Μια ιστορία που οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και το Παρίσι φέρνουν έμμεσα στην επιφάνεια με αφορμή την Ολυμπιακή φλόγα και την άφιξή της στη Μασσαλία, θυμίζοντας μια απίστευτη εμπειρία στον Μισέλ Παλτινί.

Ο Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 κάνουν του δημοσιογράφους στο Παρίσι να σκαλίζουν τη μνήμη τους και να ψάχνουν. Έτσι, η άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία τους θύμισε τον Μισέλ Πλατινί.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του στη Le Figaro, μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, στο Παρίσι, αλλά λόγω της Ολυμπιακής φλόγας που έφτασε στη Μασσαλία, ο Μισέλ Πλατινί αφηγήθηκε την αγχωτική γι’ αυτόν εμπειρία.

Ο Μισέλ Πλατινί αφηγήθηκε το άγχος που τον ταλαιπώρησε όταν μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, ως ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και η Ολυμπιακή φλόγα στα χέρια του Μισέλ Πλατινί το 1992

Ένοιωθε φυσικά πιο άνετα με μια μπάλα στα πόδια του παρά με την Ολυμπιακή φλόγα στα χέρια του. Στη συνέντευξή του στη "Le Figaro", ο Μισέλ Πλατινί αφηγήθηκε την εμπειρία του ως ο τελευταίος φορέας της Ολυμπιακής φλόγας το 1992, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Albertville. Ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την πολύτιμη δάδα. Ώσπου τον επισκέφθηκε ο Ζαν Κλοντ Κιλί, τρεις φορές ολυμπιονίκης στο αλπικό σκι το 1968.

drapeau et flamme olympiques / Albertville '92

Ο Μισέλ Πλατινί, εξιστόρησε τη συνέβη: “Έρχεται στο σπίτι μου και μου λέει “Μισέλ, πρέπει να ανάψεις τη φλόγα”. Του απαντώ ακαριαία: “Όχι, δεν είναι ο κόσμος μου, δεν βλέπω τι δουλειά έχω με αυτό. Δεν ξέρω να κάνω σκι, τι θέλετε να κάνω στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες;”. Τότε μου απαντά: “Θέλω να είσαι εσύ, γιατί είσαι η πιο γνωστή γαλλική προσωπικότητα στον κόσμο. Μίλησα γι' αυτό στον Φρανσουά Μιτεράν (Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε) και συμφώνησε”. Του είπα πάλι “όχι”, αλλά εκείνος επέμεινε με τα δικά του επιχειρήματα: “Βλέπεις το σπίτι σου; Πάω να πάρω ένα τροχόσπιτο και δεν θα φύγω από εδώ μέχρι να μου πεις ναι”.

Η μυστικότητα για την Ολυμπιακή φλόγα και τον Μισέλ Πλατινί

Ο πρωταθλητής Ευρώπης ποδοσφαίρου του 1984 δέχτηκε τελικά, με τη μεγαλύτερη μυστικότητα. “Ακόμη και οι δύο προτελευταίοι που μετέφεραν τη φλόγα ανακάλυψαν ότι ήμουν εγώ την τελευταία στιγμή”.

Albertville 1992 || Lightning of the Cauldron

Ο Μισέλ Πλατινί που είχε ζήσει τρομερές στιγμές στα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 έτρεμε ολόκληρος. “Έχω περάσει από γήπεδα σε Μουντιάλ, αλλά εκείνη την εποχή δεν ήμουν πια παίκτης (από το 1987), δεν έκανα πια προπόνηση, κάπνιζα και έπρεπε να ανέβω όλα τα σκαλιά κρατώντας ένα παιδί στο ένα χέρι και τη φλόγα στο άλλα. Ήμουν πολύ ανήσυχος στη σκέψη ότι θα πάθαινα κράμπα, ότι θα ένιωθα αδιαθεσία. Δεν ήμουν περήφανος. Πριν έρθει η σειρά μου, ξάπλωσα σε ένα γραφείο (γέλια), δεν με είδε κανείς”.