"Σήμερα είμαστε όλοι οι Έλληνες μαζί, τους χρειαζόμαστε όλους σε λίγο καιρό να το σηκώσουμε όλοι μαζί σε ελληνικά χώματα. Θα το κάνουμε για την Ελλάδα μας, για τον Θρύλο μας, τον Πειραιά μας, αλλά πάνω απ' όλα για τον τόπο μας". Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα και την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Europa Conference League. 

Ο διοικητικός ηγέτης των Πειραιωτών πάντα οραματιζόταν έναν Ολυμπιακό με έντονο ελληνικό στοιχείο και ακόμη περισσότερο με έντονο... Ολυμπιακό στοιχείο. Γι' αυτό επένδυσε τόσα χρήματα στο προπονητικό κέντρο στου Ρέντη και τις ακαδημίες του συλλόγου. Και πλέον αυτό το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Πρώτα με την κατάκτηση του Youth League από την εκπληκτική Κ19 του Συλαϊδόπουλου (και του Μαυρογεννίδη) και έπειτα από την πρόκριση της ομάδας του Μεντιλίμπαρ, η οποία ήρθε μάλιστα με καθοριστική εμφάνιση Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15fzqd96ybd)

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ένας προπονητής διαφορετικής κουλτούρας. Ένας προπονητής που δεν θα διστάσει να εμπιστευτεί κάποιον νεαρό γηγενή ποδοσφαιριστή, εφόσον φυσικά το αξίζει. Η ιδιοσυγκρασία του Βάσκου ταίριαξε με το όραμα του συλλόγου, το οποίο δεν είναι άλλο από την καθιέρωση όλο και περισσότερων Ελληνόπουλων στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός πέρασε στον τελικό του Europa Conference League με 10 Έλληνες και 7 παιδιά της ακαδημίας

Φτάνοντας στην αναμέτρηση με την Άστον Βίλα, ο Μεντιλίμπαρ εμπιστεύτηκε στην αποστολή της ομάδας 10 Ελληνόπουλα. Προφανώς οι συγκυρίες ήταν τέτοιες λόγω των τραυματισμών του Ορτέγκα και του Ρίτσαρντς που τον "ανάγκασαν" να πάρει τους νεαρούς Πρεκατέ και Αποστολόπουλο. Όταν όμως η ανάγκη έγινε μεγαλύτερη με τον τραυματισμό του Κίνι, ο Βάσκος τεχνικός έριξε στη μάχη τον νεαρό Αποστολόπουλο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15erbseijeh)

Τζολάκης - Ρέτσος - Φορτούνης στη βασική ενδεκάδα, Μασούρας - Αποστολόπουλος αλλαγές από τον πάγκο και Πασχαλάκης - Παπαδούδης, Αλεξανδρόπουλος - Ντόη - Πρεκατές στον πάγκο. Συνολικά 10 Ελληνόπουλα, εκ των οποίων οι 7 προέρχονται από τα "σπλάχνα" του συλλόγου. Μόνο οι Πασχαλάκης, Αλεξανδρόπουλος και Μασούρας δεν είναι από τις ακαδημίες του Ρέντη. Παρ' όλα αυτά, ειδικά ο τελευταίος έχει ζήσει τόσα πολλά που στις καρδιές των ανθρώπων της ομάδας θεωρείται... βέρος Πειραιώτης!

Ο Μεντιλίμπαρ στηρίζει τα Ελληνόπουλα του Ολυμπιακού, χρειάζεται όμως και η στήριξη του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει μεγαλώσει σε μια χώρα όπου το δόγμα "αν είσαι καλός παίζεις" ισχύει σε όλες τις ομάδες, σε όλα τα επίπεδα. Η δική μας χώρα είναι αρκετά πίσω σε αυτό το κομμάτι. Παιδιά 22 και 23 χρονών θεωρούνται ακόμη "πιτσιρικάδες". Ευτυχώς, όμως, στον Ολυμπιακό η φιλοσοφία του Μεντιλίμπαρ ταιριάζει με το όραμα που έχει καιρό ο οργανισμός (αλλά δεν έβρισκε τον άνθρωπο να το υλοποιήσει). 

Εκτός των 10 που πήρε μαζί του στον ημιτελικό, ο Βάσκος τεχνικός έχει κάνει γνωστό ότι στην προετοιμασία της νέας σεζόν θα πάρει μαζί του αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές των Πρωταθλητών Ευρώπης της Κ19, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα μπορεί να τους δώσει ενεργό ρόλο στο ρόστερ της νέας χρονιάς.

Ο Μεντιλίμπαρ στηρίζει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, πόσω μάλλον τους πιο νεαρούς ηλικιακά. Δεν δίστασε να αλλάξει τον πιο έμπειρο Πασχαλάκη με τον Τζολάκη, καθώς τα χαρακτηριστικά του νεαρού γκολκίπερ ταίριαζαν περισσότερο στη φιλοσοφία του. Και ο Τζολάκης του χάρισε την πρόκριση στα πέναλτι με τη Φενέρ, ενώ εξελίσσεται σε πανάξιο βασικό γκολκίπερ του Ολυμπιακού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15dz860xre1)

Δεν δίστασε να στηρίξει τον Παναγιώτη Ρέτσο παρά τα ορισμένα λάθη του, που δυστυχώς αποδείχθηκαν κρίσιμα, γιατί αναγνωρίζει πως η σεζόν που κάνει ο στόπερ του είναι αρκετά καλή. Και ο Ρέτσος "έσβησε" ολόκληρο Γουότκινς στα παιχνίδια με την Άστον Βίλα.

Όλοι αυτοί οι Έλληνες παίκτες, όμως, χρειάζονται πέραν της στήριξης του προπονητή τους και του επιτελείου, τη στήριξη του κόσμου. Είναι πολύ διαφορετικό να μπαίνει ένας πιτσιρικάς όπως ο Αποστολόπουλος και να ξεσηκώνεται το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Είναι, όμως, επίσης διαφορετικό να κάνει ένα λάθος ο Ρέτσος ή ο Ντόη για παράδειγμα και να αποδοκιμάζονται. Εφόσον οι φίλοι του Ολυμπιακού στηρίξουν αυτά τα παιδιά, μόνο καλό μπορεί να τους κάνουν.