ΧΘΕΣ, Δευτέρα, υπήρξε σύσκεψη των πρυτάνεων των πανεπιστημίων στην οποία παρέστη και ο υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, όπου ελήφθησαν αποφάσεις προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο σε κάποιες σχολές πανεπιστημίων εξαιτίας καταλήψεων. Οι τελευταίες γίνονται με αφορμή ένα σχέδιο νόμου που θα έρθει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση και που επιτρέπει την ίδρυση και τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών, ιδρυματικών επί της ουσίας, ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων. Η απόφαση της ευρείας αυτής σύσκεψης των πρυτανικών Αρχών κατέληξε στο να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις εξαμήνου, όπου χρειασθεί, με ψηφιακό τρόπο προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο. Με αυτή την απόφαση δεδομένη, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα των καταλήψεων διαρκείας και να δοθεί μια οριστική λύση σε αυτή τη χρόνια εμπλοκή. Ουσιαστικά να καταργηθεί η παρεκτροπή των καταλήψεων διαρκείας στα πανεπιστήμια, που τα στερούν από τη δυνατότητα λειτουργίας τους, στη βάση μιας στρεβλής αντίληψης περί πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου, που ως ακτιβισμός προκύπτει από ψευτοσυνελεύσεις μειοψηφιών και επιβολή τρομοκρατίας σε φοιτητές και καθηγητές.

ΕΙΝΑΙ διαφορετικό να λαμβάνονται αποφάσεις για κάποιες συμβολικές κινητοποιήσεις ή διαμαρτυρίες, ακόμη και με ολιγόωρη κατάληψη των χώρων για παράδειγμα ή εκδηλώσεις-συζητήσεις για διάφορα θέματα από την απόφαση κατάληψης διαρκείας, που ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες «γκέτο» και αυθαιρεσίας σε πανεπιστημιακούς χώρους. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, συγκρότηση και ωριμότητα. Η πρακτική αυτή που εξελίσσεται, ως στρέβλωση, για περίπου μισό αιώνα ήρθε η ώρα να τελειώνει. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο σε σχέση με την άρση της αυθαιρεσίας κυριαρχικό ρόλο έχουν οι αποφάσεις των πρυτανικών Αρχών για την έκκληση στις οργανωμένες δυνάμεις της έννομης τάξης, στην Αστυνομία δηλαδή, να παρέμβουν για την άρση τους. Οι πρυτάνεις και οι τα συμβούλια των πανεπιστημίων απαρτίζονται από επιστήμονες, που δεν μπορούν να αντέξουν την τρομοκρατία της «κουκούλας» και των περιθωριακών ομάδων που τους επιτίθενται ή απειλούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ομοίως αυτές τις ομάδες των παρανόμων, των τρομοκρατών και των περιθωριακών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ή τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές που θέλουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, να πηγαίνουν απρόσκοπτα στα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά τους και να συμμετέχουν, χωρίς φόβο, στην ακαδημαϊκή ζωή. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στην απογκετοποίηση των πανεπιστημίων από τους περιθωριακούς, τους εγκληματίες και τους τραμπούκους. Στις προηγούμενες δεκαετίες έχουν ψηφισθεί νόμοι με στόχο να αποσυνδέσουν το ακαδημαϊκό άσυλο ιδεών από την ασφάλεια και την τάξη των πανεπιστημιακών κτιρίων. Αποτυγχάνουν στην πράξη, ακόμη και αυτές οι έσχατες ρυθμίσεις που προέβλεπαν πανεπιστημιακή αστυνομία ειδικών συνθηκών, γιατί δεν κόβουν τον «γόρδιο δεσμό» του φόβου και της ευθύνης καθηγητών και φοιτητών από την επιβολή της τάξης στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον διαχωρισμό της ασφάλειας και της λειτουργίας των πανεπιστημιακών χωρών, που θα αναλάβει εξολοκλήρου η συγκροτημένη πολιτεία, από την πανεπιστημιακή ζωή, που θα μείνει υπό τον έλεγχο των πρυτανικών συμβουλίων και των φοιτητών .

ΑΡΑ η κατάληψη διαρκείας και η παρακώληση της λειτουργίας των πανεπιστημίων θα πρέπει να κηρυχτεί ως έγκλημα. Την απόφαση για την επέμβαση της Αστυνομίας για την απελευθέρωση των χώρων των πανεπιστημίων σε περίπτωση αυθαίρετης δράσης να αναλάβει η εισαγγελία και τις εντολές να τις εκτελούν οι τακτικές-επιχειρησιακές δυνάμει ς της Αστυνομίας. Οι πανεπιστημιακοί χώροι και ιδιοκτησίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως δημόσιοι χώροι, σε ευθεία αναφορά με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα στηρίξει άλλωστε το δημόσιο πανεπιστήμιο στην πράξη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/01/2024