να «ανακουφίζει» τους δηµότες του από αυτόν τον βραχνά. Μάλιστα, έχει ρίξει πολύ µεγάλο βάρος στην προσβασιµότητα των ΑµεΑ και έχει κάνει στοχευµένες παρεµβάσεις.
Επιστρέφει ή απλώς θέλει να κρατάει «ζεστό» τον κόσµο; Σίγουρα θα δείξει το µέλλον, αλλά πρώην δήµαρχος έχει πυκνώσει τις εµφανίσεις του το τελευταίο διάστηµα, και µάλιστα σε µεγάλες εκδηλώσεις.

Εργα της πρώην

Τα έργα που δροµολογήθηκαν στη θητεία της θέλησε να… επικοινωνήσει η πρώην δήµαρχος Πεντέλης ∆ήµητρα Κεχαγιά µε ανάρτησή της, και µάλιστα µε τη σφραγίδα: «Είναι κι αυτό έργο Κεχαγιά». Η πρώην δήµαρχος αναφέρθηκε σε 160 έργα και παρεµβάσεις της δικής της θητείας. Σίγουρα ήταν µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση… πρώην και νυν!

Ακάθεκτος

Πολλά τρέχοντα ζητήµατα που απασχολούν τους δήµους έχει πάρει πάνω του, εκ της θέσεώς του, ο γενικός γραµµατέας της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. Είτε λέγεται ΣΠΑΠ είτε λεγόταν ΑΣ∆Α, πρέπει να λύνει καθηµερινά «γόρδιους δεσµούς». Η αλήθεια είναι πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς όσο λίγοι.

Ποιος πρώην αιρετός κάνει… tour σε ελληνικά νησιά; Η αλήθεια είναι πως οι υποχρεώσεις του είναι περιορισµένες, οπότε έχει τον χρόνο να το κάνει. Πάντως, όπως µαθαίνουµε, κάνει παράλληλα επαφές!


Χρηματοδότηση

Ελλιπή χρηµατοδότηση καταγγέλλει ο ∆ήµος Χαϊδαρίου. Θα έπρεπε να λαµβάνει 14,2 εκατ. ευρώ και λαµβάνει 60% λιγότερα από αυτά που του αναλογούν. Ολοι οι δήµοι έχουν το ίδιο παράπονο!