Λίγες ώρες πριν σπό τη διεξαγωγή δύο ιστορικών αναμετρήσεων για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που ενδεχομένως να μνημονεύονται για πολλά χρόνια ως οι κορυφαίες του "Θρύλου" και του "Δικέφαλου του Βορρά στα κύπελλα Ευρώπης, είναι δεδομένο ότι οι αναλύσεις των παιχνιδιών με Φενερμπαχτσέ και Μπριζ είναι και πλήρεις και ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, άλλωστε, η καταγραφή των στοιχείων ενός αγώνα με τη βοήθεια της στατιστικής και των αριθμών έχει φτάσει σε επίπεδα που βοηθούν αφάνταστα τόσο το έργο των δημοσιογράφων όσο και των γνώσεων που αποκτούν οι φίλαθλοι.


Όταν η τύχη αλλάζει τη μοίρα των ομάδων

Υπάρχει, όμως, ένα στοιχείο στο ποδόσφαιρο που όσο κι αν προχωρούν η επιστήμη και η τεχνολογία, θα εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη των παιχνιδιών και θα καθιστά τον "βασιλιά των σπορ" ως ένα από τα πιο απρόβλεπτα αθλήματα στον πλανήτη. Ποιο είναι αυτό; Μα, πολύ απλά, η τύχη! Ένα δοκάρι, μια χαμένη ευκαιρία, μία κόντρα, ένα αυτογκόλ, μια αποβολή, ένα θόλωμα δευτερολέπτων στο μυαλό ενός εκ των 22 ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Μην πάτε μακριά.

Δείτε απλά πως άλλαξαν οι συσχετισμοί του ζευγαριού Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν το βράδυ της Τρίτης στη Βαρκελώνη, με την αποβολή του Αραούχο. Αν ο μοιραίος για τους γηπεδούχους Ουρουγουανός δεν ανέτρεπε τον Μπαρκολά αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα, ενδεχομένως τα "τρομερά μωρά" του Τσάβι να ζέσταιναν σήμερα τις μηχανές τους για τους ημιτελικούς με την Ντόρτμουντ.


Ναι, προφανώς Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και Ραζβάν Λουτσέσκου καλούνται να εμφανίσουν σε λίγες ώρες στο χορτάρι δύο ομάδες που θα είναι έτοιμες να διαχειριστούν τόσο πνευματικά όσο και τακτικά το βάρος της ιστορικής περίστασης. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Χρειάζονται να έχουν και την τύχη με το μέρος τους…


Όταν η τύχη γύρισε την... πλάτη στον Ολυμπιακό

Την τύχη, που δεν είχε για παράδειγμα μαζί του ο Ολυμπιακός στα δύο ιστορικά παιχνίδια με τη Γουλβς το 2020, όταν οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν ό,τι έπρεπε απέναντι στους Άγγλους για να γράψουν ιστορία στο Europa League, αλλά “κρεμάστηκαν” από μια κόντρα στο πόδι του Μπουχαλάκη και μια γκάφα ολκής του Αλέν στο "Μολινό".

Τύχη που δεν είχαν οι Πειραιώτες πίσω στο μακρινό 1999 στους αξέχαστους προημιτελικούς του
Champions League με τη Γιουβέντους, όταν ποδοπάτησαν τη "Μεγάλη Κυρία" στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, αλλά δέχτηκαν το μοιραίο γκολ από τον Κόντε λόγω… Μποφόρ!

Και επειδή οι Έλληνες δεν είμαστε μόνο θύματα της "θεάς τύχης", αν δεν είχαν συνωμοτήσει υπέρ μας οι “θεοί του ποδοσφαίρου” στον περίφημο ημιτελικό του Euro 2004 απέναντι στους Τσέχους (σ.σ.: σε ένα παιχνίδι που οι αντίπαλοι μας… σφυροκοπούσαν ανελέητα, αλλά αδυνατούσαν να βρουν δίχτυα) ενδεχομένως να μην είχαμε ζήσει το ομορφότερο παραμύθι στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και οι ξεχωριστές στιγμές της φετινής πορείας

Μοιάζει αρκετά… πεζό ως συμπέρασμα, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ πρέπει απόψε να έχουν και την τύχη σύμμαχό τους για να βρεθούν ένα μόλις βήμα από τον τελικό της 29ης Μαΐου στην "Opap Arena". Άλλωστε γνωρίζουν και οι δύο ότι η ιστορία στο φετινό Europa Conference League γράφεται μέσα από μικρές, μα τόσο σημαντικές στιγμές. Μια αδιανόητη απόκρουση του Κοτάρσκι, μια ασύλληπτη έμπνευση του Ελ Κααμπί, ένα "χορευτικό" του Κωνσταντέλια, με ιδιοφυής πάσα του Φορτούνη.

Απλά απόψε απαγορεύονται ρητά λάθη σαν εκείνο του Παναγιώτη Ρέτσου στο πρώτο παιχνίδι με τη Φενερμπαχτσέ που υποχρεώνει απόψε τους συμπαίκτες του να διαβούν τις… πύλες της τουρκικής κόλασης για να φτάσουν στον παράδεισο της πρώτης παρουσίας του Ολυμπιακού σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή