Ο κύκλος του Γκουστάβο Πογέτ στην Εθνική Ελλάδος, έκλεισε. Ο Ουρουγουανός τεχνικός θα χρεωθεί τον αποκλεισμό από τα τελικά του Euro 2024. Έναν αποκλεισμό οδυνηρό. Σκληρό και απροσδόκητο, όταν απέναντί σου έχεις ομάδες όπως το Καζακστάν και η Γεωργία. Είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας. Και αυτό που πονάει περισσότερο. Καθώς δεν υπάρχουν πολλές συγκυρίες στο ποδόσφαιρο, που θα σου δώσουν την ευκαιρία να βρεθείς στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης, σε τελικό με τη Γεωργία. Δεν είναι θέμα υποτίμησης, είναι ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης.

Όπως ρεαλιστικό είναι, πλέον, ότι ο Πογέτ είναι απίθανο να συνεχίσει στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας. Καθώς όσοι γνωρίζουν ή έστω έχουν παρακολουθήσει μέρος όσων συμβαίνουν με τον έμπειρο τεχνικό τον τελευταίο χρόνο, αντιλαμβάνονται πως η νυν διοίκηση της ΕΠΟ δεν πρόκειται να του προσφέρει ανανέωση του συμβολαίου του. Οι κόντρες, γνωστές και δημοσιοποιημένες από τον ίδιο τον ομοσπονδιακό τεχνικό, ο οποίος δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτω.

Ο Πογέτ, η ΕΠΟ και το βάρος του αποκλεισμού από το Euro 2024

Να είμαστε δίκαιοι, ο Πογέτ 9/10 φορές είχε δίκιο στα όσα έλεγε για την ΕΠΟ. Από το γεγονός ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήταν απλήρωτοι, έως τα... τσάρτερ της χαράς, για τα οποία είχε δημιουργήσει θέμα και είχε απαιτήσει να κοπούν, ήταν μέσα σε όλα. Αλλά αυτή τη στιγμή, έχει στους ώμους του το βάρος ενός πολύ "δύσκολου" αποκλεισμού, με μια εμφάνιση, μάλιστα, που δεν λες ότι δείχνει ομάδα απολύτως προετοιμασμένη, "διαβασμένη" και έτοιμη να δείξει την ανωτερότητά της.

Τι θα γίνει με τον Πογέτ; Οι πληροφορίες είναι σαφείς και αναφέρουν πως απλά θα φύγει. Το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ λήγει στις 31 Μαρτίου. Θα ανανεωνόταν αυτόματα εάν προκρινόταν στο Euro. Τώρα, δεν θα ανανεωθεί. Η Ομοσπονδία όλα δείχνουν θα «παίξει» το παιχνίδι των εκλογών, για να αφήσει το θέμα να "σβήσει". Από τη στιγμή που το καλοκαίρι αλλάζει η διοίκηση, με τον Μπαλτάκο να απέρχεται και (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) τον Μάκη Γκαγκάτση να αναλαμβάνει πρόεδρος, είναι λογικό να υπάρχει διάθεση η επιλογή του "νέου", να γίνει από τη νέα διοίκηση. Αρα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Εθνική να πάει με υπηρεσιακό προπονητή στο σπουδαίο εκτός έδρας φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου.

Η Εθνική Ελλάδας και η δεύτερη απόλυση του Φερνάντο Σάντος

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Εάν προκύψει κάποια περίπτωση κοινής αποδοχής. Εάν φτάσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ κάποιο όνομα για το οποίο όλοι θα έχουν θετική διάθεση. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ξεκάθαρα σκέψεις για δύο προπονητές: Ο ένας είναι ο Φερνάντο Σάντος. Εχει δουλειά αυτή την εποχή, αλλά η κατάσταση στην Μπεσίκτας δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα παραμείνει.

Η τουρκική ομάδα έχει  σερί ήττες (Γαλατά, Γκαζιαντέπ, Αντάλιασπορ), βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας και ήδη από την Κυριακή ξεκίνησαν τα σενάρια που θέλουν τον Πορτογάλο να αποτελεί παρελθόν άμεσα. Μάλιστα, του έγινε... οργανωμένη επίθεση από τα media στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη σοκαριστική εντός έδρας ήττα από την Αντάλιασπορ, εάν σκέφτεται να παραιτηθεί. Και εάν θεωρεί ότι απέτυχε. Με τον ίδιο να αρνείται πως θα αποχωρήσει. Αλλά με την πραγματικότητα να είναι δυσάρεστη. Καθώς κινδυνεύει με δεύτερη απόλυση μέσα σε λίγους μήνες, μετά την απομάκρυνση από τον πάγκο της Εθνικής Πολωνίας!

Εάν ο Σάντος είναι διαθέσιμος, και με δεδομένο ότι έχει άριστες σχέσεις και με το "σύστημα" του ΠΑΟΚ, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία στην Εθνική Ελλάδος, αλλά και με αυτό της ΑΕΚ, που έχει τα ηνία αυτό το διάστημα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο πότε θα προσληφθεί προπονητής. Και εάν, βεβαίως, τα οικονομικά δεδομένα είναι σε λογικά επίπεδα. Καθώς τώρα ο 69χρονος τεχνικός αμείβεται με 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την Μπεσίκτας. Αλλά εάν απολυθεί, σημαίνει ότι θα παίρνει δύο αποζημιώσεις (Πολωνία, Μπεσίκτας), άρα πιθανόν το κασέ του να διαμορφωθεί προς τα κάτω.

Η λύση Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την εθνική Ελλάδας

Αλλά όλα τα παραπάνω είναι υποθέσεις. Τις οποίες τις σκέφτονται στην ΕΠΟ, αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος πως θα υπάρξει εφαρμογή. Ένα ακόμη σενάριο που μοιάζει πιο ρεαλιστικό και θα ενδιέφερε και τον ίδιο πολύ, είναι η κουβέντα που άνοιξε πριν αρκετό καιρό, αναφορικά με την περίπτωση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν τον Σέρβο πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού στην Εθνική. Η περίπτωσή του έχει πέσει στο τραπέζι. Θεωρητικά, δείχνει να είναι μια απολύτως λογική εξέλιξη, αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν είναι απλά. Διότι ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει "πέρασμα" στην ΕΠΟ. Τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος που να δείχνει διατεθειμένος να επιμείνει στην περίπτωσή του. Για συγκεκριμένους λόγους, που αναφέραμε και παραπάνω.

Μια άλλη συζήτηση που έχει ανοίξει δειλά αυτό το διάστημα, έχει να κάνει με την πιθανότητα να υπάρξει διαδοχή στον προπονητικό θώκο της Εθνικής με κάποιον Ελληνα προπονητή. Σε αυτό το σενάριο, η περίπτωση που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον και να τεθεί υπό συζήτηση είναι εκείνη του Γιώργου Δώνη, αλλά το παρελθόν του με τον ΠΑΟΚ, καθιστά "δυσκοίλια" τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Επιπλέον, όσες κουβέντες έχουν ανοίξει στο παρελθόν για περιπτώσεις Ελλήνων, έχουν πέσει στο κενό. Ακόμη και εκείνες που αφορούσαν την πιθανότητα να αναλάβει κάποιος από τη γενιά του 2004.

Αποφάσεις για την υπόθεση που διέσυρε την ΕΠΟ

Κλείνοντας, έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι η ΕΠΟ είναι πιθανό να κληθεί να πάρει αποφάσεις και για πρόσωπα γύρο από τον πάγκο της Εθνικής. Βλέπετε, μπορεί να "θάφτηκε" ο διασυρμός με τις κίτρινες κάρτες πριν τον αγώνα με το Γιβραλτάρ. Υπενθυμίζουμε ότι τότε η ΕΠΟ είχε υποπέσει σε αδιανόητο φιάσκο, αφού... τιμώρησε από «μόνη» της τους Κουρμπέλη, Μάνταλο, Τσιμίκα και Σιώπη, θεωρώντας πως από τη στιγμή που είχαν συμπληρώσει δύο κίτρινες, δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής απέναντι στο Γιβραλτάρ. Για την υπόθεση αυτή, δεν απομακρύνθηκε κανείς, καθώς τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Κώστας Κωνσταντινίδης και ο αθλητικός διευθυντής της Εθνικής Ανδρών Τάκης Φύσσας, "προστατεύτηκαν" παρά τον διεθνή διασυρμό της Εθνικής. Μένει να φανεί εάν η αλλαγή του προέδρου και η θεωρητική "άνοδος" της πλευράς ΠΑΟΚ στη διοικητική ιεραρχία, θα φέρει και αλλαγές προσώπων, όπως ήδη συζητιέται. Από την πλευρά της ΑΕΚ, πάντως, υπάρχει διάθεση, ξεκάθαρη, να μην υπάρξει καμία αλλαγή σε αυτό το κομμάτι.