Το Roland Garros θα απασχολήσει τη Γαλλία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και τα μπαλάκια του τένις που θα χρησιμοποιηθούν στο Παρίσι  αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο.

Άλλωστε ένα τουρνουά σαν το Roland Garros στη Γαλλία θέλει εξοπλισμό και ο βασικός είναι τα μπαλάκια του τένις που θα χρησιμοποιηθούν στο Παρίσι.

Επίσης το Roland Garros και η Γαλλία φροντίζουν εκ των προτέρων για την τύχη που θα έχουν τα μπαλάκια του τένις μετά το τουρνουά στο Παρίσι.

Όσον αφορά το Roland Garros στη Γαλλία είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα μπαλάκια του τένις χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τουρνουά τριών εβδομάδων στο χωμάτινο γήπεδο στο Porte d'Auteuil στο Παρίσι.

Ξέρουμε όμως ότι στο Roland Garros στη Γαλλία, χρειάζονται 50.000 με 70.000 κίτρινα μπαλάκια του τένις, μόνο για την τελική φάση του τουρνουά στο Παρίσι.

Roland Garros, Γαλλία, Παρίσι και πολλά μπαλάκια του τένις

Από τις 20 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου 2024, το τουρνουά τένις σε χώμα Roland Garros στη Γαλλία θα διεξαχθεί στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, στο Porte d'Auteuil. Για τρεις εβδομάδες –συμπεριλαμβάνονται και οι προκριματικοί αγώνες-  εκατοντάδες παίκτες μάχονται στην πορτοκαλί γη κάτω από τον ήλιο του Παρισιού.

Wilson x Roland-Garros Official Ball | Roland-Garros 2023

Οπλισμένοι με τις καλύτερες ρακέτες, συνδυάζουν backhands, drop shots και άσους, ταλαιπωρώντας πολλά μπαλάκια του τένις με τα δυνατά τους χτυπήματα. Αλλά πόσες από αυτές τις μικρές κίτρινες μπάλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στο Roland Garros;

Πάντως είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πόσα μπαλάκια του τένις θα χρησιμοποιηθούν στο Roland Garros το 2024.

Όταν στο Roland Garros μέτρησαν τα μπαλάκια του τένις

Το 2017, η “Le Parisien” ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 70.000 μπαλάκια του τένις για 15 ημέρες, δηλαδή περίπου 5.000 μπαλάκια την ημέρα. Εάν κάτι δεν έχει αλλάξει από τότε, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 100.000 μπάλες του τένις κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένης της προκριματικής εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις, οι μπάλες αλλάζουν κάθε 9 γκέιμ. Το χώμα φθείρει τις μπάλες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια.

Marcelo's impressive kick-ups with a tennis ball!

Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα να πεταχτούν στα σκουπίδια αυτά τα μπαλάκια, τα οποία είναι σε εξαιρετική κατάσταση μετά τη χρήση στους αγώνες. Μερικά μεταπωλούνται στο κατάστημα του τουρνουά, αλλά τα περισσότερα πωλούνται σε συλλόγους τένις. Στη συνέχεια ανακυκλώνονται χάρη στην Operation Balle Jaune, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της FFT (Γαλλική Ομοσπονδία Τένις)  από το 2009. Τα περισσότερα συνθλίβονται σε εργοστάσια και επαναχρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αθλητικών δαπέδων σε γήπεδα.