Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ήταν το θέμα του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα, που παρουσιάζεται στην έκθεση "Defying Gravity" η οποία φιλοξενείται στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή, στην Παλλήνη, και έκανε εγκαίνια στις 10 Απριλίου. Ο πεπειραμένος φωτογράφος "δείχνει" πορτρέτα Ελλήνων αθλητών και συγχρόνως προσπαθεί να περάσει τα σωστά μηνύματα: το ολυμπιακό ιδεώδες και ένα γενικό πολιτισμό ειρήνης μέσά την προσπάθεια, η οποία συνεπάγεται το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Απαθανατίζοντας τη στιγμή 

Ο Άγγελος Ζυμάρας παρουσιάζει 40 πορτρέτα, στα οποία απαθανατίζει τη στιγμή, τον Έλληνα αθλητή σε διάφορες εκδοχές του. Είτε πρόκειται για την ώρα της προσπάθειας είτε για την προετοιμασία είτε για τα δευτερόλεπτα μετά την προσπάθεια, ο στόχος είναι το συναίσθημα. Η σημασία, διττή: να αναδεικνύεται η υπερβατικότητα του αθλητή, αλλά και να ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχοληθούν με την τέχνη ως δημιουργικό και πνευματικό δυναμό. 

Ο καθρέφτης του φωτογραφικού αποτελέσματος είναι η ίδια η αιωνιότητα, όπως αποτυπώνεται σε ένα ενσταντανέ, μια αντίφαση που ασφαλώς δίνει έρεισμα για σκέψη και για πραγμάτωση και περάτωση εγχειρημάτων που αφοσιώνονται στην ομορφιά του ανθρώπινου είδους, όπως αυτή αναδεικνύεται, όχι μόνο από τη γεωμετρία αλλά, από την τάση να υπερκερνά το "ταβάνι" του, μέσω κίνησης που έχει και επιβιωτικό χαρακτήρα. 

olympiakoi_agones_2024_ekthesi_fotografias_ellinogermaniki_agogi__4_
olympiakoi_agones_2024_ekthesi_fotografias_ellinogermaniki_agogi__3_
olympiakoi_agones_2024_ekthesi_fotografias_ellinogermaniki_agogi__2_
olympiakoi_agones_2024_ekthesi_fotografias_ellinogermaniki_agogi__1_


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα εγκαίνια


Αθλητές και παλαίμαχοι παρίσταντο στα εγκαίνια που έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη, 10 Απριλίου. 

Οι πολίστριες Ελευθερία και Βάσω Πλευρίτου πόζαραν περιχαρείς με φόντο φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα που δείχνει τη δεύτερη να σουτάρει, ενώ μαζί τους ήταν η θρυλική φουνταριστός, "ασημένια" ολυμπιονίκης το 2004, αντιπρόεδρος της ΕΟΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΕΟΕ, Βούλα Κοζομπόλη. Πλείστοι, πάντως, ήταν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. 

olympiakoi_agones_2024_ekthesi_fotografias_ellinogermaniki_agogi__5_


Σε φωτογραφίες παρουσιάζεται ο Στέφανος Ντούσκος πριν την προσπάθειά του, η Άννα Ντουντουνάκη έπειτα από μια κούρσα, ένα αποτέλεσμα άρτιο αισθητικά, η Βασιλική Μιλλούση την ώρα που κάνει ένα back flip στη δοκό ισορροπίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 στο Λονδίνο, η Κατερίνα Στεφανίδη να αγκαλιάζεται με τον προπονητή της, έπειτα από τη νίκη της στο Ρίο, το 2016, ο Μίλτος Τεντόγλου κατά την προσπάθειά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Τόκιο, το 2020, ο Κωνσταντίνος Ιγγλεζάκης να ίπταται, αλλάζοντας αθλητή σε σκυτάλη. 

az_anna_ntountounaki_0015-50x70
az_millousi-010



Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται: "Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν 40 επιλεγμένες φωτογραφίες αθλητικών διοργανώσεων, στις οποίες βλέπουμε τους αθλητές είτε τη στιγμή που αγωνίζονται, είτε τις στιγμές αμέσως μετά την προσπάθεια, καθώς και πορτρέτα τους στον χώρο προετοιμασίας. Το κοινό στοιχείο που διατρέχει όλες τις εικόνες της έκθεσης είναι το συναίσθημα. Ο θεατής συναισθάνεται και μοιράζεται την ένταση αυτών των, ιστορικών πολλές φορές, στιγμών σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες ενεργοποιούν και ενώνουν τον κόσμο με τρόπο μοναδικό. Αποκορύφωση αυτής της ενωτικής δύναμης είναι, δίχως άλλο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που τους παρακολουθεί όλος ο πλανήτης. Το έντονα συναισθηματικό αποτέλεσμα οφείλεται φυσικά και στην προσέγγιση του ίδιου του φωτογράφου. Ο Ζυμάρας γνωρίζει μέσα από τα χρόνια τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, ζει από κοντά την αφοσίωσή τους και τους παρακολουθεί φωτογραφικά σε συγκλονιστικές στιγμές υπέρβασης του εαυτού.

az_miltos_tentoglou_1735


Λίγα λόγια για τον Αγγελο Ζυμάρα

Ο Άγγελος Ζυμάρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος που ασχολείται κυρίως με την αθλητική φωτογραφία. Έζησε στο Λονδίνο για δεκαπέντε χρόνια. Σήμερα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας φωτογραφικά τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου.

Info:

Ελληνογερμανική Αγωγή

Defying Gravity

Έκθεση φωτογραφίας Άγγελου Ζυμάρα

Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 10 – 23 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 20:00

Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 14:00

Οδός Δημητρίου Παναγέα, 15351 Παλλήνη Αττικής

τηλέφωνο: 210-8176700 www.ea.gr

Με την παράκληση της αναφοράς

Περισσότερες πληροφορίες: κ. Σούτος Κωνσταντίνος, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-8176765".