Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 σε συνάρτηση με την πορεία της εθνικής ομάδας μπάσκετ Ανδρών μπορεί να γίνουν κριτήριο για την παραμονή του Βασίλη Σπανούλη στο Περιστέρι.

Ο Βασίλης Σπανούλης ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή χρονιά του στον πάγκο του Περιστερίου με τη συμμετοχή στο Final 4 του Basketball Champions League, τη βράβευσή του ως προπονητή της χρονιάς στη διοργάνωση, αλλά κυρίως δύο σπουδαίες μάχες της ομάδας του στο Βελιγράδι, που ανέδειξαν το ποιόν των… ανδρών του ανδρός.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο προϋπολογισμός και τα παράπλευρα οφέλη

Κι ενώ ουδείς αμφιβάλλει για την εργασιακή ηθική ενός εκ των τοτέμ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η πορεία του με την εθνική ομάδα μπάσκετ ενδεχομένως να δείξει κι αν θα παραμείνει στην Αθήνα την επόμενη σεζόν.

Ούτως ή άλλως, τις περασμένες ημέρες αναδείχθηκε και ένα φιλολογικό ενδιαφέρον της Αναντολού Εφές για την περίπτωση του Έλληνα προπονητή. Ο Σπανούλης είναι επαγγελματίας και δεν μπορεί να αποκλείει οτιδήποτε. Αυτό, όμως, δεν αφαιρεί την προτίμηση. Το Περιστέρι είναι η προτεραιότητά του.

Βέβαια, αυτό που θέλει είναι εγγύηση, έναν προϋπολογισμό που θα του επιτρέπει να κρατά την ομάδα του στο επίπεδο που θα μπορεί να ενεργεί υγιώς και ανταγωνιστικώς.  Το Περιστέρι προφανώς θέλει να χρησιμοποιήσει τον Σπανούλη και ως εμπορικό προϊόν, προκειμένου να κρατήσει το μπάτζετ τουλάχιστον στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 1,5 για να βρίσκει παίκτες τύπου Ράγκλαντ, να κρατάει έναν κορμό Ελλήνων που διψούν για να πετύχουν, αλλά και 2,5 ώστε ο σύλλογος να είναι ανεξάρτητος και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Σίγουρα, όμως, ο προπονητής της ομάδας περιμένει να αυξηθεί.

Η διοίκηση της ΚΑΕ «βλέπει» πως με αυτά τα χρήματα το Περιστέρι έχει φτάσει σε έναν ημιτελικό πρωταθλήματος, όταν πήγε τη σειρά με τον Παναθηναϊκό στα πέντε παιχνίδια, και έχει σίγουρα το πλεονέκτημα έδρας στους προημιτελικούς της Basket League τη σεζόν 2023-24.

Επίσης, έχει έναν τελικό και έναν ημιτελικό Κυπέλλου και βέβαια τη… φαντασιακή πορεία στην Ευρώπη, όταν βρέθηκε πολλάκις με αρνητικό πρόσημο, αλλά δεν τα παράτησε και έφερε τούμπα την κατάσταση τόσο στο δεύτερο όμιλο, όταν ξεκίνησε με ρεκόρ 0-3, όσο και στα προημιτελικά, όταν έχασε το πρώτο παιχνίδι από τη Βόννη.

Τόσο ο Φίλιππος Κότσης, μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, όσο και ο Αντρέας Πολέμης, είναι προφανώς πολύ ευχαριστημένοι, όχι μόνο από την πορεία του Περιστερίου, αλλά και τη φαινομενική απόφαση του Σπανούλη να παραμείνει.

Αυτή αχνοφάνηκε ύστερα από την ανάληψη της δουλειάς ως προπονητή της Εθνικής και την πρόκληση του έχει μπροστά του, δηλαδή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Η πρόκληση της διοργάνωσης είναι κίνητρο. Αλλά είναι το ειδικό πλαίσιο μιας γενικής κατάστασης.

Βασίλης Σπανούλης: Η Ολυμπία πρακτικά και ως μεταφορά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 δεν είναι η πρώτη διοργάνωση που ο Σπανούλης θα διεκδικήσει την πρόκριση ως προπονητής της Εθνικής. Έχει ήδη κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στα προκριματικά του Eurobasket 2025. Η ιδιαιτερότητα του μπάσκετ είναι ότι, ακόμα κι αν οι Ολυμπιακοί έχουν ένα αβαντάζ στη σημασία τους -φαίνεται, αυτό, άλλωστε, και από τους παίκτες που έχουν ήδη “σφραγίσει” την παρουσία τους στο Παρίσι- όλες οι διοργανώσεις του είναι σημαντικές.

Ούτως ή άλλως, για τον ίδιο τον προπονητή του Περιστερίου, το σχέδιο είναι μακρόπνοο. Η πρόθεσή του αναλαμβάνοντας την εθνική ομάδα στην ουσία της, είναι να αγγίξει τη νοοτροπία της ομάδας και να επαναφέρει το winning spirit της εποχής Γιαννάκη, στην οποία ο ίδιος μεγαλούργησε.

Η παρουσία στους Ολυμπιακούς είναι, φυσικά, το απαύγασμα σε αυτήν τη φάση, αλλά δεν είναι το άπαν. Ωστόσο, είναι βασικό να ξεκινήσει με παρουσία στο Παρίσι, για να μπορέσει να κερδίσει μέτρα στον τρόπο που θα εργαστεί. Το Περιστέρι τού εξασφαλίζει ότι βρίσκεται στο κέντρο των πραγμάτων, χωρίς να φθείρεται από κάποια αντιπαλότητα, όπως θα γινόταν αν ήταν προπονητής του Ολυμπιακού.

Επιπλέον, ένας λόγος που τον κρατά στην Αθήνα, είναι η οικογένειά του. Ο Σπανούλης είναι… πάτερ φαμίλιας και προφανώς η μετοίκηση του ίδιου, της συζύγου του, Ολυμπίας, και των έξι παιδιών τους, με το μεγαλύτερο να είναι 14 και το μικρότερο 4, συνεπάγεται τη… μετακόμιση μιας… φυλής στο εξωτερικό ή, ακόμα χειρότερα, τη φυγή του ίδιου. Η απόφαση να ασχοληθεί με την προπονητική, βεβαίως, συνεπάγεται τέτοια ρίσκα, αλλά αν έχει τη δυνατότητα να μπορεί να είναι κοντά στην οικογένειά του, να εργάζεται στον τόπο του και να είναι στο κέντρο των πραγμάτων, τότε πλεονεκτεί.