Η τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 140 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες ακόμη, ανέσυρε από τις μνήμες μας αντίστοιχες τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη.

Διαβάστε εδώ: Μακελειό στη Μόσχα: Στους 140 οι νεκροί ενώ πάνω από 100 παραμένουν αγνοούμενοι

Συντονισμένα χτυπήματα από τρομοκρατικές οργανώσεις που άφησαν πίσω τους πολλά θύματα και έπληξαν με τη βαρβαρότητα τους την «καρδιά» της σύγχρονης κοινωνίας. Ειδεχθείς εκτελέσεις αθώων ανθρώπων που «θυσιάστηκαν» είτε στο βωμό του ιερού πολέμου του Ισλάμ είτε για το μανιφέστο κάποιου ψυχικά άρρωστου.

Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, κυβερνήσεις στιγματίστηκαν ενώ με αφορμή τις επιθέσεις ξεκίνησαν πόλεμοι που προκάλεσαν ακόμη περισσότερους θανάτους.

Ένα είναι το σίγουρο, ότι από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους όλα άλλαξαν και ο φόβος της τρομοκρατίας ρίζωσε βαθειά μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.

Παρακάτω θα διαβάσετε για πέντε πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα που στιγμάτισαν με τη βαναυσότητα τους ολόκληρο τον πλανήτη:

Πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο


1


1. Οι Δίδυμοι Πύργοι:
Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 η Αλ-Κάιντα κατάφερε το μεγαλύτερο και πιο δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα της ιστορίας. Εκείνο το πρωί, 4 επιβατηγά αεροσκάφη καταλείφθηκαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Δυο αεροπλάνα έπεσαν στους δύο πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν. Και τα δύο κτίρια των 110 ορόφων κατέρρευσαν σε λιγότερο από 2 ώρες. Το τρίτο αεροπλάνο έπεσε στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο σε μια ακατοίκητη έκταση χωραφιών στην Πενσυλβανία. Ο τραγικός απολογισμός είναι 2.992 νεκροί. Λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση, η αμερικανική κυβέρνηση ορκίζεται ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

2


2. Μακελειό στη Νορβηγία: Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ πραγματοποιεί τη φονικότερη επίθεση στη χώρα από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μοναχικός λύκος ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι. Η πρώτη επίθεση ήταν μια έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στο Όσλο, σε μια κυβερνητική συνοικία της Νορβηγίας. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε ένα φορτηγό δίπλα στον πύργο που στέγαζε το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ. Η έκρηξη σκότωσε 8 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 209. Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια θερινή κατασκήνωση της Ένωσης νεολαίας των Εργατικών στο νησί Οτόγια. Ο Μπρέιβικ, ντυμένος αστυνομικός έφτασε στο νησί και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 69 άτομα.

3


3. Αιματηρή νύχτα στο Παρίσι: Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, 137 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και 352 τραυματίζονται μετά από μία σειρά από πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι. Επιθέσεις αποτελούμενες από έξι επεισόδια πυροβολισμών κατά πλήθους και τρεις εκρήξεις. Στόχος των επιθέσεων εστιατόρια και πολυσύχναστα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας. Η μία έκρηξη έλαβε χώρα σε ένα μπαρ κοντά σε γήπεδο ποδοσφαίρου, 20 λεπτά μετά την έναρξη ενός φιλικού αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, τον οποίο παρακολουθούσε ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ. Η επίθεση με τους περισσότερους νεκρούς σημειώθηκε στη συναυλία των Eagles of Death Metal στο θέατρο Bataclan. Τέσσερις μαυροντυμένοι άνδρες με AK-47 μπήκαν στην αίθουσα φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ». Οι δράστες άρχισαν να συλλαμβάνουν εκατοντάδες ομήρους, από τους οποίους σκότωσαν τους 87.


4


4. Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας: Στις 15 Μαρτίου 2019 το Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας αιματοκυλιέται από δύο βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ ανοίγοντας πυρ διαδοχικά σε ένα τζαμί και ένα ισλαμικό κέντρο δολοφόνησε 49 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 50. Μεταξύ ων θυμάτων και πολλά παιδιά. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη, ο 28χρονος δράστης υιοθετώντας τις τακτικές των ισλαμιστών τρομοκρατών έκανε ζωντανή μετάδοση της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

5


5. Διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας: Στις 10 Δεκεμβρίου 2016, μια διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας αφήνει πίσω της 47 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 αστυνομικούς και 160 τραυματίες. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώνονται από την έκρηξη εκρηκτικών υλών που ήταν παγιδευμένα σε ένα όχημα που ήταν παρκαρισμένο κοντά σε μια ομάδα αστυνομικών. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένας βομβιστής καμικάζι ενεργοποίησε εκρηκτικά σε πάρκο κοντά στο γήπεδο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν.