Με κομμένη την... ανάσα στην Αρχαία Ολυμπία, σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ξεκίνησε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, μία μέρα πριν το Ολυμπιακό Φως ξεκινήσει το ταξίδι του με προορισμό το Παρίσι. Το παρών δίνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και τελετάρχης ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

🔴 LIVE | #Paris2024 Flame Lighting Ceremony 🔥

 
Την Ολυμπιακή Φλόγα θα παραλάβει από τα χέρια της πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ο χρυσός ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, που θα διαρκέσει έντεκα ημέρες, έως τις 26 Απριλίου. Τη χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου σε μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι. Τις ενδυμασίες των συντελεστών του Χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

 Ο ολυμπιακός ύμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία mezzo-soprano Joyce DiDonato, ενώ Master of Ceremonies θα είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας. Δεύτερη Λαμπαδηδρόμος θα είναι η Γαλλίδα Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Λορ Μανοντού και τρίτος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. 
Στις 26 Απριλίου, η Ολυμπιακή Δάδα θα έρθει στην Αθήνα και η παράδοση της Φλόγας στο Παρίσι θα γίνει σε ειδική τελετή στο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο).