Ο φιλικός αγώνας ανάμεσα στην Αγγλία και το Βέλγιο ξεκίνησε κανονικά, αλλά για κάποιο λόγο το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά το πρώτο 45λεπτο. Στο δεύτερο ημίχρονο του φιλικού αγώνα Αγγλία – Βέλγιο (2-2) έγινε κάτι πολύ πιο σημαντικό από το ποδόσφαιρο. Εξαφανίστηκαν τα ονόματα από τις φανέλες των παικτών. Επρόκειτο για ένα φιλικό προετοιμασίας για το Euro 2024, αλλά οι Άγγλοι φρόντισαν ώστε το ματς με το Βέλγιο να είναι κάτι παραπάνω από ποδόσφαιρο εξαφανίζοντας τα ονόματα των παικτών από τις φανέλες.

Όχι, δεν επρόκειτο για κάποιο μαγικό, ούτε για κάτι μυστήριο. Φυσικά δεν ήταν και σχετικό με το ποδόσφαιρο και το Euro 2024. Ούτε επιστρέψαμε σε παλαιότερες εποχές που οι φανέλες στο ποδόσφαιρο δεν έφεραν τα ονόματα των παικτών.

Όλα έγιναν για καλό σκοπό. Τα ονόματα εξαφανίστηκαν από τις φανέλες στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με το Βέλγιο για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των φιλάθλων για τον τρόπο με τον οποίο όσοι πάσχουν από άνοια μπορεί ξαφνικά να χάσουν τη μνήμη τους.

Αγγλία - Βέλγιο για την άνοια 

Ένας στους τρεις ανθρώπους λέγεται ότι εμφανίζει τη συγκεκριμένη νόσο στη ζωή του, χωρίς να υπάρχει θεραπεία για τα θύματα. Οι γυναίκες της Αγγλίας συμμετείχαν σε παρόμοια καμπάνια στο παρελθόν, με την Βρετανική Ένωση Αλτσχάιμερ και την Βρετανική Ομοσπονδία να έχουν μια συνεργασία.

England 2-2 Belgium | Cold rainy Tuesday night in London 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 | #REDDEVILS | Friendly

«Ελπίζουμε ότι αυτή η εντυπωσιακή χειρονομία με τις φανέλες των παικτών θα κάνει τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα να μιλήσουν και να σκεφτούν τα σημάδια και τα συμπτώματα της άνοιας», είπε η Κέιτ Λι, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο για να ρίξουμε τα φώτα της δημοσιότητας και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα της άνοιας, ελπίζουμε όχι μόνο να ενθαρρύνουμε τους φιλάθλους να κάνουν δωρεές για την έρευνα έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και να υποστηρίξουμε τους αγαπημένους τους όσο υποστηρίζουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα.

Οι φανέλες που χρησιμοποιήθηκαν στο ματς θα δημοπρατηθούν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την υποστήριξη της έρευνας του Alzheimer's Society.