Η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια ζωής. Είναι το μοναδικό κόμμα, που κατά τη διάρκεια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει συμμετάσχει αυτόνομα σε όλες τις Βουλευτικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές και έχει επιδείξει εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα.

Πως το πέτυχε; Ο Σενέκας έλεγε ότι κανένας άνεμος δεν είναι ούριος, αν δεν ξέρεις που θες να πας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με όσα έγραψε στην ιδρυτική διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου απέδειξε ότι ήξερε πολύ καλά σε ποια ταραγμένη θάλασσα έριχνε το πλοίο, φρόντισε να περιγράψει τα πλοηγικά χαρακτηριστικά του, και την αναλυτική διαδρομή που όφειλε να ακολουθήσει.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας τονίζει πως: «το σπουδαίο …έργο, που συνετελέσθη ταχύτατα και μεθοδικά, δεν σημαίνει ότι έλυσε κατά κάποιο τρόπον ασφαλή και μόνιμο το πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας. Κίνδυνοι υπάρχουν πάντοτε». Για αυτό χρειάζονται ανθεκτικά πλοία, που περιγράφονται ως εξής «ισχυρούς πολιτικούς σχηματισμούς, ικανούς να προστατεύσουν την δημοκρατία, όχι μόνον από τον κομμουνισμό και φασισμό, αλλά και από τα αίτια που προκάλεσαν στο παρελθόν την πτώση της», ενώ είναι σαφέστατος όσον αφορά στο δρομολόγιο του δικού του δημιουργήματος «να κάνει πράξη την επωνυμία της παρατάξεως - να δώσει στη χώρα μια νέα δημοκρατία».

Ο Σερραίος πολιτικός εκτός από το δρομολόγιο περιγράφει και τον τρόπο λειτουργίας του νεοσύστατου κόμματος: «είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».

H ιδρυτική διακήρυξη περιγράφει επίσης τον πατριωτισμό της ευθύνης, καθώς μιλά για «τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς» για την ισότητα όλων των Ελλήνων, όχι μόνο «απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιωτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος».

Επίσης, 5 χρόνια πριν την επίτευξη της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ διακηρύττει τη σαφή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της, καθώς «όχι μόνο δικαιούται αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη όπου ανήκει» αλλά και την πεποίθηση ότι μπορεί η χώρα «να συμβάλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης».

Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνοντας την απαρασάλευτη προσήλωση της στη σοκαριστικά επίκαιρη ιδρυτική της διακήρυξη, συνεχίζει να έχει πυξίδα, όσο ταραγμένες και να είναι οι θάλασσες και για τα επόμενα πενήντα χρόνια: «για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα!»


Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης Πρώην Συντονιστής των Γραμματειών της Νέας Δημοκρατίας