Η έγκριση του μεγάλου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έγινε από το Κογκρέσο, θέτει σε τροχιά παράτασης τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και την προσπάθεια επιχειρησιακής και γεωπολιτικής φθοράς της Ρωσίας.

Οι σημαντικοί στρατιωτικοί και οικονομικοί πόροι που αποδεσμεύονται, μαζί με τα οπλικά συστήματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν περάσει σε φάση διαρκούς και εντατικής αποστολής όπλων προς το Κίεβο, μπορεί να μη δημιουργούν προϋποθέσεις ανατροπής των εδαφικών τετελεσμένων που έχει επιβάλει η Ρωσία, αλλά αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας των ρωσικών επιχειρήσεων και θα ενισχύσουν τη φθοροποιό διαδικασία.

Με άλλα λόγια, μπορεί η Δύση να μην μπορεί να μεταβάλει θεαματικά τον ρου του πολέμου, αλλά φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να υποχρεώσει τη Ρωσία σε παρατεταμένη εμπλοκή και σε ακόμα μεγαλύτερο κόστος.

Στον έτερο πόλεμο, το μεγαλύτερο από το αρχικά προϋπολογισθέν ποσό για τη βοήθεια προς το Ισραήλ ύψους 26,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτυπώνει ξεκάθαρα το «πράσινο φως» για συνέχιση των επιχειρήσεων στη Γάζα και άνοιγμα του μετώπου στον νότιο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, ως αντάλλαγμα στη λελογισμένη αντίδραση των Ισραηλινών κατά του Ιράν. Όπερ σημαίνει ότι και εκεί θα υπάρξει μία παράταση και εμβάθυνση της πολυμετωπικής σύγκρουσης.

Το δε τρίτο σκέλος του οικονομικού πακέτου ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ως βοήθεια προς την Ταϊβάν και τα διάφορα μικρά νησιωτικά κράτη της περιοχής, υπενθυμίζει ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές διεργασίες για την ανάσχεση της Κίνας λαμβάνουν όλο και περισσότερο μορφή προετοιμασίας για ενδεχόμενη ανοιχτή σύγκρουση. Αυτό είναι το τρίτο και μεγαλύτερο, δυνάμει ακόμα, μέτωπο, το οποίο αν εξελιχθεί σε θερμή στρατιωτική αντιπαράθεση με την έμμεση ή άμεση εμπλοκή της Δύσης, θα κάνει τα άλλα δύο να μοιάζουν με μικρές τοπικές συγκρούσεις.

Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για ό,τι πιο κοντινό σε έναν παγκόσμιο πόλεμο έχει υπάρξει στη μεταπολεμική εποχή, εδώ και 80 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές αναφορές προσδιορίζουν χρονικά μία αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους ως πιθανή από το 2025 και μετά. Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, συμπήξεις συμμαχιών και στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα και άλλα μικρότερα παραπέμπουν ακριβώς σε αυτό. Μαζί με τις εκτιμήσεις περί επικείμενου τα επόμενα χρόνια πολέμου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, δημιουργούνται συνθήκες για την τέλεια γεωπολιτική καταιγίδα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή