Αμφιλεγόμενο ήταν το αποτέλεσμα στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου και μετά από έρευνα, οι τρεις πρώτοι του αγώνα, στερήθηκαν τα μετάλλιά τους, καθώς υποστηρίζεται ότι οι τρεις Αφρικανοί αθλητές επέτρεψαν σκόπιμα στον αστέρα της Κίνας He Jie να κερδίσει τον αγώνα της Κυριακής!

Εμφανίστηκαν πλάνα, εξωτερικά που δείχνουν τους Robert Keter και Willy Mnangat της Κένυας και τον Dejene Hailu της Αιθιοπίας να δείχνουν τη γραμμή και να επιβραδύνουν για να αφήσουν τον He να περάσει.

Κίνα: Αρνείται η οργανωτική επιτροπή του αγώνα τα περί "βηματοδότη", που δήλωσε δρομέας

Ο Mnangat δήλωσε στο BBC ότι η τριάδα έτρεξε ως «βηματοδότης», όμως η οργανωτική επιτροπή του αγώνα, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι κανένας από τους τρεις δεν ήταν επίσημα εγγεγραμμένος ως βηματοδότης του He, οπότε οι ενέργειές τους παραβίαζαν τους κανονισμούς του αγώνα.

Η επιτροπή δήλωσε ότι “όλα τα τρόπαια, τα μετάλλια και τα μπόνους θα ανακτηθούν”.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV της Κίνας μετέδωσε επίσης ότι και οι τέσσερις είχαν “τιμωρηθεί” και τα αποτελέσματά τους είχαν ακυρωθεί.

Μετά τον αγώνα, η Κινεζική Ομοσπονδία Στίβου δήλωσε ότι θα επιδιώξει να βελτιώσει τη διοργάνωση των αγώνων δρόμου στη χώρα. “Σε γενικές γραμμές, η συνολική λειτουργία των αγώνων δρόμου ήταν ομαλή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

“Αλλά έχουν επίσης αποκαλυφθεί προβλήματα στην οργάνωση και τη διαχείριση των αγώνων, γεγονός που έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία”.

Ο Κινέζος He κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο στους Ασιατικούς Αγώνες του 2023 στην Χανγκζού και είναι ο κάτοχος του ρεκόρ της χώρας του στον πλήρη μαραθώνιο.