«Να µαγειρέψουν σαν Έλληνες» παροτρύνει τους εκατοµµύρια αναγνώστες του το βρετανικό National Geographic, «απογειώνoντας» τη Σίφνο, αναδεικνύοντάς τη σε κορυφαίο προορισµό γι’ αυτό το καλοκαίρι και προσθέτοντας πως διαθέτει πλούσια γαστρονοµική ιστορία και είναι σκέτη κούκλα, «µε τα λευκά υπέροχα χωριά Απολλωνία, Αρτεµώνας και Κάστρο, τις αµµώδεις παραλίες και τα τοπία τα γεµάτα γραφικά ξωκλήσια που διασχίζονται από δεκάδες µονοπάτια».

*Διαβάστε εδώ: Άρης Σπηλιωτόπουλος: Από την άνοδο στο πλευρό του Καραµανλή μέχρι την εποχή της "Σαλώμης" και τη συνεργασία με τον Κασσελάκη


Λάτρεις της γαλάζιας «πινελιάς»

Το «πακέτο» Σίφνος ως «διακοποπροορισµός» είχε δροµολογηθεί ήδη από το περασµένο καλοκαίρι, όταν περπατούσε στα σοκάκια της η Ντούα Λίπα, αλά µπρατσέτα µε τον γιο του κορυφαίου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, Ροµέιν. Και όταν πόζαρε σε σκάφος µε το hot µπικίνι της, διαφηµίζοντας το απέραντο γαλάζιό της.
Και αν το love story τους, για το οποίο χύθηκαν τόνοι µελάνης, έληξε, «µπουστ» στο γαλάζιο νησί του Αιγαίου -µε τα όλα του- έγινε από τη σούπερ σταρ του πενταγράµµου, που το «Time» έχρισε την επιδραστικότερη προσωπικότητα του κόσµου για το 2024. Κοσµώντας φυσικά το τελευταίο του εξώφυλλο µε φωτογραφία της.

∆εν είναι µόνο το πρώην ζεύγος, αλλά και ο πολυβραβευµένος σκηνοθέτης Εµίρ Κουστουρίτσα, από τους πλέον φανατικούς του νησιού, που ενθουσιάζει και τους γευστικούς µας κάλυκες και το µάτι µας, καθότι εστέτ.

Ο διεθνούς φήµης καλλιτέχνης τη διαφηµίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. ∆ιατηρεί, δε, ο ίδιος εξοχικό στο νησί για παραπάνω πια από µία δεκαετία. Πέρσι, λοιπόν, και εκείνος έδωσε το «τέµπο», διαφηµίζοντάς την -εκ νέου- όσο ελάχιστοι. Πώς; Λέγοντας ότι «συνίσταται από µία γαλάζια πινελιά απαράµιλλης οµορφιάς βουτηγµένη στο µπλε του Αιγαίου», προλογίζοντας µεταξύ άλλων φίλων του νησιού το φωτογραφικό λεύκωµα που ο ∆ήµος Σίφνου, σε συνεργασία µε τις εκδόσεις «Μίλητος», παρουσίασαν στο Ιδρυµα Ευγενίδου.

Εκεί, επιπροσθέτως, ο επιχειρηµατίας Μάικλ Τζόλιθ έκανε τους γάµους της κόρης του, ενώ η εγγονή του Κλάους Κίνσκι, το γνωστό µοντέλο διάσηµων οίκων, όπως οι Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ, Κάλβιν Κλάιν και άλλοι αντίστοιχου βεληνεκούς, Κένια Τζούλια, επίσης την έχει επισκεφθεί δηλώνοντας «ενθουσιασµένη».

Στο νησί µπορεί να συναντήσεις και το ζεύγος Γιάννη Κούστα - ∆ήµητρας Μέρµηγκα. Με τη θαλαµηγό του (φυσικά).

Ενώ, όπως θα θυµούνται οι µεγαλύτεροι, η Σίφνος επί µακρόν αποτελούσε µόνιµη επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη.


Αυθεντικότητα

Στη διαφήµισή της, τώρα, που έγινε από ταξιδιωτική «βίβλο», χαρακτηρίστηκε «ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονοµικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια» στον κατάλογο του ισπανικού Conde Nast Traveller σχετικά µε τα ελληνικά νησιά που ξεχωρίζουν το 2024. Η δηµοφιλέστατη, αν όχι η Νο 1, ταξιδιωτική ιστοσελίδα σε διεθνές φάσµα αναφέρει πως οφείλει τη «γευστική φήµη της στον Νικόλαο Τσελεµεντέ που έγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής µαγειρικής, ενώ είναι διάσπαρτη από εργαστήρια αγγειοπλαστικής που φτιάχνουν τα πήλινα αγγεία, στα οποία παρασκευάζεται η ρεβιθάδα και το µαστέλο».

«Η αυθεντικότητα, η φύση και η γαστρονοµία συνιστούν τα τρία στοιχεία που συνδέονται άρρηκτα µεταξύ τους κι ‘‘ευθύνονται’’ για τη µοναδικότητά της. Από επαφές µας µε ταξιδιωτικούς συντάκτες, τουριστικούς φορείς και προγραµµατισµένες συναντήσεις µε επαγγελµατίες σε διεθνείς εκθέσεις τουρισµού, γίνεται αντιληπτό πως αντλεί τη δύναµή της από το ασύγκριτο φυσικό κάλλος, την τοπική κουλτούρα και την ψυχή των ντόπιων. Στο πνεύµα αυτό ιδιαίτερη δυναµική έχει και το Πάσχα στο νησί που αποκαλύπτει έναν µοναδικό κόσµο παραδόσεων και εθίµων», δηλώνει ο αντιδήµαρχος Τουρισµού του ∆ήµου Σίφνου, Γιάννης Ραφελέτος.

Ξεχωρίζει, δε, η συνάντηση των Επιταφίων από διαφορετικούς οικισµούς σε δύο σηµεία του νησιού τη Μ. Παρασκευή το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα το µεσηµέρι γίνεται η λειτουργία της ∆εύτερης Ανάστασης στο γραφικό Μοναστήρι της Παναγιάς στη Βρύση, όπου συµµετέχει ο κλήρος του νησιού στο σύνολό του. Επίσης, µετά το τέλος του εσπερινού της Αγάπης προσφέρονται σε όλους τους παρευρισκόµενους ποτά, γλυκά και κόκκινα αβγά.

Όσο για γεύσεις, από το εορταστικό τραπέζι της Σίφνου δεν απουσιάζουν η σπιτική ξινοµυζήθρα, η µελόπιτα (τοπικό γλυκό από µέλι) και τα αβγά. Το δε αρνί ψήνεται στο µαστέλο, τοποθετηµένο στη σχάρα από κληµατόβεργες, µε ντόπιο κόκκινο κρασί και µπόλικο άνηθο.

Ενισχύοντας τις παραδόσεις, οι σύλλογοι αναβιώνουν πασχαλινά έθιµα, όπως η «κουνίστρια» και το οµαδικό παιχνίδι «τσούνια», ένα αλλιώτικης κοπής µπόουλινγκ, στο οποίο επιδίδονταν, όπως µας πληροφορούν οι ντόπιοι, µέχρι και µερικά χρόνια πριν οι νεότεροι στις γειτονιές της...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»